امین محمودزاده، دبیر علمی این کنگره، بافت تاریخی را بخشی از هویت فرهنگی و ملی دانست و هدف از برگزاری این کنگره را زنده کردن هویت ایرانی - اسلامی اعلام کرد. به گفته وی از بین بردن بافت تاریخی با بهانه توسعه شهری و ایجاد چند خیابان بهرهای نصیب مردم نمیکند.
دبیر علمی کنگره تاریخ معماری و شهرسازی گفت: 60 مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شده که 36 مقاله داوری و پذیرفته شده است و 8 سخنرانی در باره معماری و شهرسازی ایرانی - اسلامی ارائه میشود.
مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس بافت تاریخی، فرهنگی، شهرسازی و آب را محورهای اصلی این کنگره اعلام کرد و گفت: اولویت میراث فرهنگی حفاظت از بافتهای تاریخی است اما تحقیق و بررسی بر معماری این بناها نیز باید برای شناخت بهتر هویت فرهنگی انجام شود.
وی وجود خانههای تاریخی در شیراز و استان فارس را بستر مناسبی برای پژوهش دانست و افزود: خروجی این کنگره باید تبدیل به ارائه الگویی از معماری سنتی و بومی شیراز شود.
شاپور رستمی، معاون گردشگری استاندار فارس نیز در این نشست با بیان اینکه حفظ هویت و اصالت شهرها از تاکیدات مقام معظم رهبری است، بیان کرد: هجوم فرهنگ بیگانه سبب تغییر در شهرسازی شده و امروز برای به دست آوردن هویت اصیل ایرانی - اسلامی باید به فرهنگ اسلامی-ایرانی در ساخت بناها بازگردیم.
وی
با بیان اینکه برگزاری کنگرههای معماری و شهرسازی میتواند برای مسئولان
اجرایی راهگشا باشد، بیان کرد: باید پژوهشها به صورت عملی در معماری بناها
و شهرسازی مورد استفاده قرار گیرد.