به گزارش خبرنگار خبرگزاري بسيج در اصفهان، محمد مهدی طباطبایینژاد، متولد سال 1349 در تهران است بیش از 20 سال است که در عرصههای مختلف فرهنگی و هنری کشور فعالیت میکند و در کارنامه کاریاش مدیر طرح و برنامه شبکه اول سیما، مدیر گروه فرهنگ و تاریخ و هنر شبکه اول سیما، عضو شورای پروانه ساخت اداره کل نظارت و ارزشیابی، عضو شورای فیلمنامه و برآورد موسسه رسانهای تصویری، عضو هیات داوران جشنواره شهید آوینی است و در حال حاضر مدیریت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بر عهده دارد.
طباطبایی نژاد که در حال حاضر به عنوان داور پنجمین جشنواره ملی فیلم کوتاه حسنات اصفهان با این جشنواره در ارتباط است، علاوه بر فعالیتهای گسترده اجرایی تهیه کنندگی مجموعه مستند”آخرین پرواز”، تهیه کنندگی مستند سینمایی "حقیقت گمشده”، نویسنده، محقق و مجری مجموعههای تلویزیونی "خیمه خورشید”، "آل یاسین”، "تنفس صبح عمیق” را برعهده داشته است.
ضمن تشکر از همراهی شما در پنجمین جشنواره فیلم کوتاه حسنات، بفرمائید با توجه به اینکه شما دارای سمت مدیریتی در وزارت ارشاد هستید در حمایت از یک جشنواره مردم نهاد که حسنات نمونه بارزی از آن است چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
طبیعتاً دعوت به نیکوکاری پسندیدهترین کاری است که میتواند از هرکس ظاهر شود کسانی که در حوزه فیلمسازی، مستند، انیمیشن، و غیره فعالیت میکنند واجد ابزاری هستند که دارای تاثیرگذاری است؛ وقتی در کنار این ابزارها فیلمسازان فرصتهایی را فراهم میکنند که مخاطبان را به کار خیر دعوت میکنند و به نوعی در مسائل اجتماعی آنان را شریک میکنند بسیار خوب است و توفیقی برای فیلمسازان است که در این راه حرکت کنند، چه کاری نیکوتر از این است که اثری بتواند در افراد ایجاد انگیزه کند علاوه بر ثواب و پاداشی که برای فرد ثبت میشود عاملی برای حرکت و خرد جمعی است.
چه اعتقاد به کارنیک داشته باشیم چه نداشته باشیم این مسئلهای رضایت بخش برای همه است که بتوانند خاطر امن برای دیگران فراهم کنند؛ هیچ چیز به اندازه حسن و نیکی که درهمه غالبها مصداق دارد رضایت درونی و روح انسان را جلا نمیدهد . تامین کننده یک خاطر آسوده مهمترین نتیجهای است که ازطریق کارحسنه فیلمساز میتواند برای مخاطبان بدست آورد.
به نظرشما مسئولان و متولیان فرهنگ در کشورتوانستهاند برنامهریزی درستی در ایجاد فرهنگسازی از طریق هنر به خصوص هنر سینما داشته باشند؟
طبیعی است تلاش برای توسعه احسان و نیکوکاری اجتماعی و تلاشهای انسان مدارانه در جامعه ازاهمیت بسزایی برخوردار است و آن هایی که وسع و توانایی دارند که در این زمینه فعالیت کنند باید تلاشهای مضاعفتر و سنگینتر را برای انجام کارهای نیک انجام دهند ؛ این وظیفه از فیلمساز تا مدیر ارشدی که دارای سمت است شامل میشود ؛ اما در این میان وظیفه مدیران فراگیرتراست آنان باید برای ترویج موارد احسان در جامعه فعالیت کنند همچنین به مقولاتی که دچار آسیب است رسیدگی نمایند و نگذارند که در این میان خللی وارد شود.
زمانی که نیکوکاری ترویج میشود بسیاری از زشتیها و کاستیها از بین میرود . در یک جامعه زنده، پویا خوبیها به چشم میآید و ترغیب میشود و درمقابل هر چقدر کسریها بیشتر باشد جامعه برای زندگی نامناسب می شود.
اگر میخواهیم جامعهای سالم و امید بخش داشته باشیم باید همه تلاش کنیم در راستای توسعه راستیها و خوبیها و ترویج نیکوکاریها گام برداریم و بدی ها را در جامعه کمتر کنیم.
در این زمینه باید تاکید کنم کسی که دارای مسئولیت بالاتری در اجتماع است و به عنوان یک مدیر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و یا حتی اقتصادی مشغول فعالیت است وظیفهای فوقالعاده مهم و سنگین دارد که از پایینترین سطح تا بالاترین سطح جامعه را برای کمک به هم نوع برای عاطفه و مهربانی، دستگیری، رشد عاطفه و اخلاق تحت پوشش قرار دهد و بارزترین نمونههای مکارم الاخلاق که مهمترین آن همین نیکوکاری است را ترویج دهد.
در دین و مذهب نیز توجه به موارد حسنه و اخلاقیات مورد تاکید قرار گرفته است و یک امر الهی و انسانی است،همه ما در هر سطح و نوعی که فکر میکنیم بحث نیکی برایمان مهم است.
باید توجه کنیم موضوع احسان برای کسی که به اصطلاح دیندارهم نیست مهم است و این مسئله را تحسین میکند حالا این موضوع برای افرادی که دیندارهستند از درجه اعتبار و اهمیت بالاتری برخوردار است و نمیتواند در مقابل هر عمل و رفتاری بیتفاوت باشد.
همچنین که درآیات و روایات نیز بسیار مطرح شده است و ائمه ما به مقوله ارزشها و رفتارهای انسانی بسیار مقید بوده و به آن سفارش کردهاند، که اول به همنوعان خود توجه کنند و در گام بعد به فکرخود باشید باید توجه داشته باشیم که کمک به همنوع مصداقهای زیادی دارد از کمک به یک دانشآموز و یا فرد نیازمند گرفته تا فردی که برای دفاع از جان و ناموس دیگران زندگیش را ایثار گونه به خطر می اندازد.
کمک به همنوع یک وظیفه نیست بلکه یک امر انسانی پسندیده در زندگی همه آحاد بشری است که همه با شور و نشاط کنار یکدیگر زندگی میکنند ؛ این است پیامهای جشنواره حسنات که در قالبهای مختلف به نمایش گذاشته میشود.
به اعتقاد شما حسنات دارای چه مصداق هایی است، می توانید در این زمینه نکاتی را بیان کنید؟
همانطور که میدانیم از دیر باز و قدیمالایام در کشور ما بحث پرداختن به حسنات مطرح بوده است، به عنوان مثال نمونهای از آن بحث وقف و امور خیریه است که در آن زمانها حتی زنان از مهریهشان هم برای انجام کارهای خیر استفاه میکردند و کمک به همنوع از هر قالبی شروع میشد و در آن محدویت زمان و مکان وجود نداشت.
همه مردم در کوچه و بازار و محل زندگی خود منشا اثر بودند و امروز ه نیز این مصداقهای خیر علاوه بر کارکردهای قبلی خود به صورت نیمه سازمان یافته در قالب خیریهها و موسسات عامالمنفعه نمود پیدا کرده است، اما نباید ذهن مخاطبان را تنها به این مسئله معطوف کرد که موارد احسان تنها از طریق این موارد خواهد بود.
شاید سادهترین کاری که یک کودک نوجوان برای همنوع خود انجام میدهد و مثلا مداد یا دفتر خود را به همکلاسی خود که بضاعت کافی ندارد میبخشد از نظر ما خیلی بار مادی نداشته باشد اما این مسئله هم از موارد احسان و نیکوکاری است که بسیار بارارزش است؛ باید درهمه جا و همه سطوح کارکردهای احسان و نیکوکاری مورد تشویق قرار گیرد چرا که امر خیر ابتدا و انتها ندارد و حد و حدود نمیشناسد.
هم اکنون افراد بسیار زیادی هستند که نیازمند کمک و نیکوکاری دیگراناند.در بسیاری از موارد کمک کردن به یک انسان سرنوشت زندگی او را تغییر میدهد و آیندهای بسیار گرانسنگ برای او رقم میزند و باعث میشود که وی راه رستگاری را بپیماید و یا حتی کمک عاطفی به یک خانواده باعث جلوگیری ازنابودی زندگی آنها میشود.
امروزه شاهد هستیم که جنگهای بسیاری درحال وقوع است به نظرشما آیا فرهنگ شهادت و دفاع از کشور نیز مقوله احسان وحسنات را در برمی گیرد؟
به نظرمن بارزترین و بالاترین مصداق احسان و نیکوکاری در جامعه ایثار و شهادت است و شکوهمندترین نمونهای که ازآن میتوان مثال زد شهدا هستند ؛ آنان که از همه وجود شان میگذرند و برای همنوعان خود ترویج امنیت و آسایش میدهند؛شهدا بالاترین کسانی اند که باید برای احسان و نیکوکاری ازآن ها تقدیر کرد.
با شهادت و گذشتن ازجان انسان هایی که به ما آرامش و امنیت هدیه می دهند؛باید ازآن ها در بالاترین مراتب قدردانی کنیم.
به نظرم اگردست اندرکاران این جشنواره فیلم ها و یا تیزرهایی را از شهدای مدافع حرم و یا شهدای دفاع مقدس با رویکرد احسان و نیکوکاری و ازخود گذشتگی به نمایش بگذارند برای جامعه هدف و مخاطبان این جشنواره بسیار ارزشمند خواهد بود.
در پایان ضمن تشکر و قدردانی از اینکه برای مصاحبه با دبیرخانه جشنواره حسنات وقت خود را اختصاص دادید؛اگر پیام و یا توصیهای به دستاندرکاران جشنواره حسنات دارید بفرمائید؟
بسیار قدردان آنهایی هستم که باعث و بانی برگزاری چنین جشنواره با ارزشی در اصفهان شدند و چنین حرکت شایسته ای را برای جلب آحاد مردم به سنت هایی که آهسته رو بفراموشی می رود اختصاص داده اند.
مطمئنا چنین حرکتی برای آنان باقیات و صالحات خواهد بود؛ عوامل این حرکت جمعی گسترده که بحمدالله موجی را درکشور به وجود آوردهاند میتوانند منشا اثر بوده و این حرکتهای جمعی انسانی را ازبعد ملی نیز فراتر برده و بعد بینالمللی را نیز برای جشنواره خود تعریف کنند. در این صورت می توان ازخرد و خیرهای جمعی گسترده تری بهره برد و ثمرات بیشتری را برای جامعه فراهم کرد.