خبرهای داغ:
با تلاش محققان ایرانی؛

جداسازی سلولی بر پایه تکنیک MACS/ ایران به رتبه دوم فناوری پیشرفته جداسازی سلول‌ها دست یافت

محققان ایرانی موفق به ساخت دستگاهی «های تک» در حوزه سلول درمانی شدند تا با دستیابی به این فناوری پیشرفته ایران در جایگاه دوم دارندگان آن پس از آلمان قرار گیرد.
کد خبر: ۹۱۲۰۴۷۱
|
۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۷
جداسازی سلولی بر پایه تکنیک MACS/ ایران به رتبه دوم فناوری پیشرفته جداسازی سلول‌ها دست یافت 

به گزارش خبرنگار بسیج علمی استان بوشهر؛ محققان ایرانی موفق به ساخت دستگاهی «های تک» در حوزه سلول درمانی شدند تا با دستیابی به این فناوری پیشرفته ایران در جایگاه دوم دارندگان آن پس از آلمان قرار گیرد.

شرکت دانش بنیان فناوران سپید جامگان یکی از آنها است که نمونه اولیه نسل جدید دستگاه جداسازی سلولی MACSرا به صورت مجزا تولید کرده است. فناوری تولید این دستگاه «های تک» است و پیش از این تنها آلمان تولید کننده آن بود اما با این اقدام محققان ایرانی و بومی کردن این فناوری در داخل کشورمان در جایگاه دوم دارندگان این فناوری پیشرفته قرار گرفت.

ویژگی‌های این دستگاه

این دستگاه جداسازی سلولی می‌تواند گروه خاصی از سلول‌های یک جمعیت از سلول‌های ناهمگون را جدا کند. برای این کار از ذرات آهن‌ربایی یا Microbead استفاده می‌شود. این میکروبیدها به آنتی‌بادی‌های اختصاصی مارکرهای سطح سلول مورد نظر اتصال یافته، جمعیت سلولی از دستگاه عبور می‌کند.

حال سلول‌هایی که ذرات آهن‌ربایی به آن‌ها متصل شده‌اند، در ستون های دستگاه جداسازی سلولی به دام می‌افتند. در پایان نیز شست و شوی ستون‌های دستگاه، محلول خالص سلول‌های جدا شده را فراهم خواهد کرد.

این دستگاه همچنین می‌تواند سلول‌های ناخواسته را از یک جمعیت سلولی ناهمگون را حذف کند. علاوه بر این، دستگاه مذکور بر پایه تکنیک MACS قادر است هر نمونه مولکولی نشاندار شده با میکروبید را جداسازی کند.

تعیین قدرت مغناطیسی با توجه به هدف، از جمله ویژگی‌های جدیدی است که در این در این دستگاه تعبیه شده است. علاوه بر آن دستگاه مذکور قابلیت جایگذاری ستون‌هایی با اندازه‌های مختلف را دارد که خود باعث افزایش سرعت جداسازی خواهد شد.

با توجه به ویژگی‌ها و توانایی‌های مختلفی که به آن‌ها اشاره شد، دستگاه جداسازی شرکت فن آوران سپید جامگان، کاربردهای فراوانی در آزمایشگاه‌های پژوهشی و تحقیقاتی خواهد داشت.

معید دهقان پور مدیر شرکت دانش بنیان فناوران سپید جامگان درباره این دستگاه بیان کرد: این دستگاه قابلیت جداسازی سلول های مدنظر از میان تعدادی سلول را دارد. دستگاه کار پالایش سلولی را انجام می دهد و خروجی آن سلول های سالم مدنظر محقق است. البته جداسازی نمونه های مولکولی نشاندار شده با ذرات آهن ربایی نیز از قابلیت های دیگر این دستگاه است. کاربردهای آن متنوع و گسترده است که می توان به کاربرد در درمان ام اس، انواع سرطان ها و حتی تولید پلاکت اشاره کرد.

به گفته دهقان پور، در این روش از ذرات آهن ربایی که به آنتی بادی های اختصاصی مارکرهای سطح سلول مورد نظر متصل شده اند استفاده می شود. در نتیجه هنگام عبور سلول ها از دستگاه سلول های مورد نظر در ستون های دستگاه به دام می افتند. پس از آن با شستشو ستون محلولی خالص از سلول های مورد نظر بدست می آید.

وی ادامه داد: این شرکت تا کنون بیش از ۳۲ محصول دانش بنیان را در حوزه پزشکی تولید کرده است. محصولاتی که تمام آنها با همت و ایده جوانان این سرزمین طراحی شده و بر اساس فناوری های روز ساخته شده است تا بستر سلول درمانی برای عموم مردم در عرصه سلولی فراهم شود. البته در این مسیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز حمایت های خوبی را برای تحقق اهداف ما داشته است.

ارسال نظرات
آخرین اخبار