به گزارش خبرگزاری بسیج، چند سالی است که خبر از تعطیلی آنها و یا تغییر کاربری به رستوران، اغذیه فروشی و ... شنیده میشود، کتابفروشیهایی که روزی محل تجمع خیل عظیم دوستداران کتاب و کتابخوانی بود، این سالها در سایه بیمهری مخاطبان، مسئولان و در فشار مشکلات اقتصادی نشر کمر خم کرده و چراغشان یکی پس از دیگری رو به خاموشی میرود.
در چنین شرایطی کتابفروشان با مشکلات دیگری نیز روبرو بودهاند، مشکلاتی که موجب شده تا فشار اقتصادی نشر برایشان طاقتفرسا شود، مشکلاتی همچون اجرایی نشدن مصوبه شواری شهر برای کاربری فرهنگی، معافیت مالیاتی کتابفروشان، تجاری محسوب شدن هزینههای آب، برق، گاز و تلفن و ....
در این میان چندی است که کتابفروشان با مشکل جدیدی نیز دست و پنجه نرم میکنند، مشکلی که موجب شده اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در هفته کتاب دست یاری به سوی وزیر کار دراز کنند، هر چند تجربه سالهای گذشته نشان داده است که وعدههای مسئولان در این جلسات کمتر تحقق یافته است.
ماجرا از این جا آغاز میشود، که اخیراً سختگیریهایی از سوی سازمان تأمین اجتماعی نسبت به کتابفروشان مشاهده شده است، که بر طبق آن حتی ناشرکتابفروشها نیز مشمول این سختگیریها شده و از قانون معافیت 5 نفره حق بیمه خارج شدهاند.
محمدرضا توکل صدیقی دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره این موضوع میگوید: ماموران سازمان تأمین اجتماعی در روزهای اخیر با مراجعه به واحدهای صنفی ناشرکتابفروش تمامی کارمندان آنها را از مشمولیت قاعده معافیت 5 نفره خارج کردند و برای همگی حق بیمه کامل درخواست میکنند. اکنون ناشرانی هستند که در بازار تهران کتابفروشی دارند اما کارمندان کتابفروشی و انتشارات آنها یکی است.
وی ادامه میدهد: در سالهای گذشته تمامی کارمندان ناشرکتابفروشها به مانند ناشران مشمول قاعده معافیت 5 نفره حق بیمه میشدند، اما اخیراً همه کارمندان از آن خارج شدهاند؛ در حالی که حداقل چندین کارمند هستند که برای واحد انتشاراتی مذکور فعالیت میکنند نه واحد کتابفروشی.
توکل صدیقی تصریح میکند: طبق قانون واحدهای تولیدی میتوانند مشمول این معافیت 5 نفره شوند. اما چون کتابفروشان از سوی سازمان تأمین اجتماعی واحد تجاری محسوب میشوند، طبق قواعد آنها مشمول این معافیت نیستند. نکته اینجاست که نباید به این بهانه تمام کارمندان را جزو واحد کتابفروشی محسوب کرد.
دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به مذاکراتی که در این زمینه از سوی اتحادیه با سازمان تأمین اجتماعی شده است ادامه میدهد: ما معتقدیم که سازمان تأمین اجتماعی باید کتاب فروشان را نیز مورد حمایت و معافیت 5 نفره قرار دهد چرا که کتابفروشان در وضعیت اقتصادی فعلی نیازمند حمایتهای بیشتری هستند چه برسد به ناشرکتابفروشها برای خود یک رسته محسوب شده و تاکنون تحت این حمایت قرار داشتند.
به نظر میرسد، در سالهای اخیر با افزایش فشارهای اقتصادی و کاهش توان بخش نشر سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی که به نوعی با صنعت نشر درگیر هستند، به جای افزایش حمایتها از بدنه نحیف نشر که روز به روز لاغرتر میشود، اندک حمایتهای موجود پیشین را نیز برداشته و به طمع سودجویی بیشتر از این صنف بر آتشی که گریبانگیر صنعت نشر شده است میدمند.
امید است که دیدار هفته جاری وزیر کار با فعالان عرصه نشر حداقل این مشکل تازه کتابفروشان را از میان بردارد. چرا که کتابفروشان به عنوان آخرین حلقه صنعت نشر کشور به عنوان ضعیفترین بخش این حلقه نیز به شمار میآیند، صنفی که سالهای سال است بر توانمند کردن، افزایش و تجهیز و بروز کردن آن برای بهبود حال و روز صنعت نشر تأکید میشود، اما هر سال دریغ از پارسال.