واکنش ۹ اقتصاددان به سخنان دیشب روحانی + جدول
صحبتهای پر ابهام رئیس جمهور در حوزه اقتصاد چندان به مذاق کارشناسان اقتصادی و مردم خوش نیامد و در چند ساعت گذشته مردم در شبکه های اجتماعی نسبت به آن واکنش نشان داده اند.
کد خبر: ۸۸۰۲۰۳۹
|
۱۳ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۷

به گزارش خبرگزاری بسیج، مردم دیشب پای گیرنده‌های تلویزیونی خود میزبان رئیس دولت تدبیر و امید بودند. حسن روحانی مثل همیشه با ارائه آمار و ارقامی از شرایط اقتصادی کشور گفتگوی خود را آغاز کرد و مدعی شد دولت متبوعش عملکرد موفقی را در حوزه اقتصاد از خود به جا گذاشته است. رئیس جمهور عدم توفیق دولتش در حوزه اشتغال را به گردن افزایش تعداد متقاضیان انداخت و اعلام کرد که جمعیت تحصیل کرده ما تا چندسال پیش حدود ۲ میلیون نفر بود و اکنون نزدیک به ۵ میلیون نفر هستند.

روحانی در پاسخ به سوال مجری که روی رکورد زنی نرخ بیکاری در تابستان 95 تاکید داشت که تابستان امسال یک میلیون و ۲۰۰ هزار متقاضی شغل داشتیم که یک رکورد است.

او با دفاع از عملکرد دولتش در حوزه اشتغال گفت که اشتغالزایی ما سالانه حدود ۷۰۰ هزار است که با تقاضا فاصله دارد و باید به بالای یک میلیون شغل برسد.

رئیس جمهور درباره گرانی دلار هم وعده داد که افزایش قیمت ارز دوام نخواهد آورد و این مسئله هم هیچ ربطی به عملکرد دولت ندارد. جالب اینجاست که روحانی افزایش قیمت دلار را نشان دهنده رونق دانست و گفت که داد و ستد و معاملات در ماههای بعد از برجام بیشتر شده است. رئیس دولت یازدهم سپس از قرارداد اخیر وزارت راه با دو شرکت هواپیمایی بوئینگ و ایرباس دفاع کرد و گفت که مردم ما سالانه ۴ میلیارد دلار بلیط هواپیمای خارجی می‌خرند و با خرید ۲۰۰ هواپیما برای ایران ایر، این  ۴ میلیارد دلار به خودمان خواهد رسید. او البته هیچ اشاره ای به 100 هزار فرصت شغلی که با خرید 16 میلیارد دلاری هواپیما از آمریکا  ایجاد می شود نکرد.

رئیس جمهور در بخش دیگری از صحبتهایش از جهش در صادرات غیرنفتی در ماههای پسابرجام سخن گفت در حالی که طبق آمار گمرک صادرات غیر نفتی کشور تا پایان آذر ماه نیمی از هدف مورد نظر دولت برای سال 95 را هم تا محقق نکرده است.

صحبتهای پر ابهام رئیس جمهور در حوزه اقتصاد چندان به مذاق کارشناسان اقتصادی و مردم خوش نیامد و در چند ساعت گذشته مردم در شبکه های اجتماعی نسبت به آن واکنش نشان داده اند. «نسیم آنلاین» به همین بهانه پای صحبت 9 اقتصاددان نشسته و نظر آنها را در این خصوص جویا شد:

چرا رئیس جمهور در مورد برنامه‌های دولت در بخش مسکن صحبت نکرد

پرویز جلیلی کامجو اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با «نسیم آنلاین» با اشاره سخنان دیشب رئیس جمهور اظهار کرد: رئیس جمهور چرا در مورد رکود بازار مسکن و بی‌خانمان شدن مردم صحبتی نکرد؟ چرا برای حل مشکل گورخواب‌ها راه حلی ارایه نداد؟

وی افزود: تداوم رشد منفی بخش مسکن در هفت دهه گذشته در اقتصاد ایران بی‌سابقه بوده است و دولت برای تنها بخش منفی رشد اقتصادی هیچ برنامه‌ای نداشت، تنها پاسخ ایشان، انتقاد به مسکن مهر، سکوت در مقابل مسکن اجتماعی و افتخار به دادن تسهیلاتی است که حتی اقشار متوسط نیز توانایی دریافت آن را ندارند.

مدیران دولت به رئیس جمهور آمار غلط می‌دهند

محمدرضا جهان بیگلری اقتصاددان و عضو اتاق بازرگانی در گفتگو با «نسیم آنلاین» در خصوص صحبتهای دیشب رئیس جمهور اظهار کرد: فرمایشات رئیس جمهور محترم بیشتر انتخاباتی بود، ولی کاملا مشخص است که اطلاعاتی که از سوی مدیران اقتصادی کشور به ایشان اعلام می‌گردد اشتباه است.

وی افزود: با این اطلاعات و رشدی که در بخشهای اقتصادی از جمله کشاورزی و صنعت عنوان شد کشور نمی‌بایست در رکود قرار داشته باشد در صورتی که آمارهای واقعی خلاف این موارد را بیانگر است. البته ایشان در جواب برخی سئوالات هم با هوشیاری به موارد حاشیه ای اشاره می‌کردند و مخاطب را از شنیدن جواب قاطع محروم می‌کردند.

این عضو اتاق بازرگانی گفت: در کل دوباره مشخص شد که هیچ برنامه ریزی و نقشه راهی برای اقتصاد کشور تدوین نشده و اقتصاد کشور همچنان شخص محور اداره خواهد شد.

رئیس جمهور پاسخ خیلی از سوال‌ها را نداد

ساسان شاه ویسی کارشناس مسائل اقتصادی هم در این زمینه به «نسیم آنلاین» گفت: رفاه عمومی، فقر، تبعیض و بی عدالتی، نرخ اصل تورم، افزایش ذخایر ارزی، افزایش بدهی دولت، افزایش بدهی بانک‌ها، افزایش نقدینگی، عدم اعتماد بازار های مالی و مصرفی و سرمایه، ورشکستگی، اقتصادپنهان، قاچاق کالا و ارز و مواد مخدر، درآمد دولت از تسعیر دارایی های خارجی بانک مرکزی و تسویه دیون دولت با بانک‌ها، کاهش نرخ ازدواج جوانان و افزایش نرخ طلاق و افزایش هزینه‌های دولت مواردی بود که رئیس جمهور به آنها پاسخی نداد.

رئیس جمهور حرفهای دکتر نیلی تکرار کرد

محمود کریمی بیرانوند پژوهشگر اقتصادی هم در این زمینه به «نسیم آنلاین» گفت: حرفهای رئیس جمهور را در باب اشتغال شنیدم که البته با آمارهای عجیب سعی در آرام کردن مردم داشت، تحلیل اشتغال ایشان دقیقا منطبق با توجیهات دکتر نیلی بود که چند روز قبلترش  در برنامه تیتر امشب بیان شده بود.

رئیس جمهور تلویحا دخالت دولت در بازار ارز را تایید کرد

محمد امینی رعیا دیگر پژوهشگر اقتصادی بود که در این خصوص اظهار نظر کرد. وی به «نسیم آنلاین» کرد: با صحبت‌های رییس جمهور باید منتظر شوک مجدد نرخ ارز بود. رییس جمهور محترم گفتند که نرخ ارز کاهش خواهد یافت و این جز  با عرضه ارز توسط بانک مرکزی در بازار داخلی اتفاق نمی‌افتد؛ این درحالیست که بانک مرکزی می توانست دلار را در قیمت 4000 تومان تک نرخی کند و جلوی رانت موجود (اختلاف 600 تومانی بین نرخ ارز دولتی و بازار) را بگیرد.

وی افزود: همچنین کاهش قیمت ارز با استفاده از عرضه ارز توسط بانک مرکزی، به صورت موقتی قیمت را پایین نگه می دارد و بعد از مدتی، نرخ ارز دوباره افزایش خواهد یافت.

این پژوهشگر اقتصادی گفت: راه صحیح آن است که نرخ ارز بایستی سالانه به اندازه تورم افزایش یابد، چرا که در غیر این صورت افزایش قیمت به صورت دفعتی اتفاق خواهد افتاد. جای تعجب است که رییس جمهور و تیم اقتصادی دولت با این گزاره اثبات شده در علم اقتصاد مخالفند و به اقدامات خلاف منفعت ملی و پوپولیستی روی آوردند. افزایش چند برابری نرخ ارز در سالهای گذشته در بعضی مقاطع زمانی، به دلیل ثابت نگه داشتن مصنوعی آن بوده است و این احتمال با این صحبت رییس جمهور برای آینده نزدیک وجود دارد.

آقای رئیس جمهور مثل نامزدهای انتخاباتی صحبت می‌کنند

عبدالمجید شیخی کارشناس مسائل اقتصادی هم در این خصوص به «نسیم آنلاین» گفت: آقای روحانی طوری صحبت می‌کنند که انگار تازه می‌خواهند برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شوند. ایشان از ایده‌های خودشان صحبت می‌کنند در حالی که بعد از گذشت 3.5 سال باید گزارش عملکرد خود را به مردم ارائه کنند. وی اذعان کرد: آمارهایی که جناب رئیس جمهور دادند با جیب مردم سازگار نبود و بسیاری از آنها برای مردم ملموس نبود.

حرفهای روحانی برای عوام بود

عباسعلی ابونوری اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با «نسیم آنلاین» با اشاره به صحبتهای دیروز رئیس جمهور اظهار کرد: بطور مسلم در شرایط مورد نظر ریس جمهور قادر نیست که همه واقعیات را مطرح نماید. البته تا حدودی مطالب به طور سطحی و  برای مردم عامی مطرح شد و لزوما تمامی این مطالب نیاز به تحلیل علمی دارد که فعلا امکان پذیر نیست.

برجام هم نبود صادرات نفت به 250 هزار بشکه نمی‌رسید

نماینده سابق ایران در اوپک در واکنش به اظهارات دیشب حسن روحانی درباره مسائل اقتصادی کشور به «نسیم آنلاین» گفت: رئیس جمهور دیشب به نکات جالبی اشاره کرد. وی گفت اگر برجام نبود صادرات نفت به 250 هزار بشکه می رسید، درحالیکه در دولت قبل در شدیدترین فشارها صادرات نفت حدود یک میلیون بشکه بود.
محمد علی خطیبی اضافه کرد: دولت آقای روحانی هم تا زمان لغو تحریم خرید نفت کشورمان در همان بستری که در دولت قبل ایجاد شده بود حدود یک میلیون بشکه صادر می‌کرد. لذا به نظرم اقای روحانی طرح خاصی در مورد مسایل حاد اقتصادی کشور نظیر رکود و بیکاری ارایه نکرد و فقط به نکات کلی اشاره کرد!

نگاه به بیرون برای رئیس جمهور جمهوری اسلامی خوب نیست

مهدی زریباف رئیس مرکز مطالعات مبانی و مدل‌های اقتصاد بومی هم در این خصوص به «نسیم آنلاین» گفت: جناب رئیس جمهور معیار پیشرفت را صرفا شاخصهای بیرونی می‌داند، این برای رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران اصلا خوب نیست. این خوب نیست که راه ایجاد اشتغال را تاکید روی سرمایه گذاری خارجی بداند. ایشان هیچ توضیحی نمی‌دهند که چرا سرمایه داخلی جذب اقتصاد کشور نمی شود.

وی تصریح کرد: ایشان نمی گویند که بانکها چه فقر و فلاکتی برای مردم ایجاد کرده اند. این نشان می دهد که آقای روحانی به مسائل اقتصادی دید عمیقی ندارد، حتی اگر اسم آن را عوام فریبی نگذاریم. ایشان در بحث برجام خیلی غیر منصفانه عمل می‌کند. آقای روحانی طوری در مقابل منتقدان برجام صحبت می‌کند که انگار مالک برجام است.
ارسال نظرات