پای فروش بنزین هم به وسط آمد/ مهمترین اظهارات نمایندگان مجلس در مورد طرح پیش فروش نفت
به گزارش خبرگزاری بسیج، این روزها موضوع طرح گشایش اقتصادی دولت با هدف پیش فروش 220 میلیون بشکه نفت در محافل کارشناسی مورد نقد و بررسی کارشناسان قرار گرفته است. پیشتر برخی از کارشناسان اقتصادی ایرادات اساسی نسبت به این طرح گرفته بودند که در نتیجه نمایندگان مجلس اعلام کردند تا این طرح برای بررسی به مجلس نیاید اجازه اجرا شدن ندارد.
از شواهد و قرائن موجود بر می آید که نمایندگان مجلس نیز طرحی برای گشایش اقتصادی دارند که البته هنوز به جمع بندی نرسیده اند. زیرا هرکس از نمایندگان مجلس در این خصوص اظهار نظر متفاوتی داشته است.
*فروش نفت به صورت نقدی
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مخالفت مجلس و قوه قضائیه در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با پیشنهاد دولت مبنی بر موکول کردن تعهدات دولت فعلی به دولت بعدی، گفت: «تلاش خواهیم کرد تعهدات دولت فعلی را به آینده موکول نکنیم و فروش نفت بصورت قطعی انجام شود و مبنای تسویه ریالی در سررسید که تعهد برای دولت آینده داشته باشد منتفی است.
در نهایت آنچه به تصویب شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا رسید، به شدت مشابه طرح فروش فیزیکی نفت در بورس انرژی است، با این تفاوت که وزارت نفت مکلف به تحویل نفت به مشتری نهایتا تا 60 روز پس از انجام معامله نیست بلکه نفت 2 سال پس از انجام معامله به مشتری تحویل میشود. مهمترین تفاوت این مصوبه با طرح پیشنهادی دولت هم حذف تعهد دولت به بازخرید این اوراق بود، موضوعی که فشار مالی اجرای این طرح بر دولت بعدی را کاهش می دهد.
*فروش نفت نقدی همراه با تخفیف
جعفرقادری یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به طرحی که در مجلس در حال پیگیری است گفته است دولت پیگیر انتشار اوراق سلف نفتی است و این طرح را مجلس به هیچ عنوان نمیپذیرد.
قادری با بیان اینکه حرف مجلس این است که باید طرح فروش نفت از سوی دولت تعدیل شود گفت: در غیر اینصورت باید طرح مجلس با عنوان طرح فروش نفت در بورس آن هم با تخفیف مدنظر قرار گیرد لذا این امر شاید منطقیتر به نظر برسد و مقداری با بازارهای جهانی انطباق بیشتری داشته باشد.
وی تاکید کرد: اگر طرح فروش نقدی نفت آن هم با تخفیف مدنظر قرار گیرد امکانی برای فروش بیشتر نفت و تبدیل آن به فرآوردههای نفتی ایجاد میشود.
این نماینده مجلس با اشاره به استدلال مجلس درباره تولید فرآوردههای نفتی از محل فروش نفت اظهار کرد: برای ما این مهم نیست که این فرآورده آیا استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ را دارا است و یا خیر چرا که مهم این است که ما بتوانیم در شرایط تحریمی نفت را تبدیل به فرآورده کرده و بخشی از آن را صادر کنیم.
عضو کمیسیون «برنامه، بودجه و محاسبات» مجلس بیان داشت: ما باید طرحی را بپذیریم که بتوانیم آن را اجرا کنیم و تبعات آن برای دولت بعدی هم قابل تحمل باشد با این حال طرح مجلس منطقیتر و توجیه پذیرتر از طرح دولت است چرا که این طرح پیامدهای کمتری دارد.
وی تاکید کرد: طرح نفتی مجلس قطعا مورد پیگیری قرار خواهد گرفت و ما میتوانیم این طرح را در کمیسیونها موردبحث قرار دهیم تا این مقوله به صحن مجلس ارسال شود و به نوعی جامع و کامل باشد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه خریداران برای تسهیل زمینه صادرات نفتشان به حاکمیت برای تصمیمات مهم فشار می آورند، این موضوع را حاکمیت غلطِ سرمایه بر سیاست دانست.
وی در ادامه مینویسد: محاسبات و معادلات سایر بازارهای موازی مثل پول،کالا و بورس را دچار آشفتگی میکند. همچنین هیچ عایدی برای مردم، اقشار آسیب پذیر، تولید کننده داخلی و بخش مالیات نخواهد داشت.
نادران ادامه داد: سررسید۲ تا ۵ ساله یعنی دولت بعد معادل یک چهارم بودجه سالیانه خود از قبل متعهد می شود. با در نظر گرفتن سایر تعهدات ایجاد شده،در ۳ سال اول فقط باید بدهی این دولت را بپردازد. همین حالا دولت تنها با یک مصوبه، تعهدات دهها میلیارد دلاری به صندوق توسعه ملی را به گردن دولت بعد انداخته است.
نماینده تهران در بیان راهکارهای خود، نوشت: اول می بایست صورت مسئله تغییر کند. دولت باید با استفاده از ظرفیت های کارشناسی ، بدنبال راهکارهای کم هزینهتر برای کسری بودجه خود باشد.
نادران با تأکید بر اینکه فروش اوراق نفت بهعنوان یک راهکار ضروریست با مجوز و تحت نظارت مجلس انجام شود، ادامه داد: ابتدا اوراق با تعداد بشکه محدود (پایلوت) منتشر شود و در صورت موفقیت آمیز بودن، تکرار شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: ایفای تعهدات در همین دولت انجام پذیرد و سهم مردم، بویژه دهکهای پایین درآمدی از فروش اوراق تصریحاً معین شود.
*جای نفت بنزین فروخته شود
گزارش خبرنگار راه دانا اضافه می کند محمد پاکمهر عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز اخیرا درباره فروش اوراق سلف نفتی در بورس از سوی دولت اظهار داشته است: فروش اوراق سلف نفتی در بورس به نظر میرسد با استقبال خوبی از سوی مردم روبهرو نشود زیرا چالشهای پیشرو در آینده و فروش نفت با قیمت بشکهای ۹۴۴ هزار تومان کمی سخت است.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت مجلس خاطرنشان کرد: دولت اگر نتواند وجوه نفت فروش رفته را به مردم برگرداند احتمالا با مشکلات اجتماعی وسیعی روبهرو خواهد شد.
وی افزود: دولت باید توجیه مناسب و منطقی برای فروش نفت در بورس داشته باشد تا با اقبال عمومی مردم مواجه شده و نمایندگان مجلس هم متقاعد شوند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت مجلس گفت: طرح فعلی دولت برای فروش نفت در بورس پخته نیست ضمن اینکه ۹۴۴ هزار تومان برای هر بشکه نفت هم بسیار قیمت بالایی است. این در حالی است که بنزین به عنوان یک فرآورده نهایی نفت بشکهای ۶۶۰ هزار تومان به فروش میرود.
پاکمهر گفت: طرحی موفق است که وقتی عرضه شد با تقاضای مردم مواجه شود ولی باید ضمن توجیه لازم عرضه نفت در بورس باید به فکر پاسخ به تقاضاهای ۲ سال بعد هم بود به همین پیشناد می شود تا طرح گشایش اقتصادی که روی پیش فروش نفت بسته شده است تغییر کند و بنزین به صورت نقدی به مردم فروخته شود تا مشکلات بعدی را به همراه نداشته باشد.
منبع:دانا/