به گزارش سرویس خبرگزاری بسیج به نقل از برنامه "گفت و گوی فرهنگی" رادیو گفت و گو با موضوع هنر ارزشی و هنر وارداتی؛ معیارها و تفاوتها با حضور دکتر رضا اسماعیلی شاعر و پژوهشگر هنر انقلاب، رئیس انجمن شعر سازمان بسیج هنرمندان و مدرس دانشگاه روانه آنتن شد.
اسماعیلی با اشاره به وجه تمایز هنر به معنای عام و هنر انقلاب به معنای خاص گفت: هنری که موضوع و محتوای انقلاب اسلامی و آرمان ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی را منعکس کند در دایره تعریف "هنر انقلاب" می گنجد.
وی از هنر انقلابی به عنوان هنری الهی و انسانی نام برد و افزود: هنر انقلاب صرفاً محدود به دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی نمی شود و کارنامه ادبیات پارسی از زمان رودکی تا به امروز گویا و مصداق هنر اسلامی، انقلابی و الهی ارزشمند است چراکه بزرگان ادبی ما در دامن اسلام و مکتب قرآن و عترت پرورش یافته و ارزش های انسانی و الهی در وجودشان متجلی بوده است.
این شاعر و پژوهشگر هنر انقلاب ادامه داد: با تأملی کوتاه در بطن غزلیات حافظ در می یابیم که مصرع به مصرع آن، برخوردار از محتوای دینی و آئینی و در واقع انقلابی است.
این مدرس دانشگاه در بخش دیگر اظهارات خود، به موضوع هنر وارداتی اشاره و بیان کرد: فرهنگ و هنر کشور همواره در تعامل با فرهنگ و هنر جهان قرار می گیرد و هر چه قدر که این تعامل مثبت و سازنده تر باشد قطعاً آثار و برکات بسیار زیادی برای ادبیات خواهد داشت.
اسماعیلی کارنامه چهل و دو ساله انقلاب در حوزه هنر انقلاب به ویژه در بخش شعر و ادبیات را درخشان توصیف کرد و گفت: نسل اول تا چهارم شاعران انقلاب اسلامی روز به روز سیر صعودی را طی کردند، این شاعران انقلاب اسلامی با هوشمندی تمام، قالب های سنتی همچون مثنوی، رباعی، دوبیتی و قصیده را احیا کرده و محتوا و درون مایه قالب های نیمایی و سپید را به ظرف قالب های سنتی منتقل کردند.
رئیس انجمن شعر سازمان بسیج هنرمندان اظهار داشت: شاعران فعال جوان در عرصه ادبیات به ویژه از نظر تکنیک، زیبایی شناختی، فنون ادبی و ساختار با ارائه آثار ارزشمند خود گوی سبقت را از شاعران نسل اول ربودند اما مشکل ادبیات امروز، فقر اندیشه است.
وی وضعیت ساختارهای زیباشناسی ادبیات پس از انقلاب را مثبت و رو به پیشرفت توصیف کرد و گفت: ما در حوزه مضمون و محتوا و معنا هنوز عقبیم و تا حدودی از حکمت های متعالی و آموزه ها و ارزشهای عمیق دینی و معنوی در آثار بزرگان ادبی کشورمان فاصله گرفته ایم.
اسماعیلی لزوم توجه به تعهد انسانی و اجتماعی در ادبیات را در کنار تعهد ادبی هنرمند ضروری برشمرد و گفت: این تعهدات مکمل یکدیگر هستند و توجه به این مسئله برای رفع این عقب ماندگی ها و فاصله ها الزامی است.
رئیس انجمن شعر سازمان بسیج هنرمندان فضای آکادمیک کشور در تربیت نیروهای متعهد ادبی را اینگونه ارزیابی کرد: خوشبختانه بسیاری از شاعران نسل اول انقلاب به دانشگاه ها راه یافته و تدریس می کنند و حضور این عزیزان در دانشگاهها به جهت سابقه درخشان و رزمندگی در جبهه دفاع مقدس نقش موثری بر ارتقای علوم انسانی خواهد داشت.
وی با اذعان به کم کاری ها و ضعف در معرفی هنر ارزشی انقلابی به خارج از مرزهای ایران گفت: ما در این حوزه هنوز عقبیم و آنگونه که باید در عرصه ترجمه ادبیات انقلاب ایران اقدام نکرده ایم اما در مقابل شاهد ترجمه بی رویه آثار ادیبان خارجی به زبان فارسی هستیم.
اسماعیلی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر لزوم استفاده از توانمندی جوانان در عرصه های مختلف بیان داشت: ادبیات ما از قابلیت های ویژه ای برای جهانی شدن برخوردار است اما باید برای تنگناها و محدودیت های حضور و رشد فعالیت های نویسندگان و شاعران جوان کشورمان هم در این حوزه فکری کرد.