به گزارش خبرگزاری بسیج، بان کیمون، دبیر کل سازمان ملل در مصاحبه با روزنامه فرامنطقهای القدس العربی درباره 10 سال فعالیتش در این پست گفت: حکم کردن درباره موفقیتها و شکستهایم وظیفه دیگران است اما مسئلهای که بیش از هر چیز دیگری باعث احساس افتخار در من میشود این است که تمامی کشورهای جهان دسامبر 2015 برای مقابله با تغییرات آب و هوایی در پاریس گردهم آمدند. آن لحظه یک لحظه تاریخی بود. مسئله آب و هوا برای من از همان روز اولی که ریاست سازمان ملل را برعهده گرفتن اولویت اصلی بود. اما من در عین حال از شکست دستهجمعیمان در ریشهکن کردن خشونت در سوریه بسیار ناراحتم چرا که وضع اکنون بدتر از هر زمان دیگری است. این شکست و عدم توانایی سازمان ملل و کشورهای عضو در حل مسئله سوریه بعد از اینکه پستم را ترک کنم مرا دنبال خواهد کرد.
وی درباره ملتهب بودن جهان عرب گفت: مسئلهای که بسیار من را ناراحت میکند این است که میبینیم بسیاری از کشورهای عربی شاهد درگیریها و بحرانها هستند. تعداد دیگری از کشورها نیز به دلیل آمار زیاد آوارگان با مشکلات مواجهند. ما باید به کمک اینها بشتابیم. سازمان ملل برای ارائه کمکهای انسانی به کشورهای آسیب دیده و تشویق دولتها به تعامل بهتر با آوارگان تلاش زیادی کرده است. اما در نهایت بحرانها در سوریه، یمن، لیبی و دیگر مناطق در اصل سیاسی هستند و راهکارهای سیاسی میطلبند. من بسیار ناراحتم از اینکه نتوانستیم بسیاری از مسائل را حل کنیم آن هم به یک دلیل اصلی یعنی دودستگی جامعه بین المللی درباره این بحرانها. اما مسئولان و فرستادههای سازمان ملل همچنان مشغول تلاش برای حل سیاسی این بحرانها هستند.
بان کیمون درباره دودستگی جامعه جهانی درباره سوریه گفت: من به خاطر این دودستگی که حل بحران را دشوارتر کرده، بسیار متأسفم. اعضای شورای امنیت میگویند زمانی که درباره تعامل با بحران سوریه متحد بودند تأثیر بیشتری روی اوضاع میگذاشتند همانطور که شاهد بودیم تلاشهایشان به برنامه شیمیایی سوریه پایان داد. در سوریه راهکار نظامی وجود ندارد. دولت باید به توافق آتشبس پایبند باشد و حملاتش به حلب را متوقف کند. باید گروههای تروریستی از دیگر گروهها جدا شود و این تلاش بسیار زیادی را میطلبد. مسئله اصلی درباره سوریه باید درخصوص مرحله انتقالی معتبر باشد. این مسئله برای تحقق دموکراسی و حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه لازم است.
وی درباره راهکار تشکیل دو کشور فلسطین و اسرائیل گفت: من معتقدم که راهکار تشکیل دو کشور هرچند که با تهدید جدی روبروست اما هنوز پابرجاست. نباید فراموش کنیم که رهبران فلسطینی و اسرائیلی رسما پایبندی خود را به این راهکار اعلام کردهاند. این راهکار مورد تأیید مردم فلسطین و اسرائیل است و حتی از حمایت تقریبا کامل جامعه جهانی برخوردار است. این راهکار تنها راه حل برای تحقق آرزوهای فلسطینیها و اسرائیلیها برای داشتن حق تعیین سرنوشت و داشتن کشور مستقل است. جایگزین این راهکار ادامه درگیری است.
بان کیمون درباره مجازات نشدن اسرائیل به خاطر جنایتهایش در حق مردم فلسطین نیز گفت: من درباره مسائلی که اسرائیلیها باید در آن روش دیگری را برگزینند به وضوح صحبت کردهام. به عنوان مثال من نگران افزایش شهرکسازیها و تخریب منازل در کرانه باختری و قدس شرقی هستم. باید شهرکسازی غیرقانونی متوقف شده و به فلسطینیها اجازه ساختن آینده بر روی سرزمینشان داده شود. این موضوع در گفتگو با اسرائیلیها و در رأس آن بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و مسئولان ارشد دیگر مطرح شده است. در نهایت هیچ راهی جز بازگشت به مذاکرات وجود ندارد.
وی درباره اوضاع غزه گفت: اوضاع در غزه همچنان بی ثبات است. آتشبس میان اسرائیل و گروههای مسلح در غزه همچنان شکننده است و آشتی میان طرفهای فلسطینی به طور کامل محقق نشده است. با این حال پیشرفت واقعی در زمینه بازسازی صورت گرفته است. سه دوره درگیری مسلحانه و 9 سال محاصره و دودستگی میان گروههای فلسطینی بر زندگی ساکنان غزه تأثیر گذاشته است. باید برای از بین بردن ناامیدی ساکنان غزه تمامی طرفها مسیر واضحی را برای تحقق صلح دائم و عادلانه در پیش بگیرند.
بان کیمون درپایان درباره آنتونیو گوترش، دبیر کل جدید سازمان ملل گفت: میدانم که گوترش از چالشهایی که با آن مواجهیم و لزوم اتحاد برای برخورد با آن به خوبی آگاه است. من برای او آرزوی موفقیت دارم و میدانم که در عملکردش بی نظیر خواهد بود. من همواره در کنار او هستم و در مقابله با مشکلات با او همدردی خواهم کرد.