دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی کشور :

سال 93 به یکباره با کاهش 800 میلیون دلاری صادرات پتروشیمی مواجه شدیم/اگر حمایتمان کنند کشور به دلار نفتی احتیاج نخواهد داشت/در 4 سال گذشته فقط 10 درصد پیشرفت داشته‌ایم

احمد مهدوی ابهری گفت: ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی گاز نیستیم، خوراک ما را مثل دنیا تأمین کنند.
کد خبر: ۸۸۱۹۲۱۳
|
۱۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۶

به گزارش خبرگزاری بسیج، روز گذشته احمد مهدوی ابهری دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی کشور پس از بازدید از بخش‌های مختلف باشگاه خبرنگاران جوان به میزگرد مصاحبه ما دعوت شده، در ادامه گفت‌وگوی تفصیلی در خصوص آخرین وضعیت پتروشیمی کشور مشکلات و موفقیت‌های این عرصه را با دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی  خواهید خواند.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند

چرا در زمان افت گاز به سراغ پتروشیمی‌ها و قطع گاز آنها می‌آیند؟


مهدوی ابهری: ما در کل حدود 5تا 6 درصد گاز کشور را مصرف می‌کنیم یعنی از کل گازی که در کشور تولید می‌شود 5تا 6 درصد گازهایی چون متان، اتان، پروتان، بوتان توسط ما مصرف می‌شود ضمن اینکه تولیداتی داریم که صنایع پایین‌دستی را تأمین می‌کند.

 در حال حاضر که با افت قیمت‌ها مواجه هستیم میزان حداقل صادرات ما 10میلیارد دلار می‌باشد در حالی که اگر این قیمت‌ها ثابت بود میزان صادرات ما به 12تا 14 میلیارد دلار می‌رسید و این نشان دهنده این مسئله است که صنعت پتروشیمی مزیت کشور است، منابع هیدروکربنی ثروت‌های الهی است و تقریبا رتبه اول دنیا را در این زمینه ازآن خود کردیم چراکه سایر کشورهای خلیج‌فارس همچون قطر با اینکه دسترسی گاز دارد ، نفت ندارد و عربستان با اینکه نفت دارد گاز ندارد اما ما هر دو نعمت نفت و گاز را دار هستیم.

مهدوی ابهری: پتروشیمی می‌تواند لوکوموتیو حرکت اقتصادی دنیا باشد، دنیا وابسته و نیازمند این صنعت است، هرچند تحریم‌ها از صادرات نفت جلوگیری کرده بود اما نتوانست مانع از صادرات پتروشیمی کشور شود.هزاران کیلومتر از سواحل عمان و خلیج‌فارس برای ما مزیت دارد که بتوانیم محصولات خود را به راحتی به دنیا صادر کنیم، ولی ما آنطور که باید از این پتانسیل استفاده نمی‌کنیم.

چرا برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد؟

مهدوی ابهری: ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی گاز نیستیم، خوراک ما را مثل دنیا تأمین کنند.ساختار واحدهای ما طوری نیست که امروز بخوابند و فردا مجدد به راه بیافتد،‌وقتی خوراک صنایع ما قطع می‌شود راکتورها می‌خوابند و خسارت سنگینی برای بازگردانی آنها هم به لحاظ زمانی و هم به لحاظ مالی بر صنعت پتروشیمی تحمیل می‌شود.

در ماده 25 قانون فضای کسب و کار دولت مکلف شده این خسارتها را جبران کند اما برخلاف قانون دولت تا کنون در این باره هیچ اقدامی انجام نداده است.

در سال 93 به یکباره با کاهش 800 میلیون دلاری صادرات پتروشیمی مواجه شدیم،‌وقتی مطالعه کردیم دریافتیم که این موضوع به علت قطعی‌های صورت گرفته در ماهها دی ، بهمن و اسفند بوده است.

 این قطعی‌ها امسال نیز شروع شده اما آنچه برای ما جای تعجب دارد این مسئله است که علاوه بر گاز طبیعی اتان و حتی متان را تقلیل داده‌اند در حالی که گاز اتان را نباید در خط وارد کرده و آن را بسوزاند چرا که این گاز بسیار پر ارزش است و در واقع به نوعی لطمه زدن به منابع اقتصادی کشور تلقی می‌َشود.علاوه بر این مشکل تامین خوراک دیگر مشکل واحدهای پتروشیمی است.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند


آیا نامه‌نگاری و تماسی از جانب هیات مدیره صنایع پتروشیمی مبنی بر وصول خسارتها صورت گرفته است؟

مهدوی: تا کنون هیچ پرداختی صورت نپذیرفته حتی در سالهای گذشته که با قطع گاز دچار زیان هنگفتی شدیم علی‌رغم تاکید قانون پرداخت خسارت انجام نشده و به قانون بی‌توجهی شده است.بعد از 6 ماه نامه‌نگاری همه مدیران صنایع پتروشیمی توانستیم با مجلس محترم صحبت کنیم.

ما شرایط کشور را به لحاظ قطع گاز از سوی ترکمنستان و در اولویت بودن مردم در پس سرما درک می‌کنیم اما حرف ما این است که وقتی در کشور برنامه‌ریزی می‌َشود تولید کننده چه کند؟ آنهایی که ما را با سایر تولیدکنندگان پتروشیمی در دنیا مقایسه می‌کنند پاسخ دهند که آیا این پتروشیمی‌ها با مشکلات و مسائل ما دست و پنجه نرم می‌کنند یا خیر؟ البته که تولیدکنندگان پتروشیمی دنیا مسائل و مشکلات ما را ندارند.

حداقل مسئولان باید قبل از قطع گاز پتروشیمی قطع آن را اعلام کنند تا مسئولان پتروشیمی به نحوی به مدیریت ذخیره و تولید خود بیاندیشند اما اینجا به یکباره بدون هیچ اطلاع قبلی گاز را قطع می‌کنند،‌ واحد دچار شوک شده و از سوی دیگر خسارت هم پرداخت نمی‌کنند،‌ این برخورد به هیچ عنوان مناسب نیست.پتروشیمی غرب بعد از قطع گاز روزها طول کشید تا دوباره به حالت اولیه برگردد.

ما را متهم می‌کنند که شما رانت‌خواری می‌کنید تا گاز یا خوراک ارزان بگیرید، ما ارزان که نمی‌خواهیم هیچ از خیر این فرصت می‌گذریم تنها می‌خواهیم که ما را با دیگر کشورها یکسان ببینند همانند قطر و ‌آمریکا در تأمین خوراک از ما حمایت کنند، این چه جوسازی و غوغا سالاری است که به راه انداخته‌اند حرف آنها اصلا درست نیست یکجا فضای کسب و کار و سرمایه هردو وجود دارد اما در ایران 8 سال طول می‌کشد تا یک واحد راه‌اندازی شود پس چرا در این موارد ما را مقایسه نمی‌کنند تنها نقطه کلیدشان بر سر خوراک صنایع پتروشیمی است.

وضعیت صنعت پتروشیمی چگونه است؟

مهدوی : در برنامه ششم توسعه آمده که 50میلیارد دلار برای پروژه‌هایی که از برنامه چهارم و پنجم مانده سرمایه‌گذاری کنید اما این سرمایه در داخل کشور نیست بنابراین باید به تولید گسترش داده و یا در جذب سرمایه‌گذاران خارجی تلاش کنیم.
ارسال نظرات