حاصل تلاش این دو محقق شیرازی که مراحل ثبت بینالمللی اختراع در اداره ثبت اختراعات آمریکا (US Patent) در حال انجام است، تولید نانو کودی ارگانیک است که بدون استفاده از هرگونه مواد شیمایی موجب باروری گیاه شده و رشد و تکامل آن را چند برابر میکند.
این ابداع نه تنها سبب افزایش 100درصدی راندمان تولید محصولات کشاورزی شده بلکه گیاه را نیز در برابر تنشهایی همچون شوری، سرما، گرما و آفات نیز مقاوم میکند.
توللی یکی از محققین دانشگاه پیام نور در این باره گفت: اگر چه کشاورزان کشورمان سالهاست که برای غنی شدن خاک و تامین مواد ریز مغذی برای گیاهان از کود استفاده میکنند اما برخی از ترکیبات این کلاتها به لحاظ زیست محیطی بسیار مضر هستند و سبب آلودگی آبهای زیرزمینی و نیز آب رودخانهها میشوند به شکلی که مصرف برخی از انواع آنها در کشورهای اروپایی ممنوع اعلام شده است.
وی افزود: در بحث استفاده از کودهای شیمیایی سنتتیک موجود در مصارف محلول پاشی نتایج چندان درخشانی از خود به جای نگذاشته است و در بهترین حالت تنها سبب افزایش محتوای کلروفیل برگ شده است و هیچ یک از این ترکیبات، قابلیت مصرف همزمان به شکل محلول پاشی و خاکی با اثردهی یکسان را ندارند.
این استاد دانشگاه به یکی از مزیتهای خاص این ابداع جدید اشاره کرد و اظهار داشت: بر اساس تحقیقات انجام شده تاکنون هیچ روشی (حتی متدهای پیشرفته مهندسی ژنتیک) نتوانسته است به طور همزمان اثرات افزاینده بر "کیفیت" و "کمیت" بر محصولات کشاورزی داشته باشد.
توللی افزود: با توجه به وسعت زمینهای زیر کشت در کشور به میزان 16 میلیون هکتار و از طرفی روند روز افزون خشکسالی و وجود خاکهای شور، قلیایی و سدیمی افزایش چشمگیر نیاز به ریز مغذیها وجود دارد و یکی از مزیتهای تولید این نوع کود، کنترل واردات ترکیبات غذایی گیاهی نامرغوب است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین چون این محصول به صورت نانو است در حجم کمتری و با کارایی کامل مورد مصرف قرار میگیرند که منجر به صرفهجویی در هزینهها شده و قیمت تمام شده محصول را پایین میآورد. از طرفی قیمت پایین محصولات سنتز شده در این روش نسبت به نمونههای خارجی علاوه بر صرفه جویی بسیار زیاد ارزی میتواند اقبال کشاورزان نسبت به استفاده از این محصولات به همراه داشته باشد.
رحمتی، محقق دیگر این طرح نیز گفت: ما به دنبال دسترسی به ساختارهایی بودیم که بتواند معضلات کلاتهای موجود (از جمله ساختار هورمونی آنها، محدود بودن قدرت کلاتکنندگی، محدودیت در نوع استفاده از آنها و درصد خلوص کلات) را برطرف کند که تکنولوژی نانو کلات میتواند این معضلات را به طور قابل توجهی حل کند.
انتهای پیام/
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری تسنیم در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.