به گزارش خبرگزاری بسیج،محمدعلی اسفنانی عضو کمیسیون قضایی مجلس ، درباره بیانیه مشترک بین ایران و گروه 5+1، اظهار داشت: این بیانیه هنوز به یک توافقنامه امضا شده نرسیده، به همین جهت آثار حقوقی نمیتواند بر آن باری محسوب شود.
وی افزود: همانطور که ۲ طرف مذاکره هم گفتند این متن در قالب یک بیانیه است و راهحلی است برای اینکه به توافقنامه نهایی برسند.
اسفنانی با تأکید بر اینکه این بیانیه هنوز به یک بیانیه واقعی تبدیل نشده، متذکر شد: این متن هنوز به بیانیه واقعی، مصوبه، قطعنامه، قرارداد یا تفاهم نامه تبدیل نشده است لذا اظهار نظر حقوقی در این خصوص جایگاهی ندارد.
عضو کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی همچنین مطرح کرد: یکی از نکات رسمی این بیانیه به رسمیت شناخته شدن حق غنیسازی انرژی هستهای به صورت رسمی برای ایران در عرصه بینالمللی است.
وی با بیان اینکه ایران نه تنها مقبول دنیا است بلکه در جهان قدرت حضور پیدا کرده، عنوان کرد: ایران کشوری است که رسما و طبق موازین بینالمللی میتواند اقتصاد هستهای را در مجموعه کاری خود قرار دهد.
نماینده مردم فریدن، فریدونشهر، چادگان و بویینمیاندشت در مجلس شورای اسلامی وجود چنین بیانیهای به عنوان راهحل نهایی برای برون رفت از مشکل به وجود امده در خصوص فعالیت هستهای ایران، در واقع یک بیانی است تحت این عنوان که استراتژی گفتمان بر استراتژی زور، اجبار و فشار غلبه کرد.
اسفنانی در پاسخ به پذیرش یا رد پروتکل الحاقی توسط مجلس، عنوان کرد: به موجب دو قانون مصوب مجلس شورای اسلامی امکان اینکه پروتکل الحاقی برای ایران الزامآور شود وجود ندارد.وی با اشاره به دو قانون مصوب در سال 84 و 89، یادآور شد: طیق آن قوانین دولت ممنوع شده از اینکه به صورت داوطلبانه بخواهد پروتکل الحاقی را اجرا بکند مگر اینکه شرایطی در قطعنامه به اجرا رسیده باشد که منافی و معارض با این دو قانون نباشد و چون لازمه آن تصویب در مجلس شورای اسلامی است بتواند آن مشکل را برطرف کند.
وی با عنوان اینکه ما هیچگاه نمیتوانیم حرفهای دشمنان را مبنای صحبتها قرار دهیم، تاکید کرد: دشمن در 35 سال گذشته ثابت کرده که کمترین حدی از دشمنی خود کوتاهی و عقبنشینی نکرده لذا طبیعی است که آنها حرفهایی بزنند که مطلوب ما و جامعه ملل نباشد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ایران در این عرصه توانسته خطوط قرمز خود را به تمام معنا حفظ کند، اظهار داشت: اگر تاکنون جنجال بر سر این بود که آمریکا یا کشورهای ۱+۵ بهدنبال تشنج آفرینی علیه بحث هستهای ایران هستند دیگر با چنین بیانیهای نمیتوانند جنجالآفرینی کنند، آنچه که اتفاق افتاده کاملا زیر نظر سازمان ملل است و اگر به توافقنامه تبدیل شود و قطعنامههای سازمان ملل ملغی شود دیگر هیچ دلیلی بر اینکه فعالیت هستهای ایران خارج از چارچوب موازین بینالمللی است وجود ندارد.
احتمال پیمانشکنی طرف مقابل مذاکرات وجود دارد
اسفنانی با اشاره به نقشآفرینی ایران در عرصه بینالمللی خاطرنشان کرد: ایران در عرصه بینالمللی نه تنها میتواند در بحث هستهای فعالیت کند بلکه در عرصه اقتصادی هم میتواند نقش آفرین باشد و ماه عسل تولیدات هستهای خود را به کشورهای دیگر صادر کند.
وی با اشاره به اینکه ممکن است آمریکاییها پیمانشکنی کنند، تصریح کرد: همانطور که میدانیم و دیپلماتها و رهبر معظم کشورمان بارها اعلام کردند آمریکاییها ممکن است عهد شکنی کنند، و سوابق آنها بیانگر این نکته است.