عشایر در کلام مقام معظم رهبری:
هركس كه اندكى در گذشتهى تاريخى ايران مطالعه كرده باشد، وضعيت عشايرِ غيور و مردمِ مؤمن اين سرزمين و اين استانِ قهرمانپرور (کهگیلویه و بویراحمد) را خواهد شناخت.
خدا را سپاسگزاريم كه جمهورى اسلامى، قدر عشاير را در همه جاى كشور و از جمله در اين استانِ مردخيز و مردپرور دانسته است.
نظام جمهورى اسلامى براى عشاير ارزش قائل است و عشاير را به عنوان يكى از برجستهترين قشرهاى كشور مىشناسند كه هم در كار سازندگى و هم در كار دفاع از كشور، سهيمند. نظام، قدرِ اين جوانان غيور و اين مردان و زنان بااخلاص و مؤمن را مىداند. شما هم متقابلًا قدر جمهورى اسلامى را شناخته و دانستهايد.
در ابتداى تشكيل حكومتِ ناسالم و خائن پهلوى، از اوّلين كارهاى رضا خان اين بود كه در هرجا توانست به سركوب عشاير پرداخت ... اما متقابلًا، مردم مؤمن و عشايرِ مخلص و شجاع و غيور اين منطقه و اين سرزمين، حتى يك روز هم با نظام پهلوى از درِ آشتى وارد نشدند.
عشاير اين استان (کهگیلویه و بویر احمد)، در ميدان جنگ هم بسيار خوب جنگيدند و دفاع كردند.
بیانات در دیدار مردم یاسوج - 17/3/1373
اين جلسه به بركت دلهاى باصفا و روحهاى پرطراوت عزيزان عشايرى، جلسهى بسيار باصفا و سرشار از صميميت است.
ما از آغاز انقلاب تا امروز در وفادارى عشاير غيور مؤمنِ سلحشور اين خطهى پرافتخار و سرافراز، هرگز لحظهاى ترديد نكردهايم.
عشاير همان طورى كه امام فرمودند، ذخایر انقلابند.
همهى عشایر، مرزداران، سنت داران، حافظان هويت و حيثيت بومى اين كشورند.
بعضى از عشاير به مناسبت موقعيت جغرافيائى و سياسى و حساسيت هایى كه در طول اين تاريخ پرفراز و نشيب پيش آمد، فرصت پيدا كردند تا هويت خود را، حقيقت خود را، ذخيره بودن خود را در عمل اثبات كنند و شما عزيزان من، در اين زمره قرار داريد.
فرق است بين آن عشيرهاى كه در محل استقرار خود قرار گرفته است؛ نه توطئهاى هست، نه تحريكى هست، نه بدخواهىاى هست، و البته در خدمت انقلاب و كشور قرار مي گيرد، با آن عشيرهاى و آن طوايف و عشايرى كه هدف توطئهى دشمن قرار مي گيرند و در عين حال محكم و استوار مىايستند؛ ما اينها را از ياد نخواهيم برد.
اين عشاير عزيز مركز استعدادهاى درخشانند؛ استعدادهاى برجسته. اين جوانهاى شما استعدادهائى هستند كه انسان مي تواند اميدوار باشد كه كشور به اين استعدادها در آينده ببالد و افتخار كند.
عشایر، سربازان پرافتخار و همیشه وفادار اسلام و انقلاب و ایران و مرزدارانی غیور، مؤمن و سلحشور هستند.
هوشیاری و فداکاری عشایر در ناکام گذاشتن توطئه بیگانگان در سالهای اول انقلاب بسیار تعیین کننده و ارزشمند است و ملت قدرشناس ایران و حافظه تاریخی انقلاب اسلامی، حماسه های مرزداران غیور خود را از یاد نخواهد برد.
بیانات در دیدار سران و معتمدان عشایر کردستان - 24/2/1388
در دوران جنگ تحميلی، عشاير غيور اين منطقه (ممسنی) جزو كسانی بودند كه در ميدانهای كارزار شركت كردند و جان خود، زندگی خود و هستی خود را در طَبق اخلاص گذاشتند و برای دفاع از اسلام، از انقلاب، از نظام جمهوری اسلامی و از ايران اسلامی عزيز، كف دست گرفتند و به ميدان آمدند؛ اين آمادگيهای صادقانه در راه آرمانهای بزرگ، يكی از بزرگترين مفاخر برای يك ملت است.
اين پيوند فاميلی و خانوادگی در بافتهای عشيرهای، يكی از نقاط قوت مجموعههای عشايری است ... اين ارزش ارتباطات فاميلی و خانوادگی در محيطهای عشايری را پاسداری كنيد و حفظ كنيد - كه بسيار باارزش است - اما عشاير گوناگون، يكديگر را نفی نكنند؛ همه با هم برادريم.
در كشور ما، عشاير مايهی عزت و افتخارند.
ما از عشايرمان احساس خرسندی و خوشبختی میكنيم.
عشاير ما - در هر نقطهای كه هستند - پاسدار مليت، پاسدار دين، طرفدار روحانيون و علاقهمند به مبانی اسلامی و سنتهای بومی اين كشور بودهاند.
در هر دورهای از دورههای طاغوت كه ميان روحانيت و علماء و دستگاههای استكباری و استبدادی برخورد و اصطكاكی پيش آمده است، عشاير به عنوان نيروهايی برای روحانيت، در مقابل قدرتهای مستبد و زورگو ايستادهاند.
در همين استان فارس، عشاير در مقابل سلطهی انگليس ايستادند و با انگليس مبارزه كردند؛ در مقابل سلطهی استبدادی پادشاهان دوران طاغوت - در دوران قاجاريه و در حول و حوش نهضت روحانی بزرگ، مرحوم آيةالله سيد عبدالحسين لاری - ايستادگی كردند؛ بعد از آن در دوران رضاخان و بعد هم در دوران نهضت روحانيت، عشاير غيرت عشايری خود و اعتقاد عميق خود به دين را نشان دادند. اين را حفظ كنيد.
بیانات در دیدار مردم و عشایر شهرستان نورآباد ممسنی - 15/2/1387
عشاير در همه جاى كشور، از لحاظ فداكارى و شجاعت و شهامت، جزو بهترين افراد مردمند.
عشاير در راه اسلام و وطن اسلامى فداكارى كردهاند.
در رژيم ستمشاهى، به عشاير هم ظلم مادى شد هم ظلم فرهنگى و هم نيازهاى آنها از لحاظ مدرسه، از لحاظ فرهنگ و از لحاظ راه برآورده نشد.
آن رژيم با بعضى از عناصر عشاير - آن گردنكلفت هايى كه با تودهى مردم عشايرى ميانه اى نداشتند - خوب بود ولى با مردم عشايرى كارى نداشت.
بعد از انقلاب خيلى كار كردند؛ ليكن آن مقدارى كه كار كردهاند، با آن مقدارى كه نياز هست، خيلى فاصله دارد. باز هم بايستى براى عشاير خيلى تلاش بشود؛ وظيفه است.
عشاير در جنگ خوب امتحانى دادند. من عشاير را - چه عشاير شما، چه عشاير ايلام، و چه عشاير فارس را - در ميدان جنگ ديدم كه چهطور با ايمان و با شور و شوق به طرف صحنهى جنگ آمدند و امتحانهاى خوبى دادند؛ شهداى زيادى هم دارند.
بیانات در دیدار جمعی از عشایر استان لرستان - 31/5/1370
مسألهى عشاير در كشور ما، يكى از مسايل حساس و مهم است.
عشاير ما، مردمانى صادق و بااخلاص و راستگو و شجاع و دور از نيرنگ و خدعه هستند.
در مناطق مرزى، عشاير بومى ما مثل كوه در مقابل دشمن مىايستادند و زمين و رودخانهيى را كه اشغالگران تصرف كرده بودند، پس مىگرفتند يا مانع دستاندازى و تصرف مجدد دشمن مىشدند.
عشاير غيورى كه در مرزها هستند، بايد وظيفهى مرزبانى را جدى بگيرند و دشمنى را كه درصدد تجاوز است، منكوب كنند.
عشاير مرزنشين مؤمن و غيور و شجاع، بايد همانگونه كه از خانه و منطقه و ميهن خود دفاع مىكنند، از مرزهاى جمهورى اسلامى نيز دفاع كنند.
تا وقتى عشاير غيور ما بهطور كامل روحيهى مرزبانى را در خود حفظ مىكنند، دشمن جرأت تجاوز به مرزها را پيدا نخواهد كرد.
امروز وظيفهى انسانى تكتك عشاير مؤمن كشور، دفاع از انقلاب و نظام جمهورى اسلامى است كه بايد با قوت و قدرت انجام گيرد.
مسؤوليت ديگرى كه عشاير برعهده دارند، توليد و رفع نياز بخشى از احتياجات كشور است.
عشاير از قديم يك قشر توليدكننده و مايهى بركت براى كشور بودهاند.
مسؤولان موظف هستند به امور عشاير برسند و مشكلات احتمالى آنها را برطرف كنند.
بیانات در مراسم بيعت نمايندگان عشاير سراسر كشور - 9/4/1368
عشاير عزيز ما در همه جا - از جمله عشاير عزيز استان اردبيل و دامنههاى سبلان - ذخاير انقلاب و مرزداران غيور كشورند.
دامدارى عشاير براى كشور بركات بسيارى دارد.
از خداوند متعال مىخواهم كه به مسؤولان توفيق دهد تا بتوانند به وظايف خودشان در قبال عشاير عزيز و شما عزيزان اين منطقه عمل كنند و انشاءاللَّه مشكلات شما - چه مسألهى كوچ، چه مسألهى سكونت داوطلبانه و چه مسائل مربوط به دامدارى - برطرف شود.
بحمداللَّه استعدادهاى عشاير عزيز ما هم برجسته است. انشاءاللَّه خداوند شما (عشایر) را حفظ كند
بيانات در ديدار عشاير استان اردبيل - 6/5/1379
عشاير غيور بختيارى و ديگر عشاير اين منطقه، در وضع اجتماعى كشور ما مجموعهاى هستند كه چشم انسان را به خود جلب مىكنند. داراى استعدادند؛ داراى صفات خوب انسانى و عشايرىاند.
عشاير در هر نقطهى كشور كه حضور دارند، براى مرزهاى كشور و براى منطقهاى كه در آن اقامت دارند، يك مجموعهى مطلوبند
عشاير، ذخاير ملت ايرانند.
عشاير بختيارى در اين منطقه و برخى عشاير ديگر در طول تاريخ گذشته نشان دادهاند كه مردمى وفادار به دين و ايمان و وفادار به استقلال كشور و علاقهمند به سرنوشت اين ملت و اين كشورند.
در اين مناطق عشايرى كه خصلتهاى خوب انسانى فراوان است، يك خطر وجود دارد و آن خطر تعصّبها و اختلافات قبيلهاى نسبت به يكديگر است؛ يعنى تيرههاى مختلف با تعصّبات قبيلهاىِ خودشان موجب بروز اختلاف و دلخورى با يكديگر شوند. مراقب باشيد به اين سمت سوق داده نشويد.
يكى از خصوصيّات رژيم طاغوت همين بود كه بين قبايل، بين عشاير و بين تيرههاى مختلف، ايجاد اختلاف مىكرد تا با درگيريهاى آنها خودش را از محوطهى درگيرى خلاص كند! آنها را به خودشان سرگرم مىكرد و غالباً در بين عشاير، اختلافات و جنگهاى منطقهاى و عشيرهاى به راه مىافتاد.
من براى مردم مؤمن و پرشور و بااخلاص و باصفايى مثل شما، به هيچ وجه اختلافات عشايرى و تعصّبهاى قومى را ميان خودتان نمىپسندم.
همهى تيرهها و ايلات و عشاير مختلف - بايد با همديگر مهربان باشند.
عشاير همچون ديگر قشرهاى ملت بايد با وحدت كلمه و مهربانى و برادرى به پيشرفت جامعه كمك كنند و ضمن دورى جستن از رسوم غلط مانند ندادن اجازه تحصيل به دختران، زمينههاى شكوفايى استعدادهاى جوان عشاير را با استفاده از امكاناتى كه نظام اسلامى به وجود آورده است فراهم كنند.
عشاير مردان و زنان غيوری هستند كه در مقابل قدرتهای زورگو و سلاطين ستمگر ايستادند و در دوران حاكميت خاندان فاجر و قاجار و پهلوی زانو خم نكردند ولی در برابر حكم دين و قرآن سرتعظيم فرود آوردند و برای بپاداشتن نظام اسلامی به مجاهدت بزرگی كه نشان از ايمان راسخ آنان به اسلام و قرآن دارد دست زدند.
بیانات در دیدار مردم ایذه - 9/1/1378
مردم اينجا (استان چهارمحال و بختيارى) ... مردمى هستند تقريباً داراى خوى عشايرى؛ اگرچه همه استان، عشايرى نيستند، لكن آن خصلتهاى جوانمردى و شجاعت و صراحت لهجه و صفاى روحى و صميميّت و مهماننوازى و اين چيزها، در مردم اين استان وجود دارد.
مصاحبه خبری در سفر به استان چهارمحال و بختیاری – 17/7/1371
نظام جمهوري اسلامي براي عشاير در همه جای كشور ارزش قائل است و عشاير را يكي از برجستهترين قشر كشور ميشناسد زيرا هم در كار سازندگي سهيماند و هم در كار دفاع.
من طوایف استان سیستان وبلوچستان را با خصوصیات وخصال ممتازی شناختم - چه طوایف سیستانی چه طوایف بلوچ. از جمله این خصوصیت ها وفاداری است .از جمله این صفات ، غیرت وناموس پرستی است، از جمله این صفات رشادت است ،سلحشوری است.
از جمله خصوصیات طوایف این استان تدین است، پایبندی به دین، متعبدند. از جمله خصوصیات عشایر و طوایف این استان، نداشتن اختلاف و درگیری های طایفه ای است، اینها امتیاز است.
بیانات در دیدار با عشایر سیستان و بلوچستان - 1381