بسیج اساتید استان هرمزگان درآستانه روز ملی خلیج فارس برگزارکرد:

میزگرد تخصصی "خلیج فارس"

پروفسور احسان کامرانی گفت؛ نشست تخصصی بسیج اساتید استان هرمزگان در راستای حوزه عملکردی اندیشکده اقتصاد دریامحور این سازمان با موضوع گرامی داشت روز ملی خلیج فارس برگزار شد.
کد خبر: ۹۱۳۱۷۰۱
|
۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۹

به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، در این جلسه که جمعی از اساتید با تخصص‌های مختلف حضور داشتند، مهدی ملاحی دکتری علوم سیاسی گفت؛ با توجه به اهمیت خلیج فارس به لحاظ ژئوپولتیک، ژئواکنومیک، ژئواستراتژیک و همچنین ژئواکولوژیک تاسیس مرکز سیاستگذاری خلیج فارس با توجه به خطرات و تهدیدات امنیت زیست محیطی و افراط گرایی درحال حاضر و آینده ضرورت دارد.

وی ادامه داد: این مرکز با هدف کمک به مراکز تصمیم‌ساز وتصمیم‌گیر برای اتخاذ تصمیمات عقلانی و راهبردی در حوزه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، و زیست محیطی فعالیت می‌کند که خروجی آن قطعا مورد رضایت مردم در آینده خواهد بود.

در ادامه قاسم امینی کارشناس علوم سیاسی واستاد دانشگاه گفت؛ تاسیس و تشکیل یک مرکز مطالعات و پژوهش‌های خلیج فارس خوب است اما این مرکز پس از ایجاد نباید وابسته به شخص یا گروه خاصی باشد که مورد سواستفاده‌های شخصی وگروهی قرار بگیرد.

قاسمی بیان کرد: ملاحظات اداری وسیاسی جهت مرکز فوق درنظر گرفته شود تا روند بادوام ودائمی جهت حل مشکلات خلیج فارس داشته باشد، کارگروه‌های تخصصی دراین مرکز می‌تواند، نخست شامل: حوزه های سیاسی وامنیتی وحقوقی. دوم : فرهنگی، واجتماعی وتاریخی. سوم: محیط زیستی باشد.

وی افزود: پیشنهاد بنده دربعد مرکز، نخست: اشاره به اهمیت هویتی واسنادی خلیج فارس، دوم تبیین سیاست قدرت‌های بزرگ در حوزه خاورمیانه جدید ونقش‌آفرینی آنها در تغییرات اسناد هویتی خلیج فارس توسط کشورها و قدرت‌های بزرگ درتاریخ معاصر و سوم: توجه به ناکارآمدی برنامه‌ها وفعالیت‌ها در حوزه خلیج فارس درایران و جنوب به ویژه هرمزگان که قسمت عمده‌ای از مساحت جغرافیایی خلیج فارس را در خود دارد، است.

محمد محبی عضو هیات علمی دانشگاه هرمزگان و دکتری اقتصاد گفت؛ در نگاه استراتژیک به منطقه خلیج فارس توسط قدرت‌های جهانی مولفه‌های مهمی وجود دارد، اولین مولفه اقتصاد است، وجود منابع غنی نفت وگاز بعنوان موتور محرکه اقتصاد صنعتی باعث اهمیت این منطقه شده است. ثروت ناشی از فروش این منابع کشورهای منطقه، بازار مصرف مهمی برای کالاهای صنعتی شده است.

ایشان افزود: از سوی دیگر تقاضا برای انواع تسلیحات نظامی با ایجاد درگیری‌ها وگسترش واگرایی منطقه‌ای افزایش می‌یابد، وجود منابع معدنی وآلی موجود درخلیج فارس نیز به اهمیت اقتصادی خلیج فارس می‌افزاید.مولفه دیگر وجود مدل جمهوری اسلامی درایران است که با اهداف اقتصادی و سیاسی دنیای کاپیتالیسم درتضاد می‌باشد. مولفه سوم وجود رژیم صهیونسیتی بعنوان یک رژیم نژاد پرست است که در خاورمیانه بدنبال گسترش وغارت است وطبیعتا نمی‌خواهد درمنطقه همگرایی شکل بگیرد وبدنبال ایجاد وتقویت گسل‌های قومی _مذهبی وتاریخی است.

محبی بیان کرد؛همه این عوامل باعث گردیده که خلیج فارس با خطرات واگرایی منطقه‌ای _نزاع ودرگیری و تشدید مشکلات زیست محیطی روبرو باشد. خلیج فارس محل تلاقی کاپیتالیسم با همه آنچه از اقتصاد می‌خواهد، صهیونیسم با همه تمامیت خواهی واسلام با همه آنچه برای سعادت معنوی بشر می‌خواهد می‌باشد.

یاسر روستایی دکترای حقوق عمومی و استاد دانشگاه آزاد هرمزگان گفت؛ نگاه ما باید با توجه به تفکیک امور منطقه‌ای از امور ملی تنظیم شود. در امور ملی صرفا نقش پیشنهاد دهنده می‌توان داشت اما در امور منطقه‌ای می‌توانیم درمیان‌مدت و بلندمدت امکان نوعی عدم تمرکز را مشاهده کنیم.

امورمنطقه‌ای باید با توجه به منافع منطقه‌ای تنظیم شود، تمرکز ما به عنوان ساکنان استان باید براین موضوع باشد. ضرورت دارد که معیشت روزمره مردم مورد توجه باشد.

ایشان افزود: پیشنهادات بنده چنین است؛ نخست: مطالعاتی برای تفکیک امور ملی و محلی. دوم: تشکیل فراکسیون خلیج فارس درمجلس شورای اسلامی و سوم: ایجاد شوراهای جمعی شوراهای تجمیعی متشکل از سه تا چهار استان ساحلی خلیج فارس است.

سلمان ستوده نیا دکترای اقتصاد انرژی واستاد دانشگاه: اهمیت خلیج فارس از جهت ارتباط آن از طریق تنگه هرمز ودریای عمان به اقیانوس هند واتصال سه قاره اروپا، آسیا، آفریقا به هم و همچنین سه عامل موقعیت جغرافیایی، بازار صدور کالا ، ذخایر عظیم انرژی بسیار مهم می‌باشد. مزایای دریا از زیر دریا و منابعی مثل نفت، گاز وحتی معدن وذخایر آبزیان مانند ماهی، میگو، صدف، مرواریدو جلبک  که منابع سرشار غذایی محسوب می گردد. درحمل ونقل بار ومسافر با توجه به اینکه ارزانترین راه برای انتقال کالاو خدمات دریا می باشد محسوب می شود بنابراین مولفه اقتصاد دریا محور می تواند اتکا کشور را به نفت کاهش دهد. مثلا چین از دریا نهایت استفاده را برده است و برای ۱۵ میلیون نفر شغل مستقیم ایجاد کرده است.

ستوده نیا در ادامه افزود: بنابراین کشورما دراستفاده از جزایر قشم، هرمز می‌تواند سرمایه‌گذاری و گردشگری را افزایش دهد و می‌توان از طریق سرمایه گذاری جهت مجتمع پتروشیمی با ظرفیت تولید آمونیاک، متانول، کود شیمایی که صنایع وابسته به آب می‌باشند مشاغل زیادی ایجاد کنند.ازطریق گسترش گردشکری درجزایر کیش، قشم، هرمز، می‌توانیم برخی از کشورهای حاشیه که به‌ظاهر خود را قطب گردشگری دنیا معرفی کرده‌اند، از دور خارج کنیم وبا افزایش گردشگری می‌توان باعث ورود ارز وافزایش اشتغال در حوزه خلیج فارس شد.

مریم عنایتی دکترای محیط زیست گفت؛ محیط زیست می‌تواند درهمه مسایل تاثیر‌گذار باشد با توجه به موقعیت حساس خلیج فارس از نظر اقتصادی به لحاظ منابع غنی نفت وگاز و مواد آلی ومعدنی و بحث تنگه هرمز، از منظر زیست محیطی نیز باید موردتوجه باشد. با توجه به موقعیت مهم آن جولانگاه بسیار مهم برای کشورهای غربی که حتی ساکن منطقه نیستند، شده و باعث حساسیت و مخاطرات جدی برای منطقه و ساکنین وکشورهای ساحلی شده است.

عنایتی بیان کرد: نگاه کشورهای استعماری بهره‌گیری و بهره‌برداری بیشتراز این منابع  واز اینکه کشورهای همسایه خلیج فارس یک دست نباشند بهره بیشتری می‌برند ودنبال همین هستند ومی توان گفت که مساله محیط زیست می‌تواند وجه تشابه ومشترک این کشورها باشد وبرای اینکه ضمانت اجرایی بالا رود واثرگذار باشد باید حتما تفاهم‌نامه، پروتکل یا کنوانسیونی دراین باره باشه که لازم است وزارت خارجه وارد این موضوع شود واز تک قطبی بودن فاصله بگیرد.

وی افزود: برای مقابله با تهدیدات محیط زیست هم حتما باید اقدامات بین المللی انجام شود اما توقع ما از مسئولین، نمایندگان و استاندار ایجاد یک ساختاردائمي علمی و با ضمانت بالا در حوزه خلیج فارس است.

در انتها دکتر کامرانی استاد  تمام دانشگاه هرمزگان به تهدیدات و فرصت‌های زیست‌محیطی خلیج فارس از قبیل آلودگی‌ها، گسترش بی رویه آب شیرین‌کن‌ها ،صید بی رویه آبزیان ،توسعه و گسترش نامتوازن صنعت تکثیر و پرورش آبزیان در ساحل، از بین بردن زیستگاه‌های طبیعی و کم‌نظیر آن و کاهش تنوع زیستی و از منظر دیگر به محیط زیست بعنوان حقوق نرم در حوزه روابط بین‌الملل به جهت همگرایی  منطقه‌ای بین کشورهای حاشیه آن اشاره کر د و آن را یک فرصت نامید و به برگزاری کنفرانس منطقه‌ای و بین‌المللی با بهره‌گیری از اندیشمندان داخلی و خارجی در روز ملی خلیج فارس و ایجاد همان «مرکز سیاست‌گذاری خلیج فارس» در استان و عقد تفاهم‌نامه بین چهار وزارتخانه کشور؛ وزارت علوم، وزارت امور خارجه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت قوام و ضمانت ساختاری و اجرایی آن مرکز تاکید نمود.

منبع:روابط عمومی بسیج اساتید استان هرمزگان

ارسال نظرات
آخرین اخبار