دیواندری با اعلام زمان برگزاری همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی اعلام کرد؛
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی و دبیر بیست و هفتمین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی اعلام کرد: این همایش در روزهای دهم و یازدهم تیرماه با حضور مسئولین بانک مرکزی و مدیران و کارشناسان نظام بانکی برگزار می‌شود.
کد خبر: ۸۸۷۶۱۶۲
|
۳۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۸:۰۶
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری بسیج، علی دیواندری امروز (سه‌شنبه) در نشستی خبری با اعلام خبر برگزاری همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی در روزهای دهم و یازدهم تیرماه افزود: تمرکز اصلی همایش امسال بحث ثبات مالی؛ بستر رشد اقتصادی پایدار است. ثبات مالی بستری مداوم و داخلی برای رشد اقتصادی کشور محسوب می‌شود. همچنین بخشی از مطالب در همایش در قالب میزگرد و بخش دیگری نیز در قالب سخنرانی مقامات و مسئولین سیاستگذار بیان خواهد شد.

وی به انتخابات اخیر ریاست جمهوری اشاره کرد و افزود: دولت بعد از پشت سر گذاشتن این انتخابات در حوزه اقتصادی دارای برنامه‌هایی است و طبیعتا مقامات اقتصادی در این همایش حضور یافته و دیدگاه‌های خود را برای سال جاری و برای دوره میان مدت در بازار پول بیان می‌کنند.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه همایش سیاست‌های پولی و ارزی به دوره بلوغ خود رسیده و همایشی اثرگذار است، گفت: مقامات بلندپایه اقتصادی و مقامات پولی کشور اعم از مسئولین بانک مرکزی و نظام بانکی در این همایش حضور خواهند داشت و مخاطب آن بیشتر متوجه نظام بانکی است.

وی با اعلام جزییات محورها و اهداف همایش  افزود: محورها و اهداف این همایش شامل نقش بانک مرکزی در حفظ ثبات مالی، ساختار نهادی و عملیاتی بازار سرمایه و بدهی و ثبات مالی، مدیریت تنگنای اعتباری و عوامل و راهکارها به همراه نقش ثبات مالی در حفظ تورم پایین برای رشد اقتصادی پایدار برخی از محورهای این همایش است.

به گفته وی، آثار عدم تعادل بودجه و عملیات شبه مالی دولت بر ثبات مالی یکی دیگر از محورهای همایش مذکور است که در آن در سه حوزه آثار عدم تعادل بودجه و عملیات شبه مالی دولت بر ترازنامه بانک‌ها و بانک مرکزی، آثار عدم تعادل بودجه دولت بر تعادل بازار بدهی، راهکارهای رفع آثار نامطلوب بودجه دولت بر ثبات مالی مورد توجه و بررسی قرار می‌گیرد.

دبیر بیست و هفتمین همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی افزود: همچنین عوامل موثر بر همگرایی و واگرایی نرخ‌ها در بازارهای مالی، راهکارهای ایجاد همگرایی میان نرخ‌ها در بازارهای مالی، رقابت قیمتی کنترل نشده (جنگ قیمتی) و تاثیر آن بر ریسک بانکی از جمله مباحثی است که در محور ساماندهی نرخ‌ها در بازارهای مالی (بازار سپرده، بازار بین بانکی و بازار بدهی) مورد بررسی قرار می‌گیرد.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی اظهارداشت: ساز و کار مطلوب مدیریت نوسانات نرخ ارز برای حفظ ثبات مالی و رشد اقتصادی و سلامت بانکی نیز دو محور اصلی دیگر همایش هستند؛ در محور اول سعی شده تا تمام موضوعات مربوط به نوسانات ارزی مانند اثرات نوسانات ارزی بر ثبات مالی، اثرات نوسانات ارزی بر ثبات مالی، اثرات ترازنامه‌ای نوسانات ارزی بر ثبات اقتصادی، نقش ارتباطات بین‌المللی نظام بانکی در مدیریت بازار ارز، سازوکار مدیریت نوسانات نرخ ارز به همراه تک نرخی کردن ارز مورد ارزیابی قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: در محور سلامت بانکی نیز ارتقای نظام نظارت بر بانک‌ها، اجرای کامل استاندارد بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) در صنعت بانکداری ایران، برقراری تعادل در جریان نقدی و کیفیت سود در بانک‌ها، برقراری تعادل در ساختار درآمد- هزینه بانک‌ها، مطالبات غیرجاری، دارایی‌های منجمد و راهکارهای اصلاح ترازنامه بانک‌ها، بنگاه‌داری بانک‌ها، بازسازی و گزیر در نهادهای مالی و مطالبات غیرجاری مانند دارایی‌های منجمد، بدهی‌های دولت به نظام بانکی، بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و کفایت سرمایه بانک‌ها بررسی می‌شود.

دیواندری ادامه داد: امروز بازار بدهی با حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان، اهمیت بسیار بالایی دارد و این بازار از  بازار پول جدا نیست. ساماندهی نرخ ها در بازارهای مالی باید مورد توجه قرار گیرد؛ این در حالی است که امروزه بازار سرمایه و بازار بدهی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

وی افزود: مدیریت تنگنای اعتباری و نقش بانک مرکزی نیز در همایش امسال مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در این زمینه بانک مرکزی اقداماتی را انجام داده است که می‌توان اثرات آن را در این همایش بررسی کرد. عوامل موثر بر همگرایی و واگرایی نرخ‌ها و راهکارهای ارتباط بین نرخ‌ها و جلوگیری از رقابت‌های مخرب در کنار بحث جنگ قیمتی نیز مطرح است که امروز تا حدودی این جنگ کنترل شده است.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به نرخ ۱۲.۵ درصدی رشد اقتصادی در سال ۹۵ تاکید کرد:‌ رشد غیرنفتی کشور در سه ماهه آخر سال گذشته ۵.۶ درصد از کل رشد را به خود اختصاص داده است.

وی عنوان کرد:‌ سازوکار مطلوب نرخ ارز و حفظ ثبات بازار ارز نیز مورد توجه است و یکی از دستاوردهای  مطلوب بانک مرکزی است از اینرو صیانت و حفاظت از دستاوردها این بازار مباحثی در همایش مطرح خواهد شد.

دیواندری به سلامت بانکی به عنوان یکی دیگر از محورهای همایش اشاره کرد و افزود:‌ اجرای کامل استاندارد بین‌المللی IFRS نیز در همایش امسال مطرح است و برخی معتقدند این استانداردها باید به صورت کامل اجرا و البته بانک مرکزی نیز معتقد است این کار باید به صورت تدریجی دنبال شود. البته مباحثی همچون بورس، سرمایه از بخش حسابداری و حسابرسی هم انتخاب شده ودر همایش به این موارد هم پرداخته می‌شود.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی گفت:‌ تهیه صورت‌های مالی همگرا با در نظر گرفتن استاندارد مورد نیاز در همایش امسال مورد بررسی قرار خواهد گرفت  این در حالی است که بانک مرکزی به خوبی انجام داده و برخی موارد دیگر مانند مطالبات غیرجاری بانک‌ها و راهکارهای اصلاح ترازنامه و وضعیت بنگاهداری بانکها و نرخ سود بانک‌ها نیز در همایش امسال مورد بحث قرار میگیرد.

وی از ۸ سخنرانی کلیدی در همایش آتی خبر داد و افزود:‌از این تعداد 4 سخنران خارجی و سخنرانان تخصصی 4 نفر و کل سخنرانان 25 نفر است  ۱۰۳ مورد مقاله نیز دریافت شده که  از بین 42  مقاله کامل در نهایت ۱۶ مقاله پذیرفته شده  است و در همایش ارائه می‌شود. سخنرانیهای کلیدی از سوی رییس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی خواهد بود. امسال یک تفاوت در مهمان ویژه است که معاون اول رییس جمهور نیز به عنوان سخنران ویژه حضور خواهند یافت. این در حالی است که می‌توان از مسائل روز اقتصادی، بخش بانکی و نظام بانکی هم بهره مندی لازم را ببریم.

به گفته دیواندری، ‌ قائم مقام بانک مرکزی و برخی مهمانان خارجی نیز در روز اول سخنرانی خواهند داشت. در روز دوم نیز سخنرانانی داخلی و خارجی حضور دارند. ۵ میزگرد اصلی در قالب محورهای همایش برگزار میشود که به مسائل روز نظام بانکی  و رفتار ترازنامه بانکی و سود کلان که هم از موضوعات روز نظام بانکی وهم از موضوعات فنی و تخصصی است که پرداخته می‌شود. در این میزگرد اساتید دانشگاه وفعالان نظام بانکی حضور دارند تا از ابعاد اجرایی و تجربی   وهم از نظر بعد علمی صاحبنظران و نظرات منتقدین در این میزگرد پوشش داده شود.

وی با بیان اینکه ثبات مالی، ‌تورم پایین و رشد اقتصادی از میزگردها و گزارشگری مالی IFRS و مطالبات غیرجاری و رسیدگی به وضعیت داراییهای منجمد از دیگر پنلها خواهد بود، افزود: مباحث ارزی با حضور مدیران بانک مرکزی و اساتید دانشگاه بررسی میشود.  سیاست ارزی هم که به ثبات ارزی خواهد پرداخت. میزگرد چهارم در راستای ارتقای نظام نظارت بر بانک ها هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت که ترکیب پنلی و زمان دقیق برای هریک از صاحبنظران هم  مشخص شده است. مطالبات غیر جاری و اصلاح ترازنامه هم توسط دست اندرکان مربوطه ارائه خواهد شد.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی یکی دیگر از برنامه های همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی را قدردانی از چهره های ماندگار نظام بانکی عنوان کرد و افزود: ۱۴ نامزد از سوی  15 نهاد شامل بانک مرکزی، نظام بانکی و دانشکدههای اقتصاد کشور معرفی شدهاند که انتخاب افراد از بین واجدین شرایط و حداکثر ۲ نفر از بین آنها انتخاب می شوند.

وی خاطرنشان کرد که احکام داوران چهره های ماندگار نظام بانکی توسط رئیس کل بانک مرکزی صادر شده و تعداد  جلسات داوری این موضوع نیز  در طی هفته جاری و هفته آینده برگزار خواهد شد. البته درباره اینکه مراسم قدردانی از چهرههای ماندگار در روز افتتاحیه یا اختتامیه همایش برگزار شود، از اینرو به دلیل آرای مختلف  اطلاع رسانی خواهد شد . این همایش در مرکز همایشهای بین المللی صدا و سیما برگزار می شود.

دیواندری در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی درباره شایعات اخیر مربوط به ورشکستگی بانک ها و ارتباط ادغام بانک‌ها با این موضوع گفت: براساس تقسیم کار صورت گرفته در بانک مرکزی قرار شده است که صرفا خود بانک مرکزی و معاونت نظارت این بانک در این زمینه صحبت کنند؛ اما به طور کلی می‌توانم بگویم که این شایعات ریشه در واقعیت ندارد .

وی به اخبار و پیام‌های منتشر شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی و معاون نظارتی این بانک اشاره کرد و افزود: در این پیام‌ها نیز تاکید شد که مشکل خاصی وجود ندارد و نباید آرامش و اعتماد از بین برود.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در مورد ادغام بانک‌ها توضیح داد که ادغام بانک‌ها یک استراتژی و انتخاب در جهت بهینه‌سازی و کم کردن از هزینه‌ها در تمامی صنایع از جمله صنعت بانکداری مطرح بوده است ولی در ماه‌های اخیر مقداری با مباحث دیگر خلط مبحث شده است.

دیواندری ادامه داد: ادغام  بانکی در جهت بهینه سازی به معنای مشکل در بانک‌ها نیست و ادغام بانکی که تصور نمی کنم در دستور بانک مرکزی قرار گرفته باشد  ارتباطی با موضوع مربوط به رسیدگی در بازار غیرمتشکل پولی نداشته از اینرو باید تفکیک لازم شکل بگیرد.  لذا قدی سوءتفاهم نسبت به حقایق مطبی صورت گرفته است. مشکلی در زمینه موسسات مجاز و بانک‌ها وجود ندارد و بانک مرکزی نظارت‌ها و کنترل‌های خود را دارد.

دیواندری در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری بسیج،  مبنی بر اعتمادزایی در افکار عمومی  در این راستا و برنامه های پژوهشکده برای جلب اعتماد عمومی اظهار داشت: همایش امسال در فضای خوبی برگزار می‌شود و مقامات مختلفی حضور خواهند یافت و کارکرد خود را برای ایجاد ثبات و آرامش خواهد داشت. پژوهشکده پولی و بانکی در ماه‌های اخیر در این زمینه‌ها وظایف خود را انجام داده و در قالب شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبِنا) به عنوان رسانه تخصصی نظام بانکی و نقش مکل خبری دارد ، ‌سعی کرده در این جهت حرکت صحیحی داشته باشد تا اطلاعات درست در اختیار مخاطبین قققرار بگیرد و اقدامات به سمت شفافیت طی شده است.

وی درباره ساماندهی نرخ‌ها در بازار پولی کشور و همچنین موضوع بسترسازی برای یکسان‌سازی نرخ ارز گفت: طبیعتا نرخ ها نباید در بازارها مجزا دیده شود تا بتوان جلوی جابجایی منابع  را گرفت. اگر نرخ‌ها  عدم تعادل و توازن داشته باشد، عدم تعادل‌هایی در سیستم ایجاد می‌کند که نتیجه آن مشکلات نقدینگی است. در همایش سخنرانی پیش بینی شده که کارشناسان بتوانند در این باره اظهار نظر کنند. صرف اینکه هماهنگی کامل برای همه محرز است ولی نحوه پیاده سازی و اجرایی کردن مورد بحث و بررسی قرار بگیرد و از آنجایی که نگاه یکپارچه در عمل کار راحتی نیست

به گفته دیواندری، در حوزه نرخ سود بانکی در همایش مباحثی مطرح می‌شود. در زمینه سیاست‌های ارزی نیز میزگرد خواهیم داشت. زمانی که شرایط فراهم شد یکسان سازی نرخ ارز انجام می شود. معاون ارزی بانک مرکزی در همایش امسال آخرین اقدامات را دراین باره اعلام خواهند کرد و بانک مرکزی همیشه آماده انجام یکسان سازی بوده ولی شرایط آن باید فراهم شود اینکه زمان مورد نظر برای اجرایی شدن هم از سوی معاونت بین الملل و معاونت ارزی اعلام خواهد شد.

وی در پاسخ به مطلب دیگری درباره اینکه در دنیا برای رسیدن به استانداردهای بانکی، بانک‌ها را در هم ادغام نمی‌کنند، گفت: طبیعتا ادغام برای بهینه‌سازی و ایجاد ارزش افزوده و کم کردن هزینه‌ها صورت می‌گیرد و اگر مشکلی وجود داشته باشد با ادغام حل نمی‌شود و بانک مرکزی چنین اقدامی را نخواهد کرد.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به تجمیع برخی از موسسات غیرمجاز در ماه‌های اخیر گفت: این موسسات ادغام نشدند بلکه تعطیل شدند ولی برای انجام کارهای اداری اقداماتی درباره آنها صورت گرفت. از اینرو طبیعی است که ادغام بری بهینه سازی و ارزش افزوده و کاهش هزینه و نرخ اجاره بها شکل می‌گیرد. لذا اگر بانکی دچار مشکل باشد از طریق ادغام مشکل مزبور رفع نخواهد شد. بانک مرکزی قصد ندارد که ادغام بانکی انجام شود. یک سری اتفاقاتی که در برخی بانک ها و موسسات مالی شکل گرفته ادغام محسوب نمی‌شود . به عنوان مثال یک موسسه به دلیل نداشتن شرایط مورد نظر تعطیل شده و سهام و سایر امور مالی به موسسه دیگری واگذار شده است.

دیواندری با بیان اینکه از ابتدای انقلاب بحث ادغام را در کشورمان نداشتیم بلکه بیشتر بانک‌ها و موسسات در یکدیگر تجمیع شدند، اظهارداشت: این تجمیع نیز برای این بوده که برخی موسسات مجاز یا غیرمجاز بتوانند مجوز تبدیل شدن به بانک را بگیرند. لذا انجام فعالیت هایی در شرایط کنونی ضروری است که بتواند تداوم اعتماد را در بین مردم را در برداشته باشد.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره استفاده از ظرفیت های برجام در نظام بانکی گفت: در همایش سال گذشته به طور مفصل به بحث برجام و استفاده از فرصت‌های آن پرداخته شد ولی در همایش سال جاری  فرصت استفاده از برجام  در محوریت همایش قرار ندارد؛ در همایش امسال برجام در مباحث مربوط به IFRS مانند تطبیق و ایجاد شفافیت صورت های مالی مورد توجه خواهد بود.

وی افزود: در حال حاضر و به طور کلی نظام بانکی کشور در بستری قرار گرفته که از تراکنش‌ها و کارت‌های بین المللی که امکانات بین المللی است استفاده می‌کند ولی برای استفاده از خطوط اعتباری بلندمدت و کوتاه مدت همچنان در حال کار هستیم نیاز به زمان دارد ونیاز به تقویت بانک ها دارد.

وی یکی از ثمرات برجام را ثبات نرخ ارز دانست و افزود: نرخ ارز در طول ۴ سال گذشته در دامنه قابل قبولی دارای نوسان  محدود مدیریت شده بوده است؛ طبیعتا نرخ ثابت در ارز نداریم  دامنه تغییرات نرخ ارز روزانه است ولی مهم این است که دامنه نوسانات قابل قبول باشد.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی درباره تحریم‌های جدید کنگره آمریکا برعلیه کشورمان بیان کرد: متولی FATF وزارت اقتصاد است ولی این استانداردها از سوی جمعی از کشورها  هستند که استانداردها را پیشنهاد می‌‌دهند و گروهی هستند که وقتی بیانیه‌ای برای یک کشور صادر می‌کنند در ریسک ها، ایجاد محدودیت و نرخ‌های ارز و در گشایش و محدودیت کشور موثر است.

دیواندری با تاکید بر اینکه ایران هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا است، افزود:‌ ما نمی‌توانیم بگوییم درباره این استانداردها بی‌تفاوت هستیم و به مائلی که می‌گذزد ما توجه نمی‌کنیم ؛ بی  توجهی موجب صدور بیانیه های منفی از سوی سایر کشورها خواهد شد؛ چون بیانیه‌ها می‌تواند اثرات مشخصی را در اقتصاد ایران بگذارد و نرخ ریسک را بالا می‌برد و محدودیت‌هایی را برای کشورمان ایجاد می‌کند.

وی خاطرنشان کرد:‌ بخشی از استانداردها از طریق قوانین ایران قابلیت اجرایی ندارند و باید در این زمینه‌ها بحث و بررسی شود. FATF موضوعی سیاسی نیست و مباحث تخصصی را شامل می‌شود که یکی از آنها مبارزه با  پولشویی و تامین مالی تروریسم است. این در حالی است اصول مربوط به استانداردسازی از سوی تعدای کشورها صورت می‌گیرد که تاثیرات جمعی بر نظام بانکی تمام دنیا دارند. البته مسئولان تاکنون نگفته‌اند که همه بخش‌های این استانداردها باید دقیقا اجرا شوند و قوانین کشورمان محدودیت هایی را در اجرای استاندارد سازی لحاظ کرده‌اند. الزامات در این استانداردسازی با توجه به شرایط استراتژیک و ویژگی هر کشور و توجه به محدودیت های هر کشور است. از اینرو اجرای استاندارد سازی نیاز دارد تا تاییدات لازم از نظر قوانین کشورمان انجام شود.

دیواندری در پاسخ به سوال دیگری درباره عملیاتی نشدن محورهای همایش و تکراری بودن محورهای همایش امسال با سال‌های گذشته گفت: محورهای همایش تکراری نیست؛ بلکه مانند IFRS  در این بیست و هفت سال موضوعات جدیدی است که  نوع نهم این استاندارد سازی  به قدری جدید است که هنوز بانک‌های اروپایی به چنین مسیری نرسیده‌اند لذا همایش متناسب با نیازهای روز نظام بانکی کشور طراحی شده‌اند.

وی با بیان اینکه بسیاری از موضوعات بانکی مانند شفافیت برای برخی ممکن است جذاب نباشد، افزود:  عدم جذابیت برخی موضوعات امری طبیعی است ولی این موضوعات و مباحث برای کشور ما لازم است؛ مباحثی همچون ساختار بدهی ، ساختار سرمایه جدید است همین طور بحث بازار بدهی در سال‌های گذشته وجود نداشت و در 2 سال اخیر مطرح شده است. اززمانی که این بحث طرح گردید که بخشی از بازار توسط بدهی‌ها تامین شود این مبحث شکل گرفته است این در حالی است که ما بازار سرمایه داشتیم ولی بازار بدهی نداشتیم نمی‌توان بدون در نظر گرفتن شرایط نرخ‌گذاری در نرخ سود بانکی و اوراق متداول مانند صکوک برای بازار بدهی نرخ‌گذاری کرد. زمانی مبحثی تکراری است که یکسان سازی شکل گرفته و در مورد یکسان سازی سخنرانی و مباحث طرح شود . تا زمانی که دو نرخی هستیم تک نرخی موضوع جدیدی است . از اینرو اعتقاد ندارم صرفا به مشکلات پرداخته شود و نسخه واحدی برای همه مشکلات پیچیده شود. البته این مباحث همیشه بوده اعم از اینکه روش های لازم بکار گرفته شده پس چرا بانک مرکزی ضوابط استاندارد مالی را در نظر گرفته است. این سیستم از بخش های متفاوت و تکمیل کننده ای تشکیل شده که اگر بخشی دچار نارسایی شود بخش دیگر می‌تواند تعمیم داده شود.

دبیر بیست و هفتمین همایش سیاست‌های پولی و ارزی ادامه داد: سلامت بانکی، تنگنای اعتباری و یکسان سازی نرخ ارز از موضوعات روز نظام بانکی هستند که در محورهای همایش به آنها پرداخته می‌شود. دلیل اصلی تاکید بانک مرکزی بر رعایت استانداردها و شفافیت از سوی نظام بانکی برای صیانت از سپرده‌های مردمی است.

دیواندری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه پژوهشکده پولی و بانکی تا چه اندازه می‌تواند نتایج تحقیقاتی خود را عملی کرده و اجرا کند، اظهارداشت: پژوهشکده کار تحقیقاتی خود را انجام می‌دهد و در پی این بوده است که کارهای علمی را به درستی انجام دهد  سعی می‌کند وجدان علمی و حرفه‌ای خود را حفظ کند ولی در اجرا نمی‌توان همه مسائل را عملیاتی کرد زیرا محدودیت‌هایی وجود دارد. پژوهشکده شباهت زیادی به محیط علمی دارد و اجرایی نیست ؛ امیدواریم الگوها را با روش های علمی درست مطابقت دهیم ؛ اقتصاد ایران ایرادات ساختاری مزمنی دارد که یک شبه قابل حل نیست و زمان‌بر است که البته در این زمینه کارهایی انجام شده است و بانک مرکزی توانسته گام های موثری را در نظام بانکی داشته باشد از جمله شفافیت بانکی است. اینکه بانک مرکزی تاکید می‌کند سودها واقعی و شفاف باشد در جهت حفظ و صیانت از سپرده ها است .
ارسال نظرات