دولت همچنان شرمنده سهامداران + جدول

اغلب شرکتهای دارویی فعال در بورس تهران در نیم سال نخست سال جاری در قیاس با همین مدت در سال گذشته متحمل زیان سنگین شدند
کد خبر: ۸۵۹۵۱۳۳
|
۲۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۹

به گزارش بسیج،  روزهای مبهم و آینده ای نه چندان روشن، ریزش های مستمر و رشدگهگاه و بسیار ناچیز شاخص ها وحرکت های کم و بیش بدون تدوام، روایتگر این روزهای وضعیت تالار شیشه ای در قلب پایتخت است.

بازار سهام در یکسال و نیم اخیر با کاهش دستکم 40 درصدی ارزش خود، دستخوش تغییرات جدی شده و عمده فعالان بازار سرمایه با این تحولات، با شک و دودلی فراوانی به دماسنج اقتصادکشور چشم دوخته اند تا شاید با بازگشت رونق به این عرصه،بخش اندکی از سرمایه عظیم ازکف رفته را جبران سازند.

ریزش‌های مداوم شاخص ها درتالار شیشه ای در یکسال و نیم اخیر را به سهولت می توان به مواردی چون واکنش معامله‌گران به اخبار و سیگنال‌های منفی،افت شدید قیمت نفت،رکود حاکم بر اقتصاد،افت قیمت فلزات اساسی

جریان کند و ضعیف نقدینگی در بازار سهام، تمایل صاحبان سرمایه به سرمایه‌گذاری در فضا‌های کم ریسک اقتصادی برای کسب بازدهی مثبت، قوی نبودن محرک‌های رشد بازار به رغم انتشار اخبار مثبت در خصوص اجرای برجام و رفت و آمد هیات‌های تجاری کشورهای اروپایی به ایران، تداوم رکود اقتصادی و بی‌رونقی اغلب صنایع بزرگ و زمان‌بر بودن مشاهده آثار رفع تحریم‌ها مرتبط دانست.

واقعیت این است عوامل از پیش گفته سبب شده تا در یک روند فرسایشی روزهای منفی بازار بیش از روزهای مثبت آن به چشم آید و سهامداران نتوانند بازدهی مورد انتظار خود را از این بازار به دست آورند.

روز گذشته هم برای چندمین روز متوالی صنایع بورسی با اقبال نه چندان مساعد فعالان بازار سرمایه همراه شد و بازار سهام تهران باتکاپوی معامله‌گران نوسان‌گیر درگروه‌های کوچک و برخی تک‌سهم‌ها برای شناسایی بازدهی کوتاه‌مدت، شاخص کل فقط  ۱۲ واحد رشد کرد تا  به رقم  63 هزارو 83  واحد برسد.

پر واضح است که حرکت درجای شاخص بر مدار60  هزار واحدی در روز‌های اخیرفاز تردید را بیش از فاز اعتماد در بازار رواج داده است.

کاهش مداوم قیمت سهام، سود شرکتها و ارزش بازار آنها روندی است که سهامداران را بیش از هر زمان دیگری کلافه کرده است.

برخی از سهامداران و فعالان بازار در زمان دولت قبل انتقادهایی نسبت به مدیریت بازار یا خصوصی سازی شرکتها در بورس تهران داشتند که البته این روزها  نه تنها آن جملات از آنها شنیده نمی شود بلکه اکثریت آنها خواهان بازگشت شرایط بازار به زمان دولت قبل هستند.

 زمانیکه علاوه بر گردش سالم نقدینگی در بورس تهران، خصوصی سازی شرکتهای دولتی نیز علیرغم مشکلاتی که داشت، رونقی در بازار ایجاد می کرد.

به جرات می توان گفت اتفاقاتی که بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم در عرصه های سیاسی و اقتصادی رخ داده بیشترین آثار منفی ممکن را در بورس تهران و بازار سرمایه کشور داشته است.

هرچند که وضعیت دیگر بازارهای کشور نیز تعریف چندانی ندارد، اما در هیچ یک از بازارهای موازی یا رقیب وضعیت، مانند بازار سرمایه نیست.

دراین بین محصولات دارویی نیمسال نخست سال جاری را  به سختی به پایان برده وعمده این شرکتها  با چالش های  جدی  دست وپنجه نرم کرده اند.

واقعیت این است که نیمی از شرکت های دارویی فعال در تالار شیشه ای شش ماهه اول امسال خود در قیاس با همین مدت در سال گذشته را با کاهش سود خالص به پیان برده اند.

شرکت های داروسازی جابرابن حیان ، کیمیدارو، ایران دارو، داملران رازک،داروسازی  فارابی و  تولید مواد اولیه داروپخش هریک به ترتیب  با ارقامی  چون 13 ،17،یک،یک، 17 و 4 درصد  کاهش منفی  در  فروش در مدت مذکور مواجه بوده اند.

درعین حال،شرکت های دارویی لقمان، جابرابن حیان،داروسازی امین،کیمیدارو، ایران دارو، داملران رازک، داروسازی فارابی و تولید مواد اولیه داروپخش به ترتیب  با کاهش  22،یک،6، 32، 12، 15،16 و 8 درصد منفی درسود ناخالص در نیم سال نخست سالجاری در  مقایسه بات مدت مذکور در سال قبل مواجه شده اند.

ریزش های  شاخص ها در  شرکت های  دارویی  فقط به  میزان فروش وسودناخالص محدود نشده چراکه طبق بررسی به عمل آمده، شرکت های  دارویی  لقمان، داروسازی  جابر ابن حیان، امین،کیمیدارو،ایران دارو،داملران رازک،فرابی،داروپخش،رازک،شیمیدارویی  داروپخش، زهراوی، تولید مواد والیه داروپخش به ترتیب  با 21، 17، 14 ، 61 ، 2، 98، 53، 60، 14 ، 12، 5 و 14 در صد منفی در  سود خالص شش ماه اول  سالجاری مواجه شده اند.

با اینهمه صرفنظر از پرداختن به دیگر شاخص های منفی شرکت های دارویی مذکور،اماوضعیت نامناسب در  بازارسرمایه سبب شده تا شرکت های دارویی لقمان، داملران رازک ، سبحان داروو دارو سازی  اکسیرهم به ترتیب  با 16 ، 83 ، 40.5 و 19.8 درصد تعدیل  منفی  نیم سال نخست سالجاری رابه پایان ببرند.

از قرار شرکت‌های کوثر، لقمان، فارابی، پارس دارو و جابربن‌حیان تنها شرکت‌های تولید‌کننده آنتی بیوتیک در ایران بوده که به نظر میرسد، از سال گذشته تا کنون بازار آنتی‌بیوتیک به حالت اشباع درآمده و میزان تقاضای آن تا حد زیادی کاهش یافته است.

شاید همین روند باعث شده تا شرکت‌های فوق‌الذکر برخلاف روند قابل قبول دیگر شرکت‌های دارویی با اقبال خوبی مواجه نباشند.

شرکت‌های دارویی درگذشته برای واردات مواد اولیه و بازگشایی‌های LC با مشکلات زیادی مواجه بوده اند به‌طوری‌که 30 درصد از مبلغ کل قبل از دریافت کالا و 70 درصد آن نیز در لحظه واگذاری‌ها دریافت می‌شد.

با اینهمه، انتظار می رفت بعد از توافق هسته ای که در تاریخ 23 تیر ماه امسال رخ داد بازار سرمایه و در راس آن بورس، به عنوان اولین بازار پیشرو، با رشد و رونق فزاینده ای مواجه شود.

انتظارات می رفت،سرمایه های خارجی به سرعت جذب شوند، سود بانکی کاهش  یابد و تاثیر توافق به سرعت در گزارش های شرکت ها مشاهده شود اما بر خلاف انتظارات شاخص بورس همچنان در حوالی رقم 63000 محدود شده و از دیدگاه تکنیکال گمان میرود که مستعد ریزش بیشتر هم شده است.

کمتر کسی انتظار داشت که بعد از توافق، روزهای مثبت بورس تا این حد محدود شود، هرچند که در روزهای ابتدایی عمده ریزش های شاخص ها سیاسی تلقی شد اما  استمرار ریزش ها  و رشد بسیار ناچیز ، همچنان بازار سرمایه را در هاله ای از ابهام فرو برده است؟

آیا بازار سرمایه در دولت روحانی خواهد توانست از شرمندگی سهامدارانی که تمامی دارو ندار خود را درزور آزمایی تالار شیشه ای از دست داده اند بدر آید؟

ارسال نظرات
آخرین اخبار