با همکاری انتشارات شناخت زندگی؛

کتاب مدیریت ریسک و مدیریت بحران (مدل تخم‌مرغی) منتشر شد

رئیس انجمن علمی مدیریت بحران ایران، از انتشار کتاب مدل "تعاملی مدیریت ریسک و مدیریت بحران: مدل تخم‌مرغی" با همکاری انتشارات شناخت زندگی خبر داد و درباره اهمیت مدیریت ریسک در بحران‌ها با ارائه مدل تخم‌مرغی توضیح داد.
کد خبر: ۸۸۹۴۸۱۱
|
۰۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۶

غلامرضا پورحیدری، رئیس انجمن علمی مدیریت بحران ایران و نویسنده کتاب، به اهمیت انتشار کتاب مدل "تعاملی مدیریت ریسک و مدیریت بحران: مُدل تخم مرغی" و ارائه مدل تخم‌مرغی (مفهومی مناسب برای انتقال مفاهیم پیچیده) را تشریح کرد و گفت: ارائه یک مدل مفهومی همواره راهکار مناسبی برای نشان دادن ارتباط اجزاء مختلف یک فرآیند یا چند فرآیند با یکدیگر بوده است؛ در عرصه مدیریت حوادث و بحران‌ها و مدیریت ریسک بحران نیز مدل‌های مختلفی معرفی شده است؛ این مدل‌ها گرچه در جای خود مزایایی داشته و دارند، اما جای یک مدل ساده، بومی و مفهومی برای مدیریت ریسک (خطر) و مدیریت بحران و ارتباط آنها با یکدیگر همچنان خالی بوده است که در این کتاب به معرفی آن پرداخته شده است.

 

وی افزود: در این مدل که مدل تخم‌مرغی نامیده شده است، برای مدل ریسک سه مرحله در نظر گرفته شده است؛ مرحله اول تعیین فرد، نهاد یا سازمان مسئول برای مدیریت ریسک است، در مرحله دوم فرد، نهاد یا سازمان مسئول به بررسی ریسک می‌پردازد که شامل سه گام اصلی شناسایی، تجزیه و تحلیل و ارزیابی ریسک است و نهایتاً در مرحله سوم ریسک، رسیدگی به یا برخورد با ریسک یا همان مدیریت جامع بحران است؛ مرحله سوم مدیریت ریسک خود شامل اجزاء پیشگیری و آمادگی قبل از بحران و پاسخ و بازسازی حین و بعد از وقوع بحران می‌شود؛ در مدل ارائه شده، مرحله سوم مدیریت ریسک بر مدیریت بحران منطبق شده است.

 

پورحیدری، در پاسخ به اینکه چرا این مدل تخم‌مرغی نام نهاده شده است، گفت: شبیه‌سازی این مدل با استفاده از تخم‌مرغ به این دلیل بوده است که تخم‌مرغ را هرکسی و با هر فرهنگ و سطح سوادی می‌شناسد و به اجزاء سه‌گانه آن یعنی پوسته، سفیده و زرده شناخت و آگاهی دارد و تطبیق مراحل سه‌گانه مدیریت ریسک به لحاظ احاطه و تقدم بر این اجزاء براحتی امکانپذیر است.

 

نویسنده کتاب، ادامه داد: یعنی واضح است که اگر پوسته تخم‌مرغ دچار ضعف باشد و از استحکام و قوام کافی برخوردار نباشد، سفیده و زرده فاسد شده و بلااستفاده می‌شود و این موضوع اهمیت مرحله اول مدیریت ریسک یعنی گماردن شخص، تیم، اداره و سازمان مناسب و برخوردار از حمایت قانونی و اعتباری متناسب یک ضرورت اولیه است که قابل اغماض و چشم‌پوشی نیست، را آشکار می‌سازد.

 

وی افزود: دیگر اینکه مرحله دوم مدیریت ریسک که شناسایی مخاطرات، وزن‌دهی و ارزیابی و نهایتاً اولویت‌بندی مخاطرات و ترسیم نقشه خطر بوده بر هرگونه اقدام دیگر مقدم است که این وظیفه تیم یا سازمان مسئول است؛ این مرحله بر سفیده تخم¬مرغ قابل تطبیق است که گرچه مانند زرده نظر را به خود جلب نمی‌کند، اما اهمیت فراوانی در موفقیت عملکرد تخم‌مرغ دارد.

 

پورحیدری، درباره مرحله سوم مدیریت ریسک یعنی همان مدیریت بحران با اجزاء پیشگیری، آمادگی، پاسخ و بازیابی بر زرده تطبیق داده شده است؛ گفت: اهمیت این مرحله بر کسی پوشیده نیست، اما باید توجه جدی داشت که بدون تحقق مرحله اول و دوم (یعنی وجود، استحکام و سلامت پوسته و سفیده) زرده (مدیریت بحران)، به تنهایی درتولد جوجه موفقیت نمی¬تواند، کاری از پیش ببرد و تنها در صورتی تمامی فرآیند موفقیت‌آمیز خواهد بود که مجموعه پوسته، سفیده و زرده بصورت یکپارچه و کامل مشارکت داشته باشند.

 

این استاد دانشگاه، در پایان پیام اصلی این کتاب را اینچنین بیان کرد: پیام اصلی این کتاب ارائه مدلی ساده برای درک مفهومی ارتباط مدیریت ریسک و مدیریت بحران و تنظیم داده¬ها و اطلاعات مربوط بر اساس این مدل است که انسجام و شکل‌گیری مناسب ذهن را در این عرصه در پی خواهد داشت؛ به علاوه، فرآیند استقرار سامانه مدیریت بحران در سازمانها نیز بطور اجمال در پیوست کتاب آورده شده است.


گفتنی است؛ این کتاب توسط انتشارات شناخت زندگی منتشر شده است و علاقمندان می‌توانند جهت دسترسی به آن و سایر کتب مدیریت ریسک و مدیریت بحران با شماره تلفن¬های 88609358-021 و 88620236-021 تماس حاصل کنند و یا به وب سایت www.shenakhtpub.ir مراجعه کنند.


ارسال نظرات