کری توپ لغو تحریم بانکی را به زمین بانک‌های اروپایی انداخت

وزیر خارجه آمریکا در تلاش برای رفع اتهام از کشورش مبنی بر سنگ اندازی در راه تبادلات بانکی ایران،‌ توپ لغو تحریم بانکی را به زمین بانک های بزرگ اروپایی انداخت.
کد خبر: ۸۶۷۴۶۶۸
|
۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۶

به گزارش خبرگزاری بسیج،  با وجود گذشت سه ماه از اجرایی شدن برجام سرنوشت لغو تحریم بانکی هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد و مقامات آمریکایی در تلاشند تا خود را از هرگونه اتهامی در این زمینه مبرا کنند.

اخیرا جان کری وزیر خارجه آمریکا توپ لغو تحریم بانکی ایران را به زمین بانک های بزرگ اروپایی انداخته است.

وی روز سه شنبه قبل از دیدار با بانک های اروپایی برای گفت وگو درباره موضوع ایران گفت: شرکت ها نباید از آمریکا به عنوان بهانه ای برای عدم معامله با ایران استفاده کنند.

با وجود اظهارات دو پهلو و شیطنت آمیز مقامات آمریکایی که از یک سو بر لغو تحریم بانکی ایران تاکید می کنند و از سوی دیگر تاکید می کنند برخی تحریم های آمریکا علیه ایران پابرجا هستند جان کری در آستانه دیدار با بانکداران اروپایی آن ها را متهم کرد تمایلی برای همکاری با ایران نشان نمی دهند.

آمریکا و اتحادیه اروپا در ماه ژانویه بر اساس توافق هسته ای با ایران تحریم های هسته ای علیه این کشور را لغو کردند اما تحریم های دیگر دولت آمریکا از جمله ممنوعیت معاملات دلاری از طریق سیستم مالی آمریکا همچنان به قوت خود باقیست.

این بدان معناست که تنها چند بانک معدود اروپایی که شامل هیچ از بانک های بزرگ دارای روابط عمیق با سیستم مالی آمریکا هستند، مایل به تسهیل تجارت با ایران خواهند بود و این موجب نارضایتی تهران شده است.

کری در لندن به خبرنگاران گفت: «اگر بنگاه های اقتصادی نمی خواهند تجارت کنند، یا اگر تجارت با ایران را معامله ای خوب نمی دانند، نباید از آمریکا به عنوان بهانه استفاده کنند... این منصفانه نیست. این دقیق نیست.»

« گاهی اوقات در این فرآینده از ماه به عنوان بهانه استفاده می شود.»

یک مقام آمریکایی تایید کرد که کری قرار است روز پنجشنبه در لندن با نمایندگان موسسات بانکی اروپایی برای برطرف کردن نگرانی های آنها در خصوص همکاری با ایران دیدار کند.

کری افزود: «این مهم است که شفافیت وجود داشته باشد و شفافیت این است که بانک های اروپایی مطلقا آزادند برای نهادهای ایرانی که در فهرست تحریم ها نیستند حساب باز کنند، تجارت کنند، پول رد و بدل کنند، یک توافق تجاری قانونی را تسهیل نمایند، آن را پشتیبانی کنند، وام بدهند. همه اینها مطلقا آزاد است.»

انتظار می رود بانک های انگلیسی شامل بارکلیز، اچ اس بی سی و استاندارد چارترد و برخی بانک های دیگر کشورهای اروپایی در این نشست حضور داشته باشند.

به عقیده تحلیلگران، در متن توافق هسته ای بر لزوم برخورداری ایران از همه منافع ناشی از لغو تحریم بانکی تاکید شده است و بر این اساس دولت آمریکا به عنوان یکی از طرف های این توافق وظیفه دارد برای تحقق این هدف اقدام کند.

با توجه به جریمه های میلیاردی صادر شده علیه بانک های اروپایی توسط دولت آمریکا اکنون که تحریم ها برداشته شده است این وظیفه دولت آمریکاست که به بانک ها در مورد رابطه با ایران اطمینان دهد و تضمین های لازم در این زمینه را ارائه نماید.

در عین حال تاکنون چنین اقدامی از سوی آمریکا انجام نگرفته است و حتی وزارت خزانه داری آمریکا با صدور دستورالعملی برداشت خود از توافق هسته ای را منتشر کرده است که در آن بر ممنوعیت معاملات دلاری با ایران تاکید شده است. این دستورالعمل که اندکی پس از اجرای توافق هسته ای صادر شده با ایجاد ترس و واهمه در بین بانک های خارجی، آن ها را از برقراری ارتباط با ایران دور داشته است.

 رهبر معظم انقلاب با اشاره به تاخیر در برقراری ارتباطات بانکی ایران دولت آمریکا را مقصر اصلی در این باره دانسته اند. ایشان گفتند: «خزانه داری آمریکا... به گونه ای عمل می کند که شرکت های بزرگ، موسسات بزرگ و بانک های بزرگ جرات نمی کنند بیایند و با ایران معامله کنند.»

بر این اساس امیدهای جامعه تجاری ایران به رها شدن سریع از محدودیت های حاصل از تحریم ها کمرنگ شده است.

مقامات شرکت های تجاری ایرانی معتقدند آمریکا به وعده های خود عمل نمی کند و تدوام وجود ابهام در مورد تحریم های لغو شده موجب گشته تا بانک های بین المللی از تسهیل معاملات تجاری با ایران امتناع کنند.

کری این هفته برای دیدار با همتایان اروپایی خود و حضور در یک کنفرانس ضد فساد در پاریس و لندن حضور دارد.

وی ماه گذشته اعلام کرد، آمریکا با همکاری بانک های خارجی با ایران بر اساس مفاد توافق هسته ای سال گذشته مخالفت نکرده و اینکه وی خواهان برطرف کردن ابهامات جامعه تجاری در این باره است.

ارسال نظرات