این سند در حالی منتشر شده است که چهارشنبه گذشته آسوشیتدپرس گزارشی مناقشهبرانگیز درباره توافق ایران و آژانس درخصوص موضوع پارچین منتشر کرد و ادعا کرد که به سندی حاوی متن پیشنویس توافق ایران و آژانس دست یافته است. گزارشی که ایالات متحده و آژانس با انتشار بیانیههایی و با استفاده از عباراتی مبهم، به طور ضمنی آن را رد کردند.
مناقشه بر سر گزارش آسوشیتدپرس تا جایی کشیده شد که خبرنگاران و کارشناسانی که طی سالهای اخیر موضوع مذاکرات هستهای ایران را پیگیری کردهاند نیز در صحت و سقم سند ادعایی آسوشیتدپرس آن تردید وارد کردند. از جمله طارق رئوف، از معاونان سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتگو با هافینگتون پست، این سند را فاقد اصالت دانسته و آن را جعلی توصیف کرد. به گفته وی این سند حاوی عباراتی نادرست است و احتمالا به منظور ایجاد مانع بر سر راه برجام و نقشه راه طراحی شده است.
با این حال، این موج رسانهای همچنان ادامه دارد تا جایی که فاکسنیوز در گزارشی اختصاصی خبر از دستیابی و انتشار سند متن پیشنویس توافق ایران و آژانس داد. متن این سند ادعایی به شرح زیر است:
ترتیبات مجزای دوم که در تاریخ 11 جولای 2015 و در خصوص پاراگراف 5 نقشه راه، مورد موافقت جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار گرفته است
ایران و آژانس در مورد ترتیبات متوالی آتی در خصوص سایت پارچین موافقت کردند:
1. ایران تصاویر مکانها را، از جمله آنچه در پاراگراف سوم زیرین مشخص شده، و به صورت دوجانبه بین ایران و آژانس مورد موافقت قرار خواهد گرفت و با لحاظ کردن نگرانیهای نظامی، در اختیار آژانس قرار خواهد داد.
2. ایران ویدئوهای مکانها را، از جمله آنچه در پاراگراف سوم زیرین مشخص شده، و به صورت دوجانبه بین ایران و آژانس مورد موافقت قرار خواهد گرفت و با لحاظ کردن نگرانیهای نظامی، در اختیار آژانس قرار خواهد داد.
3. ایران 7 نمونه محیطی از نقاطی درون یک ساختمان که از سوی آژانس مشخص شده و مورد موافقت ایران قرار گرفته است همچنین 2 نقطه خارج از مجتمع پارچین را که مورد موافقت ایران و آژانس قرار خواهد گرفت را در اختیار آژانس قرار خواهد داد.
4. آژانس از صحت (اصالت) فنی فعالیتهایی که در پاراگراف 3-1 پیشین بدان اشاره شده است اطمینان حاصل خواهد کرد. فعالیتها با استفاده از تجهیزات مجاز ایران که با ویژگیهای فنی ارائه شده از سوی آژانس تطابق داشته باشد، و (با استفاده از) مخازن و پلمپهای آژانس انجام خواهند شد.
5. اقدامات مورد اشاره پیشین، با بازدید عمومی مدیرکل (آژانس) به عنوان مهمان عالیمقام دولت ایران، همراه با معاون بخش پادمانهای وی، به عنوان رفتار احترامآمیز ایران، دنبال خواهد شد.
6. ایران و آژانس یک میزگرد فنی یک روزه درباره موضوعات مرتبط با پارچین برگزار خواهند کرد.
از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی: تِرو واریورانتا، معاون مدیرکل در امور پادمانها
از سوی جمهوری اسلامی ایران: علی حسینیتاش، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی در امور راهبردی