از طرف دیگر لازم است تا ضمن توجه به این عناصر کلی و تلاش برای ماندگاری بیشتر آنان برای رسیدن به هدف مقدس و استراتژیک ماندگاری انقلاب فرهنگی اسلامی، نیم نگاهی هم به شاخصهایی داشت که بر اساس آنها می توان، حرکت متعالی انقلاب اسلامی را تداوم بخشید.
رهبر حکیم انقلاب در دیدار نوزدهم دی ماه سال جاری با مردم قم و به مناسبت سالروز قیام تاریخی مردم این شهر در ۱۹ دی ماه ۱۳۵۶ فرمودند: «مسئله شاخص های انقلابیگری هم خیلی مهم است؛ یعنی واقعا بدانیم شاخصها چیست؛ شاخص های انقلابیگری را درست پیدا کنیم؛ در ذهن خودمان مشخص بکنیم؛ از کسانی که مطلع تر از ما هستند، بپرسیم. اگر این کارها انجام بگیرد، این ماندگاری انقلاب بدون تردید خواهد بود.»
و اما این شاخصهای مهم بر اساس بیانات رهبر بصیر انقلاب، ذیل یک عنوان بسیار کلیدی قابل شناسایی است و آن عنوان، چیزی جز «تحقق اسلام در زندگی مردم و ایجاد جامعه نمونه اسلامی» نیست که امروزه هم به تکرار در بیانات معظم له با عناوینی مانند «ضرورت ترویج و تعمیق سبک زندگی اسلامی – ایرانی» خودنمایی می کند.
این شاخص و عنوان کلی البته این قابلیت را دارد که به زیرشاخص هایی تقسیم شود، جزئیاتی که بر اساس بیانات رهبر انقلاب، به این شرح است:
یک. استقرار عدالت اجتماعی و قسط اسلامی.
دو. حفظ کرامت و عزت انقلابی جمهوری اسلامی و ملت ایران در مناسبات بین المللی.
سه. توجه به بحث فلسطین و حمایت از مظلوم به عنوان مسئله نخست بین الملل اسلامی.
چهار. تحکیم و تقویت حاکمیت اراده و خواست مردم.
پنج. سازندگی همه جانبه کشور و جبران عقب ماندگیها به ویژه آن که در بسیاری از اهداف انقلاب اسلامی هنوز در میانه راه قرار داریم.
شش. رشد علمی، شکوفایی استعدادهای انسانی و گسترش آگاهی عمومی.
هفت. بزرگداشت وفاداران فداکار انقلاب، بویژه روحانیت مجاهد به عنوان عنصر اصلی در مبارزات تاریخی ملت ایران.
هشت. جلوگیری از اسراف و ریخت و پاش در همه عرصهها و تبدیل آن به یک فرهنگ عمومی.
باید گفت اگرچه این هشت شاخص به شکل ویژه در پیام دهم خردادماه سال ۱۳۶۹ رهبر حکیم انقلاب به مناسبت نخستین سالگرد ارتحال امام راحل(ره) بیان شده است؛ اما به جرأت میتوان گفت که گذشت ۲۵ سال از این پیام تاریخی، نتوانسته است تازگی و طراوت این پیام ماندگار را از بین ببرد و باید امروزه و حتی در آینده نیز مبنا قرار گیرد و البته چنانچه برنامهریزیها بر این اساس بنیان نهاده شود، منشا خیرات و برکات بی شمار خواهد بود.
همچنین در کنار این هشت شاخص مهم، میتوان به چهار شاخص دیگر با ضریب اهمیت بالاتر هم اشاره کرد که بیش از سایر موارد در بیانات و پیام های رهبری معظم تکرار شده است:
الف. زنده نگهداشتن یاد و راه جاودانه امام(ره)
ترویج سیره امام راحل به عنوان معمار و بنیانگذار انقلاب فرهنگی اسلامی، بویژه دوران ده ساله مدیریتی امام پس از وقوع انقلاب شکوهمند اسلامی، به عنوان الگو و نمونه حیات جامعه اسلامی، مطلبی است که رهبرانقلاب همواره نسبت به آن یادآور بوده اند.
معظم له اخیرا نیز در پاسخ به پرسشی درباره مقایسه کار اجرایی و کار فرهنگی، توجه جدی به محکمات اشاره شده توسط حضرت روحالله را یادآور شدند و بر حفظ و گسترش این فرهنگ تاکید کردند.
ب. وحدت کلمه
اینکه همه ملت و مسئولان باید وحدت کلمه را در همه حال محفوظ دارند، نکته ای است که مکررا در سیره و اندیشه رهبر انقلاب دیده میشود و معظم له، خود پیش و بیش از همه به آن پایبند بوده اند.
ایشان حتی در چهاردهم مهر ماه ۱۳۷۹ و در اجتماع عظیم مردم همیشه در صحنه قم، ضرورت حل اختلاف گروهها و جناحهای سیاسی را بر اساس اصول اساسی و به منظور رسیدن به وحدت کلمه یادآور میشوند و از همگان می خواهند تا بازیهای سیاسی، مانع وحدت فرهنگی نشود.
ج. هوشیاری مداوم در برابر توطئههای دشمنان
رهبر انقلاب همواره و در کنار توجه به استعداد و همت نیروهای پایبند به انقلاب و نظام، نسبت به توطئههای همیشگی دشمنان قسم خورده این مرز و بوم حساس بوده و بارها نسبت به آن و بویژه در محدوده حوزه فرهنگی با عناوینی مانند «شبیخون فرهنگی» یا «ناتوی فرهنگی» هشدار دادهاند؛ به طور مثال ایشان در خطبههای نماز جمعه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۸۲، ترفندهای دشمن را برای «تحقیر دستاوردهای ملت» و «طرح مسئله حقوق بشر و دموکراسی» یادآور شدهاند.
همین بیان، اخیرا و پس از مسئله برجام نیز، تحت عنوان «ضرورت توجه همگان به خطر نفوذ احتمالی دشمن به ارکان نظام» مورد اشاره معظم له قرار گرفت که البته در این زمینه، نفوذ فرهنگی همیشه خطرناک تر و تاثیرگذارتر بوده است و در دوران جنگ نرم، به عنوان سیاست دائمی دشمن تلقی می شود.
د. اهمیت همیشگی پیوند متقابل ملت و دولت
ایشان ضمن مهم خواندن استحکام همکاری دولت و ملت و پیوند مردم با مسئولان کشور، تلاش استکبار برای جداسازی ملت از انقلاب و نظام را یادآور میشوند و بر حفظ آگاهی و ثبات قدم توسط مردم تاکید کرده و می فرمایند: «همه عصبانیت و غیظ ابرقدرتها از همین حضور شما مردم در صحنه هاست. اگر می توانستند میلیاردها دلار خرج کنند و بین ملت و دولت فاصله بیندازند، دریغ نمی کردند.»
کوتاه سخن آنکه، آنچه در دو بخش این نوشتار مورد توجه قرار گرفت، البته چراغ راهی مطمئن برای همگان است تا در پرتو آن، به تحلیلی درست و اصولی دست یابند، اما نباید از این نکته رهبری معظم هم چشم پوشید که می فرمایند: «... البته اینها بحث های طولانی لازم دارد و جوان ها باید یک قدری بروند و مطالعه کنند.»