به گزارش خبرگزاری بسیج ، از ۲۸ آذر ماه که زلزلهای به بزرگی ۵.۲ در مقیاس ریشتر حوالی شهرستان ملارد و مرز استانهای البرز و تهران را لرزاند، تا عصر چهارشنبه بیش از ۲۶ زمین لرزه ریز و درشت در این منطقه ثبت شده است. روز چهارشنبه اورژانس کشور اعلام کرد که بر اثر زلزله ملارد در استان البرز، 57 نفر مصدوم و یک نفر بر اثر ایست قلبی جان خود را از دست داد. این زلزلهها و نیز شایعات متعدد در خصوص لرزشها سبب شده است، که میلیونها نفر از جمعیت استانهای البرز و تهران هر لحظه زمین لرزه را لمس کنند.
ضرورت ایجاد تیم واکنش سریع روان شناسی برای مدیریت بحران
دکتر «مهدی زارع » مدیر گروه مهندسی زلزله شناسی پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در این باره به «عصر ایرانیان»گفت : پس از وقوع زلزله مردم دچار هیجان میشوند و ممکن است رفتارهای پرخطری را انجام دهند . زلزله بامداد چهارشنبه و هفته گذشته در یک منطقه پرجمعیت اتفاق افتاد ؛بنابراین ممکن است پس از زلزله با افرادی با سطوح استرس و اضطراب مختلف رو به رو شویم که در مواجه با خطر رفتارهای مختلفی را از خود نشان دهند که قابل پیشبینی نیست. وی ادامه داد : پس با توجه به این موضوع در هنگام وقوع زلزله حفظ آرامش است و کنترل اضطراب ضروری است و در این راه باید از روانشناسها و جامعه شناسان برای مدیریت بحران کمک گرفت .
وقوع این زلزله نشان داد که این متخصصان باید یک تیم واکنش سریع داشته باشند و در مواقع خطر در میان مردم حضور یابند و به حفظ آرامش مردم کمک کنند .
شایعه سازی به ترس شهروندان هنگام زلزله دامن زد
این کارشناس در ادامه به شایعه سازیهایی که در فضای مجازی در خصوص وقوع زمین لرزه صورت گرفته اشاره کرد و افزود:موضوعی که در زلزلههای اخیر میزان ترس مردم را تشدید کرد شایعه سازی عدهای از افراد بیمار بود که درصد کمیاز جامعه را تشکیل میدهند . این افراد که معلوم نیست با چه هدفی ترساندن مردم را هدف خود قرار دادهاند با تشکیل کانالهای تلگرامیو یا فعالیت در سایر شبکههای مجازی اقدام به ایجاد رعب و وحشت در میان مردم میکنند و صحنههای ندیده و نشنیده را گزارش میکنند.وی یا ذگر مثال توضیح داد : به عنوان نمونه کانالی پس از زلزله کانالی به نام دکتر عکاشه راه اندازی و اطلاعات نادرستی در آن ارائه شد و یا کانالهای دیگری راه اندازی شده که از مطالب عنوان شده از سوی من و سایر همکارانم استفاده میشود و اطلاعات نادرست هم به مردم در این میان داده میشود.
عملکرد منفعلانه مدیریت بحران در هنگام زلزله
دکتر«مهدی زارع » در خصوص عملکرد مدیریت بحران ، گفت : عملکرد مدیریت بحران طی روزهای اخیر منفعلانه اما خوشبختانه رادیو تلویزیون و تعدادی از روزنامهها و خبرگزاریها تا حدود زیادی، مناسب و درست وارد میدان شدند. این رسانهها طی روزهای اخیر سعی در انتشار درست مطالب و استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصان برای مدیریت بحران داشتند و تا حدود زیادی موفق عمل کردند . هر چند استفاده از نظرات کارشناسان ممکن است که مخاطراتی هم به همراه داشته باشد اما اطلاعرسانی میتواند در ایجا آرامش در مردم نقش موثری ایفا کنند.
انکار موضوع در بحرانها، اعتماد مردم را کمرنگ میکند
وی موضوع «انکار» خطرات زلزله را نادرست دانست و گفت : اگر مسئولان به سمت انکار موضوع در هنگام وقوع زلزله و یا بی خطر نشان دادن آن پیش بروند با توجه به گستردگی ابزار اطلاعرسانی مردم به سایر رسانهها مراجعه میکنند و اعتماد خود را به مراجع رسمیاز دست میدهند و این موضوع خطرات بسیاری را به همراه دارد.
نباید به دانشمندان گفت سکوت کنند چون عدهای ناراحت میشوند
وی تاکید کرد : ضروری است مسئولان اطلاعات درست و علمیدر اختیار مردم قرار دهند هرچند شاید نیاز نباشد که در این خصوص وارد ریز جزییات شویم چون توضیح همه موارد برای مردم در یک زمان کوتاه امکان پذیر نیست.نباید به دانشمندان بگوییم که اطلاعرسانی درست را انجام ندهید یا ساکت شوید چون ممکن است عدهای از این موضوع ناراحت شوند!
دکتر«مهدی زارع » گفت : ضروری است مسئولان امر مدیریت دراز مدت برای زلزله را از این پس در دستور کار خود قرار دهند چون درست نیست که ما در این یک هفته و یا 10 روز به موضوع بپردازیم و بعد از آرامش ظاهری زمین ، موضوع را به فراموشی بسپاریم چون ایران در یک منطقه زلزله خیز قرار گرفته و هر لحظه ممکن است ما با زلزله قوی رو به روشویم.
منبع: روزنامه عصر ایرانیان