خطر انقراض در کمین گیاهان دارویی نیر

عوامل طبیعی و انسانی از قبیل برداشت‌های بی‌رویه و تغییر کاربری اراضی گیاهان دارویی نیر را در خطر قرار داده است.
کد خبر: ۸۵۴۵۲۰۵
|
۰۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۴

به گزارش خبرگزاری بسیج از نیر، استفاده از گیاهان با هدف درمان با تاریخ زندگی انسان همزمان بوده است و یکی از منابع مهم دارویی به شمار می‌آید؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی تخمین زده که بیش از 80 درصد مردم هنوز به درمان‌های سنتی بخصوص درمان با گیاه توجه دارند.

مدتي است بشر به دلايلي از جمله عوارض زياد داروهاي شيميايي مجدداَ به استفاده از گياهان دارويي روي آورده ولي در اين ميان عواملی همچون برداشت هاي بي رويه، بسياري از اين گياهان را با خطر انقراض مواجه كرده است.

يكي از اين گياهان، بولاغ اوتی با نام علمي Nasturtium nasturtium-aquaticum, N. microphyllum است كه يكي از رويشگاه هاي اصلي آن در استان اردبیل تفرجگاه طبیعی بولاغلار و چشمه سارهای بهشتی آن است.

هر چند در طب سنتی مصرف این گیاه به دلیل خواص درمانی آن بسیار توصیه شده و در میان مردم از محبوبیت خاصی برخوردار است و در فصول مختلف به سبدغذایی خانوارها اضافه می شوند ولی برداشت بی رویه، زودهنگام و بدون برنامه آن و همچنین تغییر کاربری اراضی و احداث ماهی سراها در زیستگاه اصلی آن، این گیاه ارزشمند را در معرض نابودی قرار داده و مطمئناً طی چند سال آینده این گیاه به مانند بسیاری از گونه های گیاهی دیگر به خاطره تبدیل خواهد شد.

همگان به خاطر دارند که در سال های نه چندان دور گیاه بولاغ اوتی به وفور و در همه جای بولاغلار در دسترس بوده است ولی اکنون به سختی و آن هم به دور از چشمان صاحبان ماهی سراها می توان به این به این گیاه دارویی دست پیدا کرد و البته این شرایط و خطر انقراض تنها به بولاغ اوتی محدود نمی شود و برداشت بی رویه گیاهانی همچون یارپوز(پونه)، کهلیک اوتی(آویشن) و حتی بالدرغان(گلپر) که به جرات می توان گفت استفاده چندانی در منطقه نداشته و بیشتر با اهداف سودجویانه و کسب منفعت جمع آوری می شود گونه های گیاهی ارزشمند منطقه را در معرض انقراض و نابودی قرار داده است.

وجود تنوع اقلیمی، موجب رویش خود روی گیاهان متنوع دارویی منحصر به فرد در شهرستان نیر شده است و در صورت توجه مسئولین به فرآوری و پرورش این گیاهان در شرایط مناسب، برای افراد بسیاری زمینه اشتغال فراهم می‌شود.

به یقین توسعه كشت و صنعتي شدن گياهان دارويي راهکار مناسبی است که در صورت پیگیری و اجرا درحفظ گونه هاي مختلف اين محصولات پر ارزش تاثیر گذار بوده و سهمی نیز در اشتغال زایی برای جوانان جویای کار نیر خواهد داشت.

گیاهان دارویی نیر یکی از ظرفیت‌های عظیم استان است که احیاء و توسعه آن می‌تواند سهم مهمی در اشتغالزایی، ارزآوری، درآمدزایی و حفظ عرصه‌های منابع طبیعی داشته باشد.


به عقیده کارشناسان، توسعه کشت و صنعتی شدن گیاهان دارویی، نقش به سزایی درحفظ گونه های مختلف، ایجاد ارزش افزوده و افزایش حجم تجارت جهانی گیاهان دارویی دارد.

ارسال نظرات