انتظار 15 ساله برای آب آشامیدنی
محمود رضایی، دهیار روستای قشم قاوی در گفتوگو با تسنیم بحران آب در این دو روستا را معضلی میداند که پس از سالها چشم انتظاری مردم هنوز برطرف نشده است. به گفته وی مردم این دو روستا که در مجموع 560 خانوار میشوند باید آب آشامیدنی خود را خریداری کنند در غیر این صورت آبی برای آشامیدن ندارند.
رضایی با تاکید بر اینکه 15 سال است که مردم این دو روستا با تانکر آبرسانی میشوند، میگوید: مردم این دو روستا برای هر تانکر هزار لیتری باید 5 هزار تومان بپردازند و این هزار لیتر باید برای تمام مصارف غیر از سرویس بهداشتی استفاده کنند که سبب شده مردم این دو روستا با مشکلات بسیاری روبهرو شوند.
EC بالای آب سلامت مردم را تهدید میکند
مسیح قاسمیفرد، رئیس آبفای روستایی شهرستان استهبان نیز در گفتوگویی که با تسنیم داشت از ارسال روزانه 6 تانکر آب برای این دو روستا خبر میدهد اما با این حال معتقد است که این میزان آب نمیتواند برای مصرف عادی مردم کفایت کند.
استفاده از آب با EC بالا برای مصارف بهداشتی از دیگر مشکلات مردم این دو روستا است، به گفته قاسمیفرد آبی که برای بهداشت در این دو روستا صرف میشود از چاهی است که ECبسیار بالایی دارد و گاه سلامت مردم را به خطر میاندازد.
«در سال 89 پروژه آبرسانی برای رفع مشکل این دو روستا آغاز میشود اما پس از گذشت 6 سال تنها 30 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و همین امر سبب شده که در سالهای اخیر اعتباری به آن تعلق نگیرد» این را قاسمیفرد میگوید. براساس اعلام و اخبار مسئولان استانی و ملی در 3-4 سال گذشته اولویت تخصیص اعتبار با پروژههای با 70 درصد پیشرفت است.
به گفته رئیس آبفای روستایی استهبان اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این پروژه 4.5 میلیارد تومان است در حالی که کل اعتباراتی که در سال به این اداره تعلق میگیرد کمتر از یک میلیارد تومان است و با فرض اینکه سالانه 500 میلیون تومان به این پروژه اختصاص یابد، مردم روستای قشم قاوی و خانه کت باید 8 سال دیگر شاهد تامین آب آشامیدنی خود باشند.
830 حلقه چاه آب از مدار خارج شد
به گفته قاسمیفرد از آنجا که استهبان از اعتبارات 2 درصد نفت و گاز سهمی ندارد، اگر سازمان برنامه و بودجه یا صندوق توسعه ملی بخشی از اعتبارات را تامین کنند میتوان با اعتبارات استانی این پروژه را زودتر به سرانجام رساند.
نکته قابل توجه این است که در تعریف موارد مصرف اعتبارات 2 درصد نفت و گاز آمده است « از تاریخ تصویب این قانون اعتبارات مربوط به شهرستانها و بخشهای محروم بر مبنای جمعیت آنها توزیع و حداقل پنجاه درصد از آن صرفاً به گازرسانی روستایی، آبرسانی (آب شرب روستایی)، راه روستایی و بهسازی روستایی، تکمیل پوشش فرستندههای رادیویی و تلویزیونی و F.M (اف.ام) روستایی، اصلاح و بهینهسازی شبکه برق روستایی و برقرسانی به روستاها اختصاص مییابد. پروژههای موضوع اعتبار فوقالذکر باید به تصویب کمیته برنامهریزی شهرستان برسد».
پروژه آبرسانی به قشم قاوی و خانه کت نه تنها در کمیته برنامهریزی شهرستان به تصویب رسیده است بلکه به گفته رئیس آبفای روستایی استهبان در سال 90 ردیف اعتبار ملی گرفته اما هنوز اعتبار لازم برای تکمیل آن اختصاص نمییابد.
آغاز پدیده خشکسالی در استان فارس در دهه گذشته و استمرار آن بیش از هر چیز گریبان روستائیان را گرفته است و در گزارشی که آبفای روستایی استان فارس منتشر کرده «منابع تامین آب شرب روستاها براساس دبیسنجیهای 7 سال گذشته 8300 لیتر بر ثانیه معادل 830 حلقه چاه از مدار بهرهبرداری خارج شده است. خشکسالی و پیامدهای مرتبط با آن سبب شده که کیفیت آب کاهش یابد و نیترات و EC آب به ویژه در مناطق روستایی افزایش یابد».
انجام پروژههای آبرسانی از راهکارهای
تامین آب روستاهای استان فارس است و در حال حاضر 110 پروژه نیمه تمام
وجود دارد که براساس گزارش آبفای روستایی استان فارس برای اجرای این
پروژهها 863 میلیارد تومان نیاز است.