خبرهای داغ:
به بهانه سالروز عملیات والفجر8؛

تشریح عملیات غرور آفرین والفجر 8 از زبان یک رزمنده میانه ای

در دوران دفاع مقدس عملیات های زیادی به منظور بیرون راندن ارتش متجاوز عراق از سرزمین های اشغالی ایران و برای ایجاد فشار نظامی بر قوای دشمن جهت پایان دادن به جنگ تحمیلی انجام شده است، برخی از این نبردها در ادامه تلاش برای دفع تجاوز قوای بعضی در خاک دشمن صورت گرفته است.
کد خبر: ۸۹۸۶۹۵۸
|
۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۴

  به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، یکی از عملیات های مهم از نظر تعیین استراتژی عملیات مناسب و بکارگیری تاکتیک های اجرایی بسیار دقیق و همچنین ارزش تعیین کننده سیاسی و نظامی، عملیات حمله برق آسای قوای اسلام وسپاه پاسداران به شبه جزیره(شهر فاو عراق) در خاک کشور عراق بود.

   عملیات والفجر ۸ که با رمز یا فاطمه الزهرا(س) در تاریخ 20/11/1364 شروع و تا تاریخ 09/02/1365 به مدت ۷۹ روز در ششمین سال جنگ تحمیلی در مرز جنوبی استان خوزستان و در جنوب آبادان صورت گرفت که به شرح مختصر آن اشاره می کنم:

   پس از عملیات بدر در سطوح عالی جنگ پذیرفته شد که سپاه و ارتش ضمن پشتیبانی از همدیگر هر کدام مستقلا طرح ریزی عملیات کرده و اجرا نمایند.

   همچنین مدتی پس از این تصمیم امام خمینی(ره) فرماندهی کل سپاه را موظف کرد تا همچون ارتش از قوای سه گانه زمینی، هوایی و دریایی برخوردار باشد، البته سپاه هم زمان با عملیات خیبر تشکیل یگان دریایی را داده بود، لیکن تشکیل نیروی دریایی یک امر و دستور جدیدی بود.

   عملیات والفجر ۸ اولین نبرد سپاه بعد از دریافت حکم تشکیل نیروهای سه گانه بود. در این عملیات هر سه نیروی سپاه به کار گرفته شد، هرچند که نیروی هوایی سپاه از پدافند هوایی و موشک فراتر نرفته بود.

   بدین ترتیب این عملیات با طراحی و فرماندهی سپاه پاسداران اجرا شد و به منظور پشتیبانی از این عملیات یک تک فریب در هورالعظیم و دو تک پشتیبانی در شلمچه و ام الرصاص نیز انجام شد.

   تک فریب را سپاه درهور اجرا کرد ،این تک سپاه عملیاتی بود و مهندسی این عملیات که سبب غافگیری بزرگ دشمن شد وبه نیروهای خودی امکان داد. قبل از هوشیار شدن دشمن موقعیت خود در شهر فاو را مستحکم سازد.

   عملیات شلمچه به فرماندهی ارتش اجرا شد و اگر چه شکستن خط دشمن نینجامید و بیش از ۴۸ ساعت ادامه نیافت ولی در دو روز اول عملیات ارتش نقش پشتیبانی را برای منطقه فاو داشت، همچنین تک پشتیبانی سپاه در جزیره ام الرصاص که به شکستن خط دشمن و آزادی این جزیره انجامید، تاثیر مهمی در پشتیبانی والفجر ۸ داشت، هرچند در این عملیات نیز پس از ۴۸ ساعت بر اثر اثر فشار اتش شدید دشمن منطقه تصرف شده تخلیه شد.

   تک اصلی در فاو در حالی که دشمن غافل بود با عبور نیروهای جلودار و غواص بویژه رزمندگان اذربایجان و لشکر عاشورا از رودخانه عریض ،عمیق و وحشی اروند در تاریخ ۶۴/۱۱/۲۰، ساعت ۲۲ شب آغاز شد.

   در زمان کوتاهی با گسترش و یورش برق آسای رزمندگان سرپل ها گرفته شد ،راس البیشه کارخانه نمک و سایت های موشکی و شهر فاو آزاد شد و نیروهای خودی آماده مقابله با پاتک های دشمن شدند.

   از سوی دیگر دشمن در آغاز عملیات با یگان های موجود خود که به وحشت نیز افتاده بودند، پاتک های خود را جهت باز پس گیری از دست رزمندگان شروع کردند که علاوه بر اینکه هیچ گونه موفقیتی حاصل نشد مواضع و سازمان شان نیز فرو ریختد.

    بعد از شکست یگان های موجود منطقه به سرعت یگانهای گارد ریاست جمهوری عراق با دستور و هدایت مستقیم صدام وارد نبرد با رزمندگان اسلام شدند تا با ایجاد تاخیر فرصت لازم را برای ورود یگان های احتیاط ارتش عراق فراهم شود، اما یگان های گارد صدام نه تنها نتوانستند در تثبیت مواضع ازاد شده تاخیری ایجاد کنند، بلکه خوشان متلاشی و سازمان هایشان نیز بهم ریخته و ناگزیر عقب نشینی کرده و گریختند.

   ورود یگان های احتیاط ارتش عراق به منطقه وحشت زده برای عراق موثر نبود چراکه رزمندگان اسلام منطقه را با سرعت تمام به یک دژ تسخیر ناپذیر تبدیل کرده بودند.

   75 روز پاتک های دشمن طول کشید، در این ۷۵ روز نتوانستند یک قدم به جلو بیایند فقط تلفات سنگینی بود که هر روز متحمل می شدند، چنان شد که سر فرماندهی کل ارتش عراق، صدام شخصا و دیگر فرماندهان عراق به یقین رسیدند که هرگونه تلاش برای باز پس گیری فاو به جز تلفات انهدام ارتش عراق فایده ندارد، بنابراین دستور توقف پاتک های دشمن بعد از ۷۵ روز مقاومت جانانه و توام با ایثار و شهاد صادر و صدام از بازپس گیری فاو مایوس ومنطقه را ترک کردند.

   بدین ترتیب سواحل عراق در کنار رودخانه خلیج فارس و هم مرز با کویت در تصرف رزمندگان اسلام باقی ماند و نیروی دریایی عراق از صحنه جنگ خارج شد ولی این عملیات از شروع ۶۴/۱۱/۲۰ تا تثبیت آن ۷۹ روز طول کشید و در تاریخ ۶۵/۲/۹ آتش آن فروکش کرد.

   از نتایج این عملیات علاوه بر تصرف و آزادسازی ۶۰۰ کیلومتر مربع، بصره دومین شهر صنعتی و اقتصادی عراق نیز در تیررس و تهدید رزمندگان قرار گرفت و همچنین در این عملیات بیش از دو هزار نفر از دشمن اسیر و ۵۰ هزار نفر تلفات نیروی انسانی و کشته دادند.

   رضا جلوداری

ارسال نظرات
پر بیننده ها