آداب و رسوم مردم هرمزگان در طولانی ترین شب سال

مردم هرمزگان که از پیشینه تاریخی بسیار قوی برخوردار هستند همانند سایر نقاط ایران برای شب یلدا آداب و رسوم خاصی دارند.
کد خبر: ۸۹۶۳۶۹۳
|
۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۴
آداب و رسوم مردم هرمزگان در طولانی ترین شب سال

به گزارش  خبرنگار خبرگزاری بسیج به نقل از شبکه اطلاع رسانی هرمز؛ یلدا یکی از کهن ترین جشن های ایرانی است که در آخرین شب از پاییز مردم برای استقبال زمستان در طولانی ترین شب سال  در کنار هم جمع می شوند و تا صبح به جشن و پایکوبی می پردازند.

این شب را با خوردن میوه هندوانه ، انار همچنین خوردن آجیل و خشکبارکه  به عنوان تنقلات سالم از آن  یاد می شود به صبح می رسانند، که در واقع آجیل و تنقلات در افزایش حافظه و سلامتی تن تاثیربه سزایی  دارد و میوه ها هرکدام برای خودشان حکایتی دارد.

خواص میوه های شب یلدا

هندوانه یاد آور گرمای تابستان و حرارات است که انسان ها بر این باور هستند که اگر در شب یلدا مقداری هندوانه خورده شود در سراسر زمستان طولانی، سرما و بیماری بر انسان غلبه نخواهد کرد و این باور با خواص هندوانه که سرشار از ویتامین های A و b و C مطابقت دارد.

انار میوه ای دیگر برای شب یلداست که نماد شادی و زایش است که از قدیم به عنوان میوه ای خون ساز یاد می شد وامروزه اثبات شده که انار سرشار از ویتامین ث است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و تصفیه  خون کمک می کند وانار سرشار از آهن است .

پیشینه یلدا درایران باستان

یلدا پیشینه بلندش را به ایزد مهر«میترا» پیوند می زند که شباهت هایی با کریسمس دارد اگرچه محققان می گویند کریسمس متعلق به مسیحیان است اما در اصل از آیین مهر ایرانیان گرفته شده است.

از گذشته واژه یلدا به معنای زایش و تولد است، ایرانیان باستان نیز به این باور بودند که فردای شب یلدا با دمیدن خورشید روزها بلندتر می‌شود تا تابش نور ایزدی افزایش می‌یابد و به این ترتیب تا آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر و خورشیدی نامیدند و به این دلیل دهمین ماه سال دی نام گرفت که ماه تولد خورشید است.

مرسوم است که در این شب بزرگ خانواده تفألی به دیوان حافظ می‌زند و اهل ذوق و شاعری، سروده‌های خود را برای دیگران می‌خوانند. در مجموع اینها آدابی است که از فرهنگ باستانی مهر در میان مردم باقی مانده و هر سال با شب یلدا نو می‌شود.

آداب و رسوم مردم هرمزگان در طولانی ترین شب سال

مردم هرمزگان که از پیشینه تاریخی بسیار قوی برخوردا ر هستند همانند سایر نقاط ایران برای شب یلدا آداب و رسوم خاصی دارند.

هر چند با گذشت زمان بسیاری از آئین‌ها و آداب مردم کمرنگ و یا از بین رفته است ولی هنوز در برخی مناطق زندگی مدرن امروزی را با حفظ فرهنگ غنی پیشینیان سپری می‌کنند.

تنقلات شب یلدا هرمزگان

مردم هرمزگان علاوه بر خوردن تنقلات وآجیل مانند پسته ، فندق و بادام از تنقلات محلی ویژه ای نیز مصرف می کنند که می توان به کسودنگ و گون (بنه) که از بشاگرد تهیه می‌شد، کنجد برشته، نخود و کشمش، نخود برشته و کنگ جوش داده شده (خارک) دو درخت خرما به نام‌های هلو و زرک که از میناب به دست می آید، اشاره کرد.

چیچیکای بلندترین شب سال

شب یلدا در هرمزگان بزرگتر های فامیل به تعریف چیچکا یا همان داستان های افسانه ای می پردازند ، علاوه بر چیچکا به دلیل این که مردمان قدیمی در مکتب خانه می‌بایست اشعار حافظ و سعدی را نیز در کنار آموزش قرآن می‌آموختند، بخشی از ساعت‌های شب چله در فضایی آکنده از مهر، وفا و صمیمیت به خواندن اشعاری از حافظ و سعدی توسط کهنسالان اختصاص دارد.

غذاهای شب یلدا هرمزگان

این شب در هرمزگان نان های ویژه ای پخته می شود که به نان رگاگ ، سیلک، تومشی می توان نام برد که طعم دهنده آن سس هایی از مهیاوه و سوراغ است. هرمزگانی ها به غذاهای دیگری چون قلیه ماهی ، ماهی برشته وماهی  روی تابه ای علاقه ای خاص دارند که در جشن های بزرگی چون جشن شب یلدا در کنار خانواده آن را میل می کنند.

مردمان خون گرم هرمزگان  آخرین شب  پاییز را با زدن سازهای محلی و دهل به پایکوبی و شادی می پردازند.

و در پایان مراسم شب یلدا در هرمزگان پیر غلامان و بزرگان فامیل برای کوچکتر ها دعای عاقبت به خیری می کنند.

ارسال نظرات
آخرین اخبار