کتاب توانسته است مرزهای زمانی و جغرافیایی را پشت سر گذارد
به گزارش خبرنگار بسیج از تاکستان، پرداختن به کتاب و کتابخوانی امروزه یکی از دغدغههای اصلی به شمار می رود پس به همین جهت ایجاد و راهاندازی کتابخانه در اقصی و نقاط کشور یکی از ملزومات اساسی به شمار میرفت که خوشبختانه این امر مهم چند سالی است که بیشازپیش در کشور ما رونق گرفته است و کتابخوانی یکی از بهترین امورات در زندگی ما گشته است.
مصاحبه زیر ماحصل گفتگوی خبرنگار بسیج تاکستان با کتابدار کتابخانه عمومی شهید فهمیده تاکستان است.
یکی از کتابخانههایی که امروزه نقش بسزایی در ترویج کتاب و کتابخوانی در بین مردم تاکستان دارد کتابخانه عمومی شهید فهمیده است که با مدیریت خانم حبیب خواه در چند سال اخیر بسیار پر رونق گشته و مورد استقبال عموم مردم این شهرستان قرارگرفته و دارای جایگاه ویژهای در بین مردم است.
لطفاً در ابتدا خودتان را برای خوانندگان ما معرفی بفرمایید؟
حبیب خواه هستم ، کارشناس کتابداری 5سال است که بهعنوان کتابدار کتابخانه عمومی شهید فهمیده فعالیت میکنم.
آیا خودتان به کتاب علاقه دارید؟
بله و بدون اغراق بیان میکنم در هفته حداقل خواندن یک کتاب را در اوقات فراغتم میگنجانم.و هر شب قبل خواب حداقل 10الی 20 صفحه کتاب مطالعه می کنم و معتقدم کتاب، بهمنزله یکی از مهمترین رسانههای ثبت و انتقال اندیشه و دانش به شمار می رود و همواره از جایگاه والایی در تمدن دانش بشری برخوردار بوده است.
کتاب توانسته است مرزهای زمانی و جغرافیایی را پشت سر گذارد و در تاریخ جاری شود. به همین دلیل، کتاب در فرهنگهای پویا از ارزش خاصی برخوردار است و برای توسعه آن در سطح جامعه تلاشهای ویژهای باید صورت گیرد.
خودتان چقدر کتاب میخوانید؟
هر کتابداری برای توفیق بیشتر در خدمات و فعالیتهایش، باید اطلاعات عمومی و تخصصی خود را افزایش دهد و دست کم چند ساعت از وقت خود را به مطالعه کتاب و دیگر منابع اطلاعاتی اختصاص دهد. من نیز بیشتر اوقات فراغتم را صرف خواندن کتاب در زمینههای مختلف دانش بشری از جمله ادبیات های داستانی، روانشناسی، فلسفه، تاریخی، رمان و …میگذرانم.
وضعیت کتابخوانی در تاکستان چگونه است؟
من بومی شهرستان تاکستان نیستم ولی مردم این شهر با کتاب و کتاب خوانی ارتباط بسیار خوبی دارند و افردای هستند که شاید تحصیلات بالایی نداشته باشند ولی با این وجود کتاب های علمی،روانشناسی را برای مطالعه انتخاب می کنند و نکته جالب اینجاست که حتی مولف کتاب نویسنده را حتی می دادند و حتی کتاب های خارجی،این موضوع واقعا برای بنده جالبه،و تاکستان مردمانی باسواد و با فرهنگ غنی را داراست
استقبال مردم تاکستان از کتاب و کتابخوانی چگونه است؟
خوشبختانه آنچه که به من شوق بیشتر انجام کارهای فرهنگی میدهد شور و اشتیاق مردم نسبت به کتاب و کتابخوانی است و با توجه به اینکه این کتابخانه در دسترس عموم مردم و مخصوصا دانش آموزان است و دریک بوستان قرار دارد ما مراجعات خوبی روزانه داریم..
کدام گروه سنی بیشتر به کتابخانه مراجعه میکنند؟
کودکان، نوجوانان، جوانان،دانشجویان و بخصوص دانشآموزان.
کدام کتابها بیشترین خواننده را در تاکستان دارد؟
بستگی به طیف خواننده و موضوع کتاب دارد. اما بیشتر کتاب های علمی و آموزشی و کمک درسی و اخیرا کتاب هایی به زبان تاتی ک آداب و سنن مردم شهرستان تاکستان و به تالیف نویسندگان این شهرستان است با استقبال چشمگیر مخاطبان روبرو بوده به طوری که قفسه ها خالی است..
چه حمایتهایی از شما و کتابخانه میشود؟
این کتابخانه زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی کشور اداره میشود و قسمت عمده منابع و هزینههای جاری کتابخانه نیز از این راه تأمین میشود.
کمکها و حمایت های خیرین محترم منطقه در پیشرفت این کتابخانه نیز جایگاه ویژهای دارند. بهعنوان مثال ما از اعضای کتابخانه خواستیم کتاب هایی که در منزل دارند و نیازی به آنها ندارند را به کتابخانه اهدا کنند که این اتفاق به خوبی افتاد محوطه کتاب خانه به کمک خیرین بازسازی و سنگ فرش شد،و محوطه به کمک اعضا گل کاری شد
کتابخانه شامل چه بخشهایی هست؟
بخش خدمات فنی کتابخانه: شامل فهرستنویسی و انتقال اطلاعات کتب به رایانه و چاپ کارت برگه و بر چسب عطف کتاب میشود.
بخش امانت: در این بخش نیز اطلاعات کتب به امانتداده شده و کتب بازگشت دادهشده بهوسیله رایانه انجام میشود.
بخش خدمات مراجعین: در این بخش مراجعین میتوانند علاوه بر استفاده از برگهدان های مجزا در 3 بخش (مؤلف، موضوع، عنوان) با استفاده از رایانه کتب مورد نیاز خود را بهراحتی جستجو نمایند.
بخش مجلات: بخش نشریات ادواری با بیش از 35 عنوان مجله بهصورت قفسه باز در فضای ورودی کتابخانه در اختیار مراجعین قرار گرفته است.
بخش سمعی و بصری: این بخش با دارا بودن لوح های فشرده آموزشی، تفریحی و…به مراجعان خدمات ارائه میدهد.
بخش کودک: این بخش مورد توجه مراجعان کودک کتابخانه است. داخل پرانتز گفته شود بخش کتاب کودک از اهمیت ویژهای برخوردار است و من از مسئولان محترم تقاضا دارم جهت مجهز کردن این بخش نیز از کمکهایشان نسبت به کتابخانه دریغ نفرمایند
بخش نوجوان:که این قسمت ها توسط لیبل خاصی از هم تفکیک شدند و کتاب ها مناسب با سن آنها در دسترس نوجوانان و کودکان است..
بخش مرجع: البته فقط در کتابخانه از آنها استفاده میشود.
سالن مطالعه: این کتابخانه دارای یک سالن مطالعه با ظرفیت 50 نفر در اختیار مراجعین است.
از سختی های کارتان بگید؟
وقتی به ارزش هدفی که در پیش داری میاندیشی، هیچی برات سخت نیست. البته برای انجام دادن کارهای کتابخانه و انجام کارهای فرهنگی بین کارکنان تعامل و هم دلی وجو دارد به طوری که جهت غبار روبی و فضا سازی کتابخانه همکاران به کک هم نقاشی ساختمان را انجام دادیم و جمعه دوستان محل کارشان بودند و با توجه به مراجعه دانش آموزان جهت بازدید از کتابخانه در این هفته همکاران به صورت دو شیف در محل کار حضور دارند.
مسلماً داشتن دو نیرو کافی نیست. این کتابخانه نیاز به ازدیاد نیرو برای خدمت رسانی دارد.
مسئولین منطقه در ماه چند بار برای گرفتن کتاب و خواندن آن به کتابخانه مراجعه میکنند؟
مسئولین شهرستان تاکستان استقبال چندانی از کتابخانه نمیکنند، ما در هفته کتاب امسال برای تمامی مسئولین شهرستان دعوت نامه جهت بازدید از کتابخانه ارسال کردیم که متاسفانه هیچ کدام از مسئولین تاکنون مراجعه نکرده اند و تا امروز تنها شما خانم خبرنگار اولین نفری هستین که آمدیدن و هفته کتاب و کتاب خوانی را به ما تبریک گفتین.
برای ترویج کتاب و کتابخوانی در بین مردم تاکستان چه راهکاری دارید؟
اولین آشنایی کودک با کتاب، در خانواده و محیط خانواده انجام میگیرد.
یک کتابدار میتواند با خلق خوش و رفتار خوب و همچنین با برخورداری از صفت خلاقیت، هراز چند گاهی فکر، ایده، شیوه یا راهکار تازهای را ارائه دهد و محیط کار خود را از روزمرگی رها کند و در پرنشاط کردن فضای کاری گامی بردارد. ما نیز هر آنچه که در توان داریم برای ترویج فرهنگ مطالعه تلاش میکنیم. از این جمله میتوان به برگزاری مسابقات، عضویت رایگان، خاطرهنویسی شب شعر،نقد کتاب و… را میتوان نام برد که در این کتابخانه اجرا شده است.
مشکلات شما در کتابخانه و انتظارتان از مسئولین چیست؟
مشکلات کتابخانه بسیار است از فضا کم گرفته تا نبود برخی کتاب ها که مراجعه کننده درخواست داره و ما با کمال تاسف کتاب مورد نیاز شهروندان را نداریم و همچنین کتابخانه ها در شهرستان ها و حتی استان خودشان کتاب خریداری نمی کنند این کار توسط مرکز خریداری می شود و متاسفانه نیاز های اساسی شهرستان در نظر گرفته نمی شود. انتظارم نیز این است که برای توسعه و ترویج این فرهنگ مهم در سطح شهرستان تلاش های جدی تری صورت گیرد.
کتابخانه عمومی میتواند همسو با مسئولان فرهنگی با اعمال سیاست های برنامهریزیشده، فرهنگ کتابخوانی را در جامعه نهادینه نماید بهشرط آنکه نگاه ویژه و جدی تری به کتابخانهها شود.
نقش کتابخانه در ارتقا و پیشرفت جامعه چیست؟
با توجه به زحمات زیادی که برای کتابخانه و برطرف کردن نیاز فرهنگی شهروندان انجام شده است همه بدون چشمداشت بوده امیدواریم زحمات ما بینتیجه نباشد که قطعاً اینطور نیست.
با تشکر از وقتی که در اختیار ما قراردادید، سخن پایانی؟
امید که با اندکی تلاش و پشتکار و همت مسئولین بتوانیم شاهراه حرکت همگانی بهسوی مطالعه را هموار نماییم.
7001/ت30/ب