محمدجعفر ناظمالسادات اظهار داشت: ندانمکاریها در داخل کشور و خشک شدن تالابها و دریاچه ها و از میان رفتن جنگلها و مراتع در ایران و کشورهای همجوار از دیگر علل تغییرات اقلیمی است.
استاد بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز افزود: جنگهای خانمانسوز در خاورمیانه که ریشه محیط زیست را ویران می سازد نیز از دیگر عوامل تغییرات نامطلوب اقلیمی به شمار میروند.
ناظمالسادات با تأکید بر اینکه در دوره "لانینا "میزان بارش پاییزه در بسیاری از مناطق کشورمان و از جمله استان فارس کاهش معنیداری پیدا میکند گفت: پیشبینیها حکایت از این دارد که در آذرماه بارش آغاز و زمستان هم بارش به اندازه نرمال این فصل داشته باشیم.
وی با بیان اینکه پدیدههای "ال نینو" و "لانینا" نظم مشخصی نداردو تنها میتوان برای 6 تا 8 ماه آینده را پیش بینی کرد افزود: افزون بر پدیده لانینا عوامل گوناگونی بر رخداد بارش سایه میافکند که پیش بینیها را با خطا روبرو میسازد.
ناظم السادات افزود: بر اساس نقشههای جوی بخشهای جنوب غربی ایالات متحده آمریکا نیز در اثر پدیده "لانینا" با کمبود بارش روبرو بودهاند، زیرا این پدیده جهانی است.
وی بیان کرد: پدیده "النینو" و مسئله بارش آن بر ایران بسیار پیچیده است و دسترسی به منابع آبی کشور بسیار پیچیدهتر از آن است که ما فکر میکنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیرازخاطرنشان کرد: در سنجش با خشکیها، اقیانوسها نیز بخش بسیار بزرگتری از انرژی خورشیدی را جذب میکنند و موتور جو و اقیانوسها را به حرکت در می آورند.
وی بیان کرد: در میان اقیانوسها نیز اقیانوس آرام بیشترین مقدار انرژی را از خورشید جذب میکند و به همین منظور بیشترین تأثیر را بر پدیدههای آب و هوایی دیگر نقاط دنیا میگذارد.
ناظمالسادات گفت: نخستین مکان برای ریشهیابی پدیده النینو اقیانوسها هستند، بنابراین باید ببینیم که بر روی اقیانوسها چه اتفاقاتی رخ میدهد و پس از آن تأثیرات این اتفاقات را بر روی خشکی بررسی کرد.
وی بیان کرد: جهان پر از موجها با طول موجهای متفاوت است و طول موج النینو به طور معمول سالانه، دو سالانه یا 6 ماهه است و خشکسالی در ایران و دیگر نقاط جهان بستگی به این موجها دارد که هر کدام از این موجها یک سری از امکانات و معایب را به همراه دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز عنوان کرد: در ایران زمانی باران داریم که باد از روی دریا بیاید اما در بیشتر سال باد از روی خشکی میوزد و به همین خاطر چیزی نصیب ما نمیشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز اظهار کرد: تمام بارندگیهای ما بستگی به پدیده النینو ندارد به طور مثال ویژگیهای اقلیم سطحی خلیج فارس و دریای عمان نقش بسیار عمدهای را در چگونگی ریزش باران در ایران عهدهدار هستند.
وی بیان کرد: برای پیش بینیهای فصلی بارش و دمای هوا، مدلهای گوناگونی در دانشگاهها و مراکز پژوهشی سازمان هواشناسی کشور و وزارت نیرو ارائه شده وکشورهای دیگر نیز مدلهایی را برای پیشبینیهای آب و هوایی در ایران ارائه دادهاند.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز گفت: همکاری و هماهنگی میان دانشگاهها، مراکز پژوهشی و دستگاههای اجرایی از نیازهای بنیادین برای دستیابی به پیشبینیهای دقیقتر است.