گزارش/

گلیم بافی؛ هنری به قدمت یک قرن در هرات

شهرستان خاتم نه فقط گنجینه جاذبه های گردشگری، بلکه قطب توانمندی های صنایع دستی استان یزد است، و گلیم های آن همچون عروس هایی در دل کویر می درخشند.
کد خبر: ۸۸۲۷۰۳۶
|
۳۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۲

به گزارش خبرگزاری بسیج، توجه به تولیدات داخلی برای تقویت اقتصاد مقاومتی یکی از مضامینی است که رهبر انقلاب در سالهای متمادی به آن توصیه داشته و این اقتصاد را یکی از راه های تحول ساز اقتصاد تک محصولی کشور است.

در شهرستان خاتم ظرفیت های پنهان و مغفولی وجود دارد که در صورت حمایت و شناسایی قابلیت های بومی می تواند به عنوان راهکارهایی در اقتصاد مقاومتی و رونق اقتصادی شهرستان باشد.

یکی از این ظرفیت های پنهان، صنایع دستی شهرستان است، خاتم سابقه دیرینه‌ای در بافت فرش، گلیم،جاجیم و انواع صنایع دستی دارد. آشنایی زنان این دیار با دار قالی موضوع تازه‌ای نیست؛ هنر دست شیرزنان خاتم زبانزد عام و خاص بوده است و بانوان این خطه از کشورمان دستی بر آتش دارند.

لیلا نوروزی مدیر عامل صنایع دستی در گفتگو با خبرنگار ما،ضمن معرفی صنایع دستی موجود در شهرستان اظهار داشت: صنایع دستی خاتم عبارتند از گلیم،جاجیم، فرش، سرمه دوزی، پیکر تراشی ،کیف دوزی (سراجی دوزی سنتی) که مهمترین ومعروفترین آن گلیم بافی است.

نوروزی گفت: در این شهرستان گلیم بافی قدمت دیرینه دارد . و قدمت آن بالاتر از فرش است.

وی افزود: گلیم های که از ابتدا در این منطقه بافت می شد طرح خاص نداشته و طرحها نشات گرفته از ذهن بافنده بوده است که آن هم کاملا از محیط پیرامون الهام گرفته است.

مدیر عامل صنایع دستی خاتم خاطر نشان کرد: در این شهرشتان بیش از یک قرن گلیم بافی رواج داشته است و تمام زنان منطقه برای فرش کردن خانه ها و زیبایی محیط گلیم بافی می کردند.

وی افزود: گلیم این شهرستان دارای خصوصیات خاصی هست که او را از گلیمهای دیگر شهرستانها متمایز میکند .

نوروزی گفت: مهمترین خصوصیات گلیم این منطقه عبارتند: دورو (یعنی از دوطرف ان میتوان استفاده کرد)،چله پشم وپود پشم.(که این خصوصیات باعث مقاومت بالای گلیم و عمر بالای ان است) و مهمترین و خاص ترین ویژگی گلیم خاتم طرح های متنوع آن است که مورد استقبال بازدیدکنندگان و گردشگران قرار گرفته است.

وی به طرح اصل گلیم " تا سه چنگ " اشاره کرد و اظهار داشت : این طرح به اسم شهرستان خاتم به ثبت رسیده است و طرح بسیار زیبا و بازار پسند می باشد .

نوروزی توسعه هنر گلیم بافی را یکی از راه های مناسب در جهت محرومیت زدایی در این مناطق برشمرد و تصریح کرد: هنر گلیم بافی علاوه بر آنکه به هزینه اولیه بسیار کمی نیاز دارد از بازدهی بالایی برخوردار است که این امر در صورت توجه به نقطه جهشی برای اقتصاد این مناطق تبدیل می شود.

وی ادامه می دهد: هرچه طرح گلیم، ریزبافت و پیچیده باشد بافت آن زمان بر و مشکل خواهد بود و تولید گلیم های دارای نقش و نگارهای نو و پیچیده، وقتی مقرون به صرفه خواهد بود که بازار تقاضای کافی نیز وجود داشته باشد.

مدیر عامل صنایع دستی خاتم در پایان گفت: : زنان و دختران زیادی در شهرستان خاتم گلیم می بافند اما به علت نبود بازار تقاضا از درآمد کافی برخوردار نیستند.

ارسال نظرات