پور ابراهیمی در دانشگاه شهید باهنر کرمان :

عملکرد دولت سیزدهم متوسط است

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در دولت گذشته اقداماتی که بتواند تحول ایجاد کند انجام نشد و عملکرد دولت سیزدهم متوسط است.
کد خبر: ۹۴۷۷۲۰۵
|
۲۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۷

دولت رئیسی عملکرد متوسطی در حوزه اقتصادی داشته است / اصلاح اقتصاد کشور با تقویت بازار سرمایه

به گزارش خبرگزاری بسیج، برنامه بررسی عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان با حضور محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد.

پورابراهیمی در خصوص علت وضعیت و اعتراضات اخیر کشور عنوان کرد: شرایط کنونی اقتصاد کشور بستگی به تبیین برنامه مشخص اقتصادی و استمرارش بر اساس رویکرد دارد مهمترین موضوع که باعث اعتراض مردمی شده ریشه آن مسائل اقتصادی است.

پورابراهیمی درباره عملکرد دولت روحانی براساس شاخص‌ها اقتصادی بیان کرد: ۲۵ شاخص در حوزه آخرین وضعیت اقتصادی دولت آقای روحانی (سال ۱۳۹۹) در نظر می‌گیرد بر اساس گزارش تنها شاخصی که روند منفی نداشت میزان بدهی‌های خارجی جمهوری اسلامی ایران بود و برای این بود که امکان استقراض بدهی خارجی در شرایط تحریمی وجود نداشت و این بازه زمانی ۸ ساله بدترین شرایط در تمامی دولت‌ها بود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: نرخ رشد اقتصادی در برنامه ششم توسعه ۸ درصد هدف‌گذاری شده بود که در پایان دولت آقای روحانی طبق تحقیقات در بازه زمانی ۱۰ ساله نرخ رشد اقتصادی تقریبا صفر بوده است و این وضعیت نامطلوبی به حساب می‌آید و دلایل این وضعیت این است که ما در اقتصاد کشور عوامل ساختاری داریم و باید به آن توجه کرد و همینطور در دولت فعلی هم به این عوامل هیچ توجهی نشده، این عوامل ساختاری به درآمد نفت وابسته است اگر کشوری به درآمد ناپایدار وابسته شد این اشکال ساختاری در این کشور هست.

وی ادامه داد: طبق نظر رهبرانقلاب اگر ما می‌خواهیم در مقابل آنچه را که به عنوان رسیدن به شاخص‌ها در حوزه اقتصادی است موفق باشیم باید عوامل بیرونی و عوامل درونی را از هم جدا کنیم. عوامل بیرونی چیست؟ عاملی که در اختیار ما نیست و روی اقتصاد اثر می‌گذارد چه عواملی اینطوری هستند؟ عواملی مثل سیگرا‌های رونق و رکود در اقتصاد جهانی (مثل خیلی از کشور‌هایی که نفت درآمد اصلی آنهاست و تحریم هم نیستند، ولی تحت تاثیر قیمت نفت هستند و وقتی قیمت یک کالا به واسطه سیگرا‌های رونق و رکود تحت تاثیر قرار می‌گیرد و شما نتوانید به عنوان فروشنده روی قیمت آن تاثیر بگذارید این عوامل عوامل بیرونی است، عوامل بیرونی مثل تحریم، شرایط اقلیمی و عوامل غیر ارادی بیرونی اثر گذار روی اقتصاد.

نماینده مردم کرمان و راور درباره عوامل درونی مسائل اقتصادی گفت: عوامل درونی نیز عوامل ساختاری، وضعیت بودجه، عدم بهره وری در اقتصاد است و اگر از تحریم فاکتور بگیریم راهکار‌هایی برای درست شدن اقتصاد این است که منابع پایدار برای بودجه باید تعیین کنیم بعضی می‌گویند می‌شود کسری بودجه را دولت از طریق استقراض از بانک مرکزی درست کرد و پایه پولی را تغییر دهد، ولی اگر تحریم رفع بشود و برگردیم به فروش نفت در یک سال هر بشکه نفت بشود ۱۰ دلار شبه تحریم می‌شویم پس مشکل از منابع اقتصادی ماست اقتصاد می‌تواند مسیر حرکت خودش را تغییر بدهد که همزمان با درست کردن عوامل درونی عوامل بیرونی را هم تنظیم گری کند در ارتباط با عوامل درونی در مسیر و جهت درست قرار می‌دهد، جمع بندی در حوزه اقتصاد شاخص‌ها و عملکرد‌ها نیازمند دو اقدام خیلی مهم هستید یک اقدام در اصلاحات درونی در اقتصاد اولین اولویت اصلاح ساختار بودجه و وضعیت ناترازی‌های مادر بخش‌های مختلف مثل ناترازی‌ها در بخش‌های بیمه و نظام بانکی.

پورابراهیمی درباره اهمیت مدیریت تورم اظهار کرد: اولین و مهم‌ترین اولویت بودجه که باعث مدیریت تورم در شرایط کنونی و ایجاد ثبات در کشور می‌شود که بتوانیم  برای وضعیت تولید و نرخ رشد اقتصادی تصمیم گیری کنیم اصلی‌ترین عامل در شرایط کنونی که تولید تورم می‌کند وضعیت ناترازی بودجه است.

وی افزود: ۱۴۰۰ همت تا ۱۵۰۰ همت مجموعه بودجه کشور است و برآورد میشه ۴۰۰ همت کسری بودجه در کشور داشته باشیم که معادل یک سوم کسری بودجه است، مالیات مهمترین منبع درآمد پایدار (۴۰ تا ۵۰ درصد از کل بودجه) است که این یعنی بقیه در آمد‌ها درآمد پایدار نیستند و دچار کسری می‌شویم و هزینه‌های جاری که بیش از ۹۰ درصد کل مصارف بودجه کشور را شامل می‌شود که اجتناب‌ناپذیر است پس مصارف قطعی منابع غیر قطعی (منابع ناپایدار) و اثرش این است که پول پرقدرت تعریف می‌شود و تورم ایجاد می‌شود و ظاهر این است که حقوق را دولت ۳۰ درصد افزایش می‌دهد، ولی تورمی که بیش از ۳۰ درصد باشد باعث می‌شود که قدرت خرید مردم را با وجود افزایش حقوق کاهش می‌دهیم مقایسه بین افزایش سقف عمومی یا همون دستمزد نسبت به تورم است که قدرت خرید نام دارد.

نماینده مردم کرمان در مجلس درباره اقدامات دولت رئیسی بیان کرد: در دولت آقای روحانی اقداماتی که بتواند تحول ایجاد کند انجام نشد و در دولت آقای رئیسی ارزیابی عملکرد متوسط و همینطور عملکرد وزرا متوسط بود البته به نظر میرسد که به تدریج بهتر هم شود شاخص‌هایی که در دولت رئیسی انجام شده این بوده است که میزان کسری بودجه از طریق درآمد‌های پایدار جبران می‌شود که این باعث شد که دولت نسبت به دولت‌های قبل کمتر به منابع بانک مرکزی دسترسی پیدا کند یعنی حداقل نرخ رشد نقدینگی و حجم نقدینگی افزایش پیدا کرده، ولی نرخ رشد نقدینگی حدود ۱۸ درصد کاهش پیدا کرد این باعث می‌شود به تدریج حجم نقدینگی کاهش پیدا کند مولفه دیگر نیز تراز تجاری (میزان واردات در مقابل صادرات) که شاخص تراز تجاری از اوایل انقلاب مثبت بوده است، ولی از سه سال قبل میزان تراز تجاری منفی شد و این باعث فشار روی واحد ارز شد عامل دیگر نیز تغییر جهت در نماگر‌های اقتصادی بعد از یکسال از دولت سیزدهم شروع شده پیش بینی چیه پیش بینی نرخ رشد اقتصادی قابل تحقق بیش از ۳.۷ میشه و وضعیت مطلوبی داریم پیش می‌بریم.

وی درباره وضعیت بازار سرمایه عنوان کرد: درباره وضعیت بازار سرمایه یک سری اقدامات اجرایی داریم که وضعیت بازار گردان مشخص میکنید، شفاف سازی اطلاعات را انجام بدهیم، نظرات نظارت بر بازار تقویت کنیم به طور کلی بازار سرمایه موتور متحرک اقتصاد کشور است اگر بازار سرمایه تقویت شود می‌توانیم اقتصاد کشور را درست کنیم و تقاضای بسیار قابل توجهی از برای تامین مالی از بازار پول به سمت بازار سرمایه در حرکت است اگر بازار سرمایه تقویت شود اولین نفع را تقریبا ۵۰ میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت می‌برند.

نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی درباره میزان فروش نفت در کشور گفت: میزان فروش نفت فروش شرکت‌های تولیدی از تابستان پارسال تا امسال ۵۰ درصد افزایش داشته در حالی که حاشیه سود شرکت‌های بورسی از ۲۵ درصد به ۱۵ درصد کاهش داشته یعنی اینکه فروش رفته بالا، ولی سود کمتر شده رونق بازار سرمایه برابر است با رونق اقتصاد کشور و جایگزینی بازار سرمایه به جای جای بازار پول از راه‌های رونق بازار سرمایه است.

وی درباره شرایط ارزی کشور اظهار کرد: برآورد شده است از شرایط ارزی کشور بیش از ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار از منابع ارزی در منازل دارد نگهداری می‌شود و این را باید در چرخه اقتصاد آورد و باید راهکار بدهیم که در مقابل تغییرات مردم می‌توانند از ابزار‌های استفاده کنند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به سئوال دانشجویان درباره وعده ساخت مسکن توسط دولت عنوان کرد: درباره مسکن اغلب شهر‌ها امکان توسعه را دارد و از نظر مصالح و مهندس مشکلی نداریم چرا یک میلیون مسکن ساخته نشده؟ دلیل اصلی آن تامین منابع مالی است ما به اشتباه روی حوزه بازار پول و سرمایه گذاری کردیم، ولی یک میلیون مسکن عدد خیلی بالایی است.

وی در پایان پیرامون طرح اخیر مجلس درباره مالیات بر عایدی سرمایه اظهار داشت: مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر سوداگری است که منابع و ارز را از سمت اقتصاد غیرمولد به سمت اقتصاد مولد بریم و این به کسانی ضرر می‌رساند که سوداگرند، طلا، خودرو، ارز و مسکن چهار دارایی پایه و اصلی‌ترین بخش آن مسکن است که این‌ها در مالیات بر عایدی سرمایه بررسی می‌شود.

ب/2623

انتهای پیام/

ارسال نظرات
آخرین اخبار