خبرهای داغ:
گفت‌وگوی بسیج با یک نویسنده

عرصه ادبیات دفاع مقدس را برای ادای دین به شهدا انتخاب کردم

حسین غفاری نویسنده کتب دفاع مقدس گفت: ادای دین نسبت به دوستان شهیدم و از سوی دیگر ثبت تاریخ انقلاب و دفاع مقدس انگیزه لازم را برای کار در این عرصه به من می دهد.
کد خبر: ۹۱۹۹۷۳۹
|
۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۵

 به گزارش خبرگزاری بسیج از ارومیه، حسین غفاری یکی از انگشت شمار افرادی است که در استان آذربایجان غربی به نویسندگی در زمینه دفاع مقدس می‌پردازد و دغدغه اصلی او نیز همین باب است، آثار متعددی از وی به چاپ رسیده و در دوازدهمین دوره کتاب سال دفاع مقدس نیز کتاب "مشق بیداری" شایسته تقدیر شد، به همین منظور سراغ  نویسنده کتاب‌هایی با مضمون دفاع مقدس رفته ایم و آنچه در ادامه می آید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار ما با این نویسنده است.

لطفا خودتان را بیشتر برای خوانندگان ‌معرفی کنید.

حسین غفاری متولد سال 1345 در ارومیه هستم، به واسطه برادر بزرگ مان(عبدالعلی غفاری) که سال 56 به علت فعالیت های سیاسی دستگیر شد، با انقلاب آشنا شدیم. دوره متوسطه را در هنرستان خوانده و در رشته مدل سازی دیپلم گرفتم و از آموزشکده فنی تهران در رشته مدلسازی قبول و دبیر فنی شدم که بعدها ادامه تحصیل داده و لیسانس ریخته گری گرفتم.

 از سال 61 هم به صورت متناوب در جبهه ها حضور داشتم، که در مجموع دو سال می شود، سال 63 هم در اطراف «دره بانی» ارومیه روی مین رفتم و مجروح شدم و الان جانباز 10 درصد هستم، از سال 64 لغایت 69 تهران و از سال 69 تا 77 اصفهان بودم و از سال 77 به ارومیه برگشتم.

سال 75 مدیر دروس آموزشکده فنی سروش اصفهان شدم، سال 76 به ارومیه نقل مکان کردیم و بعد از دو سال تدریس در معاون آموزشی تربیت معلم شهید رجایی ارومیه مشغول به کار شدم، از سال 82 هم عضو اصلی هیات رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان بودم، تا اینکه در مهرماه 86 معاون فرهنگی و امور اجتماعی شهرداری ارومیه شدم.

سال 83 عنوان کارشناس نمونه در سطح ملی در هفتمین جشنواره شهید رجایی را کسب کردم، سال 89 در زمان استاندار وقت وحید جلال زاده، معاونت دفتر امور اجتماعی استانداری را پذیرفتم و در نهایت پایان اسفند ماه سال 1396 از اداره کل آموزش و پرورش بازنشسته شدم.

از چه سالی و چطور به نویسندگی روی آوردید؟

فعالیت های فرهنگی من با انتشار چند مقاله در مجله «رشد معلم» و «با معارف اسلامی آشنا شویم» آغاز شد. در اصفهان هم «گاهنامه سروش» و «خبرنامه متالورژی» را منتشر کردم و کتاب «عشق مجاز» را در اصفهان نوشتم و در ارومیه به چاپ رساندم، کتاب «مشک و بیدمشک» که مجموعه قصه های دوران دفاع مقدس بود قبل از عشق مجاز منتشر کردم، این حلقه اتصال من با بنیاد شهید شد که چند کتاب هم با همکاری بنیاد نوشتم.

سال 86 در دوازدهمین دوره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس برای کتاب «مشق بیداری» که نگاهی به زندگی شهید رجبعلی علمی نیک بود، تقدیر نامه گرفتم.

اولین کتاب شما چه نام دارد، به چه موضوعی می‌ پردازد، چطور و در چه سالی منتشر شد؟

اولین کتاب من همانطور که گفتم «مشک و بیدمشک» بود که به مجموعه ای از قصه های دوران دفاع مقدس پرداخته و در سال 1380 توسط نشر ادیبان در ارومیه به چاپ رسید.

آیا در حال حاضر کتاب جدیدی هم در دست انتشار دارید که برای مخاطبین معرفی کنید؟

دو کتاب در دست من هست که اولی به نام «بُراده های خورشید» به تاریخ شفاهی گردان جندالله ارومیه پرداخته و نقش این گردان که به عنوان یک گردان آفندی از ابتدای تشکیل در آذرماه 1361 تا 1374 را در برمی گیرد و حدود 60 عملیات گردان را با توضیح و نقشه ها و خصوصاً اسامی روستاهای پاکسازی شده و ... در 571 صفحه قطع وزیری تدوین شده و به تازگی پایان یافته است.

کتاب دیگر به نام «جاده های سخت» به تاریخ شفاهی مهندسی رزمی سپاه ارومیه می پردازد که مراحل مصاحبه و نگارش اولیه آن پایان یافته در حال تکمیل مستندات آن می باشم.

انگیزه شما از انتشار کتاب با موضوع ایثار و شهادت چیست؟

قطعاً  مهم‌ترین هدف من از ورود به این وادی، ادای دین نسبت به دوستان شهیدم است، از سوی دیگر ثبت تاریخ انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و فرهنگ شهادت طلبی انگیزه لازم را برای کار در حوزه ادبیات دفاع مقدس به من می دهد.

 به نظر شما نحوه استقبال از کتب منتشره در حوزه ایثار و شهادت در جامعه ما چگونه است؟ آیا از این درصد استقبال راضی هستید؟

یکی از کارهایی که باید در حوزه کتاب اتفاق بیفتد عرضه مناسب کتاب است، این کتابهایی که ما کار کرده ایم آنهایی که در سطح ملی بوده استقبال خوبی هم شده است، چون شبکه توزیع مناسبی را دارا بودند، مانند کتاب هایی که از سوی نشر شاهد یا سوره مهر تهران صورت گرفته است.

 اما کتابهایی که در ارومیه به چاپ رسیده به دلیل عدم توزیع عمومی و یا در معرض کتابفروشی ها قرار نگرفتن نمی توانم نظر بدهم؛ چون برخی از این کتاب ها در کاروان راهیان نور شمالغرب توزیع می شود، البته به صورت عمومی کتاب های خوبی در عرصه دفاع مقدس چاپ و نشر می شود و استقبال خوبی از آنها می شود که گاه این آثار به چاپ های متعدد می رسد.

فکر می کنید حالا که انقلاب ما در دهه پنجم قرار داد و در شرایطی به سر می بریم که عمده جوانان کشور جنگ را درک نکرده اند، چقدر نیاز به انتشار کتاب در این حوزه وجود دارد؟

این موضوع خاصیتی که دارد مربوط به محدوده زمانی مشخصی نیست که تاریخ مصرفش بگذرد، لذا کشوری که برای استقلال خود تلاش می کند نیاز دارد که در این حوزه کارهای ارزشمندی تولید کند تا به نسل حاضر به ایثار و مقاومت پدران و مادران شان بنازند و میراث دار خوبی باشند.

به نظر شما آیا کتاب های منتشر شده در حوزه ایثار و شهادت می تواند با نسل جدید انقلاب ارتباط فکری و معنایی برقرار کند؟ چه راه کارهایی برای ارتباط بهتر مخاطب با این دست کتب پیشنهاد می دهید؟

جوششی که در زمان جنگ در بین جوانان بود امروز هم هست، لذا این امر مسلمی است که می تواند این ارتباط برقرار شود، آن زمان عرصه ای به نام جبهه بود که این جوشش می رفت و خود را منصه ظهور می رساند، الان به ظاهر این عرصه وجود ندارد اما شکل آن عوض شده و شده جنگ نرم که خاکریز و مکان ندارد اما هست و تلفات می گیرد لذا لازم است با توجه به شناسایی مخاطبان خود درس نامه هایی را از زندگی شهدا، ایثارگران و فرماندهان جنگ برای آنها تولید کنیم، چون دفاع مقدس تمام این ظرفیت ها را در خود دارد.

به عنوان یک نویسنده با چه مشکلاتی در حوزه نشر مواجه هستید و چه درخواستی از ناشرین دارید؟

یکی از دغدغه های اصلی من در وهله اول درست نوشتن و جلوگیری از بی بند و باری در ثبت و ضبط مطالب و یا خدای نکرده تحریف در بیان موضوعات دفاع مقدس است، در مرحله بعد انداختن کتاب در شبکه توزیع مناسبی است تا این کتاب بتواند از حوزه استانی خارج و در سطح کتابفروشی های کشور توزیع شود، در ضمن قطع کتاب، طراحی، ویراستاری و ... اهمیت فراوانی دارد، متأسفانه برخی از ناشرین در حد یک چاپخانه هستند نه بیشتر و این رویه به کتاب و موضوع آن لطمه می زند. 

 آیا نحوه همکاری و حمایت مسئولین بنیاد شهید، ارشاداسلامی، امور کتابخانه ها، کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آموزش و پرورش و دیگر نهادهای فرهنگی با شما به عنوان یک نویسنده حوزه ایثار و شهادت مطلوب است؟ چه درخواستی از مسوولان دارید؟

مسئولینی که شما نام بردید به دو جهت با بنده همکاری داشته اند، یکی اینکه با خود من آشنایی دارند دوم اینکه چون موضوع به دفاع مقدس و ایثار و شهادت مربوط می شود، آنها از هیچ کاری دریغ نورزیده اند و همکاری مطلوبی داشتند، امیدوارم هر کس در حوزه خودش بتواند خادم خوبی برای پیشکسوتان عرصه ایثار و شهادت باشند.

گفتگو از معصومه مختاری

انتهای پیام

ارسال نظرات