به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج، طرح اصلاح قانون اختیارات سازمان بسیج سازندگی نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب، در تاریخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۶ یعنی حدود دو سال پیش در صحن علنی مطرح و وصول شد. با وجود وصول این طرح و طی بیش از دو سال از تاریخ آن، طرح اصلاح قانون اختیارات سازمان بسیج سازندگی هنوز به فرجام نرسیده است. طبق این طرح، جهادگران گروههای جهادی بسیج سازندگی که حین خدمترسانی جان خود را از دست بدهد، شهید محسوب خواهند شد.
چند و چون این طرح را از نمایندگان مجلس پیگیر شدیم و از آنها پرسیدیم که چرا با وجود فعالیتهای گسترده گروههای جهادی، پشتیبانیهای مادی و معنوی از این گروهها صورت نمیپذیرد و مانند خیریهها و «انجیاو»ها به آنها هویت قانونی داده نمیشود؟ و اینکه خانوادههای جهادگرانی که جانشان را در اردو های جهادی از دست دادهاند، تا چند مدت باید چشم انتظار طرح مجلسیها بمانند؟
آنچه که پیش رو دارید، مشروح گفتگوهای خبرگزاری بسیج طی هفتههای اخیر با تعدادی از نمایندگان مجلس درباره پیگیری روند تصویب طرح «اصلاح قانون بسیج سازندگی» است.
پاشایی: تعارض منافع، چالش بزرگ مقابل طرح اصلاح بسیج سازندگی در مجلس
معصومه پاشایی بهرام عضو کمیسسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگو با ما در خصوص دلایل معطلماندن طرح «اصلاح قانون بسیج سازندگی» اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی با روحیه انقلابی و جهادی به این طرح رأی داده است و به عنوان قانون در بحث بوجه ۱۴۰۱ قرار گرفته است. این طرح با چالشهایی روبرو شد و بعضاً برای بنده که جهادگری را تجربه کردم جای سوال دارد که چرا به سمت این چالشها رفتیم.
پاشایی: اگر برای جهادگری اتفاقی افتاد، باید بتوانیم به خانوادههایشان به عنوان خانواده شهدای جهادگر خدمات ارائه کنیم
وی افزود: یک سوالی که در ذهن بنده به عنوان نه نماینده مجلس، بلکه یک جهادگر ایجاد میشود، این است که چطور سیاسیونی در رده بالا، با این موضوع مخالفت میکنند. تعارض منافع بیشتر جلوی این طرح چالش ایجاد کرد و اصلاح طرح جهاد سازندگی از طرحها و برنامههای مهم مجلس است که با تبدیل این طرح به قانون، قسمتی از منابع را در اختیار جهادگران قرار میدهیم. پاشایی گفت: اگر برای جهادگری اتفاقی افتاد، باید بتوانیم به خانوادههایشان به عنوان خانواده شهدای جهادگر خدمات ارائه کنیم و تحت حمایت حاکمیت قرارشان دهیم.
ایزدخواه: این طرح ظرف دو الی سه جلسه، قابل تصویب در صحن است
ایزدخواه: عزیزانی که در گروههای جهادی مشغول خدمترسانی هستند و جانشان را از دست میدهند، باید شهید محسوب شوند
روحالله ایزدخواه نماینده مردم تهران در مجلس نیز به عنوان نمایندهای که در بهصحن آمدن طرح «اصلاح قانون بسیج سازندگی» مشارکت داشته است، گفت: زمانی که این طرح به مجلس آمد، من هم در به صحنآمدن این طرح مشارکت داشتم. درخصوص این طرح چند نکته وجود دارد. طبق این طرح، عزیزانی که در گروههای جهادی مشغول خدمترسانی هستند و جانشان را از دست میدهند، باید شهید محسوب شوند و با این طرح، خدماتی که نظام برای شهدا در نظر میگیرد، به عزیزانی که حین خدمترسانی جهادی جان خود را از دست میدهند نیز تعلق خواهد گرفت.
در قانون فعلی صراحتی برای این موضوع وجود ندارد و این طرح باید در قانون ثبت و تنظیم شود تا از گروههای جهادی پشتیبانی به عمل آید. بررسی این طرح در دستور کار صحن مجلس قرار دارد اما هنوز تصویب نشده است. هیئترئیسه مجلس باید پیگیری کند تا این طرح، مجددا وارد صحن شود.این طرح، منفصل نیست و اگر وارد صحن شود، ظرف دو الی سه جلسه قابل تصویب است و از لحاظ هزینهها قابل تصویب خواهد بود.
بابایی: طرح «اصلاح قانون بسیج سازندگی» در صف اولویت جهت آمدن به صحن مجلس قرار دارد
بابایی: اگر بیش از ۵۰ نماینده مجلس برای طرحی درخواست اولویت کنند، آن طرح مورد نظر، توسط هیئترئیسه مجلس با اولویت ارجح بررسی میشود.
موضوع و وضعیت فعلی طرح اصلاح قانون بسیج سازندگی را از علی بابایی رئیس فراکسیون کارگری مجلس نیز پیگیری کردیم. او در اینباره معتقد است: این قانون در کمیسیون اجتماعی تصویب شده است. این طرح در دستور کار ما قرار گرفته و در کمیسیون داخلی هم در اولویت قرار گرفته است. ادامه روند تصویب این طرح را باید از هیئترئیسه محترم مجلس، پیگیری کرد. وی افزود: اگر بیش از ۵۰ نماینده مجلس برای طرحی درخواست اولویت کنند، آن طرح مورد نظر، توسط هیئترئیسه مجلس با اولویت ارجح بررسی میشود.
با تاکید نمایندگان بر این موضوع که به صحنآمدن طرح اصلاح قانون بسیج سازندگی، نیازمند صلاحدید هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی است، به سراغ اعضای هیئت رئیسه مجلس رفتیم و از حجتالاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئترئیسه مجلس در اینخصوص پرسش کردیم.
حجتالاسلام سلیمی: درباره شهید محسوبشدن نیروهای جهادی، «کمیسیون ویژه» مجلس باید نظر بدهد
حجتالاسلام سلیمی نیز با اشاره به شهید محسوبکردن نیروهای جهادی در صورت فوت حین ماموریت که یکی از بندهای طرح «اصلاح قانون بسیج سازندگی» است، اظهار کرد: برای تعیین تکلیف بندهای این چنینی باید کمیته یا کمیسیونی در مجلس شکل گرفته و در این خصوص، تصمیم بگیرد. این کمیته یا کمیسیون با حضور رئیس بنیاد شهید، چند نفر از اعضای نظام پزشکی، نمایندگان نیروی انتظامی و ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل میشود که آن کمیسیون باید درخصوص تصویب یا عدم تصویب بند شهید محسوبشدن نیروهای جهادی، تصمیم بگیرد.
سلیمی: این بند از طرح اصلاح قانون بسیج سازندگی، به قانون نیاز ندارد و خود کمیسیون میتواند آن را تصویب یا رد کند.
گفتنی است؛ با وجود اظهارات پارلمانیها، سوالی که هنور وجود دارد این است که روند تصویب طرح اصلاح قانون اختیارات بسیج سازندگی تا چه زمانی ادامهدار خواهد بود و پیگیری این پرونده باید از هیئترئیسه مجلس دنبال شود یا از کمیته ویژه؟
گزارش از مازیار شیری