فضیلت و اعمال دهه اول ماه ذی الحجه

کد خبر: ۹۰۴۶۲۱۸
|
۲۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۹
ماه «ذى الحجّه»، آخرین ماه «سال هجرى قمرى» است و ماهى است بسیار پربرکت
به گزارش بسیج اشکذر:,ماه ذی الحجه برای خودسازی خیلی مهم است.  این ماه، ماه دعا است، ماه راز و نیاز با خدا است
ماه ذى الحجّه ماهى است بسیار پربرکت. بزرگان دین هنگامى که ماه ذى الحجّه وارد مى شد، اهمّیّت ویژه اى به عبادت در آن مى دادند. مخصوصاً در دهه اوّل این ماه. (زادالمعاد، ص. ۲۴۰)
در بعضى از روایات آمده است، شب هاى دهگانه اى که قرآن در سوره «والفجر و لیال عشر» به آن سوگند یاد کرده است، شب هاى دهه اوّل ماه ذى الحجّه  است، و این سوگند به خاطر عظمت آن است. (تفسیر قمى، ج. ۲، ص. ۴۱۹)
خداوند در سوره حج آیه ۲۸ ضمن بیان فریضه بزرگ «حج» سخن از «أیّام مَعْلُومات» گفته است که مؤمنان باید در آن به یاد خدا باشند. یکى از تفسیرهاى معروفِ «أیّام مَعْلُومات» که در روایات نیز آمده است، ده روز اوّل ماه ذى الحجّه است. (مصباح المتهجّد، صفحه ۶۷۱ ٫) بنابراین، هم شب هاى آن عزیز است و هم روزهاى آن.
در حدیثى از رسول خدا (صلى الله علیه وآله) مى خوانیم که عبادت و کار نیک در هیچ ایّامى به اندازه این ایّام (ده روز اوّل ماه ذى الحجّه) فضیلت ندارد. (اقبال، ص. ۳۱۷)
وجود دو «عید» مهمّ اسلامى عید قربان (عید اضحى) و عید غدیر (عید ولایت) و روز «عرفه» و خاطره دعاى عجیب و بسیار گرانبهاى امام حسین (علیه السلام) در عرفات، شکوه و عظمت خاصّى به این ماه بخشیده، و سزاوار است همه مؤمنان (مخصوصاً جوانان پاکدل) از فضاى آکنده از معنویّت این ماه غافل نشوند و در خودسازى و تهذیب نفس بکوشند که به پیشرفت هاى مهمّى نائل مى شوند.
– اعمال مخصوص روز اوّل ماه ذى الحجّه
روز اوّل ماه ذى الحجّه روز مبارکى است و براى آن اعمالى چند نقل شده است:
۱ـ روزه گرفتن. در روایتى از امام موسى بن جعفر (علیهماالسلام) نقل شده است که هر کس روز اوّل ماه ذى الحجّه را روزه بگیرد، خداوند براى وى پاداش عظیمى را مى نویسد. (مصباح المتهجّد، ص. ۶۷۱)
۲ـ خواندن نماز حضرت فاطمه (علی‌ها السلام). مرحوم «شیخ طوسى» فرمود: ه است: مستحب است در این روز، نماز حضرت فاطمه (علی‌ها السلام) را بخواند و این نماز چهار رکعت است (هر دو رکعت به یک سلام) و همانند نماز حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) است؛ در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد و پنجاه مرتبه سوره قل هو الله را بخواند و بعد از سلام تسبیح حضرت فاطمه (علی‌ها السلام) را بگوید، آنگاه بخواند:
سُبْحانَ ذِى الْعِزِّ الشّامِخِ الْمُنیفِ، سُبْحانَ ذِى الْجَلالِ الْباذِخِ الْعَظیمِ، سُبْحانَ ذِى الْمُلْکِ الْفاخِرِ الْقَدیمِ، سُبْحانَ مَنْ یَرى اَ ثَرَ النَّمْلَهِ فِى الصَّفا، سُبْحانَ مَنْ یَرى وَقْعَ الطَّیْرِ فِى الْهَوآءِ، سُبْحانَ مَنْ هُوَ هکَذا وَلا هَکَذا غَیْرُهُ.
(مصباح المتهجّد، ص. ۶۷۱)
۳ـ نیم ساعت قبل از ظهر، دو رکعت نماز بگزارد و در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد و ده مرتبه سوره قل هو الله و ده مرتبه آیه الکرسى و ده مرتبه سوره إنّا أنزلناه را بخواند. (اقبال، ص. ۳۲۵) به نقل از صدا وسیما مرکز یزد
ارسال نظرات
آخرین اخبار