به گزارش خبرگزاری بسیج از کرج، "بیکاری" کلمه ای نام آشناست که شاید به جرات بتوان گفت کسی را نمی یابید که حتی برای یک بار این کلمه به گوشش نخورده باشد حتی اگر به درستی و با تعرفیات آکادمیک، مفهوم آن را نداند.
در خانواده های کشور ما که جمعیت بیش از 75 میلیونی آن ایران اسلامی تشکیل می دهد کمتر خانواده ای یافت می شود که فرزند تحصیل کرده داشته باشد و جویای کار نباشد این حجم جمعتی به مرز انفجار رسیده است زیرا سرانجام دهه شصتی های جویای کار هنوز به فرجام نرسیده دهه هفتادی ها خود را به جمعیت تشنه فعالیت و کسب درآمد رسانده اند.
در نگاه اول اما دولت ها متولی ایجاد شغل، رونق تولید و سرمایه گذاری به شمار میروند، وقتی شرایط تحصیل برای جوانان فراهم است والدین انتظار دارند با هزینه هایی که برای تحصیل پرداخت می کنند در ادامه فرزندان خود را در بازار کار ببینند و متوقع هستند که شعار و اصل " نیروی انسانی محور توسعه" با پیوستن قشر تحصیل کرده به جمعیت شاغل محقق شود.
هرچند که در طول این سالها اقداماتی از سوی بخش دولتی و خصوصی از جمله ایجاد بنگاه های زود بازده، فراهم آوردن شرایط ایجاد مشاغل خانگی و مواردی از این دست تلاش شده است تا باری از توشه سنگین بیکاری که سالهاست کشور با خود حمل می کند کم شود اما این راهکارها نیز در میانه راه باز ماندند و باز توقع می رود دولتمردان و متولیان فکری اساسی برای این امر کنند زیرا با جرعه جرعه آب نوشاندن این جمعیت سیراب نمی شود.
در این میان از ورود کالاهای قاچاق، اقتصادی نبودن تولید در بخش کشاورزی به دلایل متعدد که بیشمار در اخبار از آن گفته می شود، رکود در تولید صنایع و .... نیز غافل نشوید.
اما از آنجا که ملت ولایتی ایران در بهبوهه ها و تنگناها همیشه چشم و گوشش به سخنان رهبر فرزانه اش بوده است با ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی در بهمن ماه سال 92 بارقه ای از امید در دلش زنده شد و منتظر ماند تا ببیند با این بیانات راهگشا دستگاه ها چه می کنند و چگونه این مهم را به سرانجام مطلوب می رسانند.
مقام معظم رهبری با ابلاغ سیاستهای کلی "اقتصاد مقاومتی" در سال 92 تاکید کردند که اقتصاد مقاومتی خواهد توانست الگویی الهام بخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقشآفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
و هم اکنون زمان حال را که بنگریم شرایط به گونه ای است که استانهای پرجمعیت نخستین سیبل برای تیرهای بیکاری هستند و البرز، نهال پنج ساله ای که زیر مشکلات متعدد قد خم کرده است نیز از تیرهای بیکاری در امان نیست.
برای اطلاع از وضعیت ایجاد شغل و ثبت آماری رسمی از جویندگان کار در استان البرز به سراغ زهره حجازی آزاد مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز رفتیم.
وی در گفتگو با خبرگزاری بسیج اظهار داشت: بر اساس آخرین آمار در استان البرز که متعلق به بهار سال جاری است نرخ بیکاری 15.8 و نرخ مشارکت (نسبت مجموع افراد شاغل و بیکار به جمعیت در سن کار) 37.5 بوده است.
حجازی با بیان اینکه نرخ بیکاری در سال گذشته 11.7 بوده است به بیان علت افزایش نرخ بیکاری پرداخت و اعلام کرد: بالا رفتن نرخ مشارکت و مهاجرت بی رویه به استان البرز از دلایل اصلی افزایش نرخ بیکاری برای بهار 94 در البرز است.
مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز افزود: عوامل بسیاری در افزایش نرخ بیکاری دخیل هستند و بیشتر استانهای کشور در زمان یاد شده دارای افزایش صعودی در نرخ بیکاری بوده اند.
وی گفت: در سال گذشته وامهای مشاغل خانگی با سود 21 درصد ارائه می شد و افراد متقاضی از دریافت این وامها امتناع کرده وجویای کار در سال جاری شدند.
حجازی همچنین اعلام کرد: اگر بودجه هشت میلیارد و 600 میلیون تومانی برای مشاغل خانگی برای استان البرز ابلاغ شود به ازای هر مجوز برای مشاغل خانگی می توانیم پنج میلیون تومان وام به متقاضیان دهیم.
مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز در ادامه با برآوردی به جمعیت حدود 40 هزار نفر افراد بیکار نسبت به افراد فعال اشاره می کند و می گوید: ادارات استانی بازوان اجرایی وزارت خانه ها هستند و برنامه ها در سطح کشوری طرح ریزی می شود و اداره کار تلاش دارد در حد توان خود به ارائه تسهیلات در مشاغل خانگی، ایجاد مشاغل خرد و خود اشتغالی کمک کند.
وی افزود: درصد بسیاری از جامعه آماری جویای کار را افراد تحصیل کرده تشکیل می دهند و به دلیل اینکه ساختار به گونه ای است که این افراد نتوانسته اند در مشاغل دولتی جذب شوند تمایل دارند خود کسب و کار راه بیاندازند.
حجازی تصریح کرد: اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی وام هایی با سود چهار درصد برای حدود 373 عنوان شغل خانگی در حوزه های کشاورزی، صنعتی، صنایع دستی، صنایع بسته بندی و ... را به متقاضیان و افراد واجد شرایط پرداخت خواهد کرد.
مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز در پایان ارائه تسهیلات بیمه ای و مالیاتی را نیز از دیگر حمایت های اداره تعاون از مشاغل خانگی عنوان کرد و گفت: افراد کارآفرین که از مزایا و تسهیلات بهره مند می شوند افراد جویای کار را تحت پوشش قرار دهند.
و اما در پایان؛
مسئولان محترم به گوش باشند حالا که این فصل درخشان از زندگی جوان جویای نام که در سر سودای پیشرفت و آبادانی دارند در حال گذر است اگر ضربتی عمل نکنیم و این جمعیت را درنیابیم و از آن مهمتر برنامه ای بلند مدت برای نوجوانان حال که در آینده ای نه چندان دور به جمعیت جویای کار خواهند پیوست نداشته باشیم باید منتظر شرایطی هولاناکتر از شرایط حال باشیم.
....................................
گزارش از عاطفه بیات