جهاد امیدآفرینی در عرصه کشاورزی/خوشه های سبز زیتون

هدف گذاری توسعه پنج هکتاری باغات زیتون در استان قزوین

عضو هیئت مدیره شورای ملی زیتون و رئیس اتحادیه زیتون استان قزوین گفت: با توجه به طرح توسعه باغات زیتون در کشور، به دنبال توسعه پنج هزار هکتاری باغات زیتون در استان قزوین هستیم.
کد خبر: ۹۵۵۷۶۰۲
|
۰۲ آذر ۱۴۰۲ - ۱۹:۳۵

قزوین_ به گزارش بسیج، زيتون را اگر نتوان قديمی ترين گياهي دانست كه در جهان مورد بهره‌برداری قرار گرفته، بدون ترديد بايد آن را يكی از قديمی ترين گياهان منطقه‌ مديترانه و به ويژه خاورميانه دانست، به دليل اينكه رويشگاه و گسترشگاه طبيعی اين درخت خاورميانه و حوزه‌ مديترانه بوده است.

به گفته کارشناسان حدود سه هزار سال پیش درخت زیتون وارد ایران شد و از همان زمان پرورش این درخت پربار در ایران آغاز شد. استان قزوین نیز یکی از استان های کشور با شرایط ویژه پرورش این درخت پرخاصیت است.

باغات زیتون در استان قزوین به صورت کاملا سنتی پرورش یافته و همین امر موجب صرف زمان و هزینه زیادی در توسعه باغات و برداشت محصول زیتون شده است. در همین راستا علی فلاح رئیس اتحادیه زیتون استان قزوین در گفتگو با خبرنگار بسیج با اشاره به توسعه باغات زیتون در کشور بیان کرد: در حوزه تولید زیتون در قالب توسعه صد هزار هکتار باغات زیتون خدمت بزرگی به کشور شد که این امر به معنای تولید سالانه ده هزار تن زیتون در ایران است. این اقدام بزرگ اقدامی در راستای خودکفایی در ایران است.

وی گفت: در حال حاضر یک و نیم میلیون تن روغن مایع به کشور وارد می شود در حالی که کل تولید روغن زیتون در ایران حدود هشت هزار تن می باشد.

سال ۱۴۰۱، سال رکورد زنی در تولید و برداشت زیتون در کشور

فلاح با اشاره به وضعیت میزان برداشت زیتون در استان عنوان کرد: سال گذشته تولید زیتون در ایران پس از سالها، رکورد زد. حداکثر برداشت زیتون در منطقه طارم سفلی قزوین ۲۰ هزار تن بود در حالی که این عدد سال گذشته به ۵۰ هزار تن افزایش یافت. این رکورد زنی برداشت محصول زیتون مختص تمام کشور بود.

رییس اتحادیه زیتون استان قزوین در ادامه با بیان این نکته که غالب باغداران زیتون استان قزوین در استان های همجوار زندگی می کنند و همین امر موجب شد تا کمتر به باغات خود رسیدگی کنند اظهار کرد: همین امر موجب شده تا با آفات درخت زیتون مبارزه نشود که موجب کاهش کیفیت زیتون می شود.

فلاح با اشاره به اینکه محصول امسال زیتون در استان و نیز در ایران بسیار کم می باشد تصریح کرد: دو نوع سیستم باغی سنتی و صنعتی در ایران داریم که باغات صنعتی با استفاده از روش نوین کشاورزی، رعایت فاصله را دارند. درخت زیتون یک پایه است که باید فاصله بین هفت تا هشت متر بین این درخت رعایت شود تا نور کافی به درخت برسد که همین امر موجب کاهش آفات درخت زیتون می شود.

وی افزود: درخت های قدیمی در باغات سنتی به دلیل اینکه چند پایه هستند و بسیار نزدیک هم کاشته شده اند، به صورت جنگلی رشد کرده و نور کافی به پای درخت نمی رسد و رطوبت موجود در بین درختان زیتون محل مناسبی برای رشد آفاتی همچون مگس زیتون می شود.

هدف گذاری توسعه پنج هکتاری باغات زیتون در استان قزوین

عضو هیئت مدیره شورای ملی زیتون یادآور شد: با توجه به طرح توسعه باغات زیتون در کشور، به دنبال توسعه پنج هزار هکتاری باغات زیتون در استان قزوین هستیم. طرح توسعه باغات زیتون در. استان قزوین از دهه هفتاد آغاز شد.

تولید هزار تن روغن زیتون در سال ۱۴۰۱

وی افزود: در کل کشور تا سال ۹۵، تولید روغن زیتون تا ۴ هزار تن بود. نسبت تولید زیتون به روغن زیتون ۷۰ به ۳۰ است. این در حالی است که سال گذشته با رکورد زنی تولید زیتون و روغن زیتون در کل کشور، طرح خرید تضمین زیتون از باغداران انجام شد. سال گذشته تولید روغن زیتون در کشور از مرز ده هزار تن گذشت و این عدد در استان قزوین از مرز هزار تن گذشت.

کمبود نیروی انسانی بزرگترین معضل در نگهداری باغات زیتون است

رئیس اتحادیه زیتون استان قزوین با اشاره به اشتغالزایی از طریق توسعه باغات زیتون تصریح کرد: یکی از مزیت های تولید زیتون، اشتغالزایی در طول دوازده ماه سال می باشد.‌ چرا برخلاف سایر باغات، زیتون دارای دو دوره هرس در زمان برداشت و پایان اسفندماه است. همچنین دو مرحله کودریزی، آبیاری دائم در طول فصول سال، برداشت محصول از شهریورماه تا دی ماه،از ویژگی های است که موجب می شود این محصول اشتغالزایی دائمی در طول سال داشته باشد. به طوری که برای هر یک هکتار باغ به یک نفر نیاز است.

۹ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان قزوین زیر کشت باغات زیتون است

فلاح یادآور شد: در حال حاضر حدود ۴ هزار نفر بهره بردار در منطقه طارم سفلی فعالیت می کنند. همچنین حدود ۹ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ زیتون در منطقه طارم سفلی وجود دارد و این میزان از باغات نیازمند نیروی انسانی به تعداد زیاد است. لذت در منطقه طارم مشکل اشتغال وجود ندارد بلکه مشکل، تامین نیروی انسانی برای رسیدگی به باغات زیتون است.

اولین ماشین برداشت زیتون در کشور، برای باغات قزوین مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت

وی با اشاره به استفاده از ابزار مدرن در برداشت محصول زیتون یادآور شد: باغ های سنتی با توجه به تراکم کاشت درختان، امکان استفاده از هرگونه ابزار برداشت را از بین برده است. اما در بحث برداشت در باغات صنعتی، اولین دستگاه برداشت زیتون یک ماه پیش وارد کشور شد که برای برداشت محصول باغات زیتون استان قزوین مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

هدف گذاری برای استفاده از ابزار مدرن در برداشت زیتون از باغات استان قزوین

رئیس اتحادیه زیتون استان قزوین عنوان کرد: در حال حاضر هدف گذاری ما استفاده از ابزار مدرن برای برداشت محصول زیتون در باغات صنعتی است تا این باغات از برداشت سنتی خارج شوند. روغن زیتون از جایگاه خاصی در برنامه غذایی افراد برخوردار است.

انتهای پیام/۱۰۱۰

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار