درباره اهمیت این عملیات پهپادی با «حمید رزق» مدیر بخش سیاسی شبکه «المسیره» وابسته به جنبش انصارالله و تحلیلگر مسائل سیاسی به گفتوگو پرداختهایم که از نظر خوانندگان گرامی میگذرد:
تسنیم: چرا یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن دو برج تثبیت تاسیسات نفتی آرامکو در استان بقیق و هجره خریص در شرق عربستان را در این برهه زمانی هدف قرار داد؟
حمید رزق: این عملیات غیرمنتظره نبود و در پاسخ (به تجاوزگری ائتلاف سعودی) انجام شد. سید عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصار الله یمن همواره به رژیم سعودی پیام میداد که در صورت تداوم جنگ و محاصره و تجاوزگری علیه یمن، تاسیسات حیاتی و حساس عربستان هدف قرار خواهد گرفت. این عملیات در چارچوب پاسخ تدریجی و رو به افزایش علیه عربستان اجرا شد، اما نکته غیرمنتظره و چیزی که عربستان و چه بسا آمریکا به عنوان پشتیبان سعودیها را شوکه کرد، این بود که عملیات از نظر نوع و کیفیت و همچنین انتخاب هدف بسیار بزرگتر از عملیاتهای گذشته بود. این عملیات از با اهمیت ترین و حیاتی ترین اهداف عربستان و نیز آمریکا و غرب را در زمینه نفتی انتخاب کرد. این امر ثابت میکند که سخنان رهبران یمن صرفا شعار نیست. وقتی یمنیها حرفی میزنند، توانمندیها و ابزارهای پاسخ به تجاوزگری را دارند و سلاحهایی در اختیار دارند که هنوز آن را فاش نکردهاند.
حدود 300 هدف اعلام شده تهدیدی واقعی است که در حال اجراست و هدف از آن نیز وادار کردن رژیم سعودی است تا به این درک برسد که نمیتواند یمن را اشغال کرده و بار دیگر تحت سلطه خود قرار دهد، زیرا یمن کشوری مستقل و آزاد است و در صورتی که عربستان میخواهد امنیت و ثبات داخلی خود را باز یابد، باید تجاوزگری خود علیه یمن را متوقف کند.
این معادله جدیدی است که سید عبدالملک الحوثی در هفدهم آگوست گذشته آن پایه ریزی کرد و در آن 10 پهپاد، حوزه نفتی الشیبه عربستان را هدف قرار دادند. آن عملیات نیز مثل عملیات امروز بزرگ بود. عملیات امروز از نظر میزان آتش سوزی گستردهتر بود. تصاویر آتش سوزی را رسانهها منتشر کردند. فعالان در داخل عربستان نیز تصاویری از آن منتشر کردند. این وضعیت نشان میدهد که حجم این عملیات از عملیاتهای پیشین بیشتر است.
تسنیم : در معادله جنگ جاری چه متغییر وارد خواهد شد و تاثیر و جنبههای این عملیات در موازنه قوا در آینده چگونه خواهد بود؟
حمید رزق: موازنه قوا تا حد زیادی تقریبا تغییر کرده است و همه جهان منتظر اقدامات غیرمنتظره ارتش و کمیتههای مردمی یمن است. جهان منتظر است که ضربه بعدی را که یگان موشکی یا پهپادی یمن به اهداف حیاتی و راهبردی در داخل عربستان وارد میکند، ببیند. این درحالی است که کسی در جهان منتظر نیست که چیز جدیدی از عربستان در بمباران یمن ببیند. عربستان دیگر چیزی جز بمباران غیرنظامیان و کشتار آنها ندارد. موازنه قوا تا حد زیادی دگرگون شده است. اکنون ما وارد مرحله ای شدیم که شاهرگ و شریان حیاتی اقتصاد سعودی و جهانی به شمار میرود. همه اینها تاکیدی بر شهامت و جسارت در تصمیمگیری است. (آنها) برای فراز (از این وضعیت) ایران را (متهم میکنند) و میگویند که ایران مجری این حملات است!. سید عبدالملک الحوثی پاسخ سعودیها را دارد و گفت که اگر واقعا به این گفته خودتان باور دارید، پس فقط کافی است تا تجاوزگری خود به یمن را متوقف کنید زیرا اگر فکر میکنید که این ایران است که این عملیات را انجام میدهد، شما با متوقف کردن تجاوزگری خود، راه را به روی ایران خواهید بست، اما باتوجه به اینکه به تجاوزگری خود به یمن ادامه میدهید، پس منتظر ضربات ویژه بیشتری باشید.
حمله امروز یک عملیات محدود نبود، بلکه حاوی پیام تلویحی بزرگتری است. عملیات حاوی این پیام است که عملیات آینده ارتش و کمیتههای مردمی یمن مهمتر خواهد بود. عملیات علیه حوزه نفتی الشیبه سعودی نسبت به عملیات امروز در حد یک آزار و اذیت بود. هر عملیاتی در دل خود این پیام را دارد که عملیات آینده مهمتر و بزرگتر و حساس تر و دردناکتر برای رژیم سعودی و حامیانش خواهد بود.
تنها گزینه پیش روی ائتلاف متجاوز متوقف کردن تجاوزگری علیه یمن و بازنگری در سیاست های اشتباه عربستان است، زیرا یمن کشوری مستقل و خارج از دایره سلطهگری است. یمن غل و زنجیر سعودی – آمریکایی را در هم شکست و غیرممکن است که زیر قیمومیت این کشورها بازگردد.
تسنیم: یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن امروز در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت که عملیات با همکاری طرفهایی در داخل عربستان انجام شد. این طرفها چه کسانی هستند و چطور با ارتش یمن همکاری کردند؟
حمید رزق: این عملیات دارای جنبههای اطلاعاتی است و تصادفی نبوده است. به پرواز درآوردن پهپادها براساس مختصات دقیق و رهگیری دقیق و دادههای زمینی انجام میشود و از این رو، این عملیات یک موفقیت اطلاعاتی و امنیتی در کنار موفقیت نظامی به شمار میرود. این عملیات همچنین ضربه اقتصادی موثر و گزندهای به رژیم سعودی به شمار میرود. عملا، مردم یا اقشار زیادی در داخل عربستان از رژیم سعودی آسیب دیدهاند. این رژیم یک رژیم تجاوزگر علیه ملت شبه جزیره عربی نیز هست. اکثریتی از شهروندان هستند که با آنها با تبعیض و سرکوب و ظلم در مناطق شرقی عربستان برخورد میشود و به حاشیه رانده میشوند. نمیتوانم مشخص کنم و در حیطه صلاحیت من نیست که مشخص کنم که چه طرفهایی (در عربستان که با ارتش یمن همکاری کردهاند) اما فضایی از خرسندی در داخل عربستان به خاطر این عملیات وجود دارد. در داخل عربستان هستند که چشم به رهایی و سرنگونی این رژیم دوختهاند. فراموش نمیکنیم که حتی قشر دینی خواه اخوان یا سلفی نیز در مرحله سرکوب و تحقیر و تعقیب به سرمیبرند. همه اقشار و طرفها در داخل عربستان امید رهایی از این رژیم را دارند. هر بار که ضربهای بر پیکر این رژیم که خنجری در پشت همه اعراب و مسلمانان به شمار میرود، وارد میشود شادمانی گستردهای عربستان و یمن را فرا میگیرد.
تسنیم : شهید صالح الصماد(از رهبران انصارالله) وعده داده بود که سال آینده سال موشکها و پهپادها برای مقابله با تجاوزگری عربستان باشد. آیا امروز به مرحلهای که این شهید وعده داده بود، رسیدهاید؟
حمید رزق: شهید صماد از «سال موشکهای بالستیک» و پهپاد سخن گفت. برخی اینگونه فکر میکردند که سخن شهید صماد صرفا در سطح ارسال پیام به سعودیها و فشار تبلیغاتی و سیاسی به عربستان بود، اما عملیات امروز ثابت کرد که رهبران یمن شعار نمیدهند. ثابت کرد که آنها وعدهای نمی دهند؛ مگر اینکه به تحقق آن اطمینان داشته باشند یا یقین داشته باشند که کارها به سرانجام و مرحلهای از موفقیت رسیده است که رسیدن به این اهداف را میسر میکند. این همان وعدههایی است که برخی از رهبران مهم به ویژه شهید الصماد دادهاند یا سید عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصار الله یمن در مناسبتهای مختلف درباره آن سخن گفته است. ما از سال موشکهای بالستیک و پهپاد گذر کردیم و به مهمتر از آن یعنی حملات ویژه و گستردهای رسیدیم که امروز شاهد آن هستیم. مهمترین این حملات امروز انجام شد. آینده چطور خواهد بود؟ به طور قطع، اقدامات غیرمنتظره دیگری در راه است که اهمیت آن کمتر از آنچه امروز دیدیم نخواهد بود. توپ در زمین رژیم سعودی و آمریکاییها است. در سایه فروپاشی و ناتوانی (سعودیها) در مقابله (با ارتش و کمیتههای مردمی یمن) آیا (آمریکاییها) به باج خواهی از رژیم سعودی ادامه خواهند داد یا به سرعت برای خارج کردن آنها از تنگنا و پایین آوردنش از بالای درخت وارد عمل خواهند شد؟ همه اینها در گرو روزها و هفته های آینده است تا تصویر روشن تری به دست دهد.
مصاحبه از سعید شاوردی