کارشناسان اقتصادی معتقدند ریشه تورم در ایران ناشی از کاهش بهره وری تولید، خلق پول توسط دولت و حمایت از بخش خصوصی ناکارآمد و تحریم است.
کد خبر: ۹۳۲۲۹۵۸
|
۰۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۸

به گزارش خبرگزاری بسیج، ایوب فرامرزی معاون اقتصادی مرکز آمار ایران در برنامه تیتر امشب شب گذشته شبکه خبر، گفت: عمده افزایش قیمت‌ها در دی گذشته مربوط به میوه و تره بار، دخانیات، حمل و نقل و مسافرت‌ها بوده است.
وی افزود: عمده تورم ماهانه در گروه خوراکی‌ها بوده است و در ماه گذشته شاهد ۵.۲ درصد تورم در بخش خوراکی‌ها بودیم.

فرامرزی تورم نقطه به نقطه را مربوط به خوراکی‌های وابسته به واردات اعلام و بیان کرد: تورم نقطه‌ای در بهمن ۹۹ معادل ۴۸.۲ درصد و بیشترین تورم نقطه‌ای مربوط به موز با ۲۰۰ درصد (دو برابر) افزایش و کمترین آن مربوط به تخم مرغ و تجهیزات رایانه‌ای با ۱۳۰ و ۱۰۰ درصد افزایش بوده و تورم نقطه‌ای گروه عمده خوراکی‌ها هم به ۶۶.۸ درصد رسیده است.

معاون اقتصادی مرکز آمار ایران همچنین بیشترین نرخ تورم سالانه (۱۲ ماهه) را باز هم مربوط به گروه‌های خوراکی و مصرفی مردم اعلام کرد.

رقابت دولت، بانک مرکزی و بخش خصوصی در خلق پول!

تیمور رحمانی کارشناس اقتصادی، نرخ تورم را مرتبط با ارزش کالای سبد خانواده‌ها اعلام کرد و گفت: نوع کالا و وزن آن‌ها نزدیک به ۳۶ درصد تورم را به خود اختصاص می‌دهد.

وی با قرائت سروده استاد سخن حضرت سعدی "چو دخلت نیست خرج آهسته‌تر کن" افزود: پیش از این تنها دولت و بانک مرکزی با خلق پول سعی می‌کرد کسری بودجه را تأمین کند و موجب تورم می‌شد و هم اکنون بخش خصوصی نیز همین کار را می‌کند.

این کارشناس اقتصادی حمایت بی مورد از برخی از شرکت‌ها و صنایع ناکارآمد و زیان ده از عوامل افزایش تورم است و همچنین بانک‌های خصوصی بعنوان یکی از بخش‌های بخش خصوصی نیز خلق نقدینگی می‌کنند و در دریافت مالیات‌های تورمی با دولت شریکند.

وی افزود: خلق پول توسط بخش خصوصی، حمایت از بخش ناکارآمد در اقتصاد بخش خصوصی است. متوسط تورم از سال ۶۸ تاکنون ۲۲ درصد بوده است و اقتصاد کشور ما یادگرفته مشکل خود را با خلق پول رفع کند.


خلق پول سفره مردم را کوچک کرده است

صمد عزیزنژاد کارشناس اقتصادی نیز با بیان اینکه بحث گرانی از تورم جداست گفت: در تورم میانگین ارقامی استفاده می‌شود که در سبد غذایی اهمیت و ارزش دارد و می‌توان محاسبه تورم را برای دهک‌های مختلف، مجزا محاسبه کرد.

وی ادامه داد: در کشور ما شناسایی درآمد سخت است و مرکز آمار ایران نرخ تورم را بر اساس سبد غذایی مشترک برای تمام کشور محاسبه می‌کند.

عزیزنژاد ریشه تورم را ناشی از دو مقوله تحریم و بهره وری تولید اعلام کرد و گفت: بین ۳۰ تا ۳۵ درصد ریشه تورم مربوط به شوک تحریم‌هاست و حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد هم مربوط به بهره وری پایین تولید است.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه زمانی که تورم با خلق پول (چه خصوصی و چه دولتی) زیاد می‌شود کل مردم هزینه اضافه پرداخت می‌کنند، اما بخش خاصی استفاده می‌کند. علت اصلی تورم‌های ساختاری فارغ از شوک‌های مقطعی ناشی از تحریم؛ حکمرانی نامناسب است یعنی کسی را بابت خلق پول مواخذه نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه «تورم یعنی پول از جیب مردم برداشتن است» گفت: «خلق پول» حل مشکل مقطعی است که موجب کوچک شدنِ سفره مردم می‌شود.

ارسال نظرات