به گزارش خبرگزاری بسیج، حجتالاسلام علیرضا پناهیان، مسؤول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه هنر تهران در همایش سبک زندگی اسلامی که بعد از ظهر امروز طی دومین دوره آموزشیآفاق اندیشه در مجتمع آموزشی امام علی(ع) قم برگزار شد، گفت: در مساجد نباید فقط به اصلاح عقاید دینی پرداخت و آن محل را مکانی برای عبادت صرف اختصاص داد.
وی با بیان اینکه صحیح نیست که در مسجد صرفا به ذکر و یاد خوبان و خوبیها و خدای متعال پرداخت، افزود: موضوعاتی وجود دارند که موفقیت ما در عقاید و احکام به آن موضوعات وابسته است.
تأثیر سبک زندگی بر عقیده و اخلاق مردم
حجتالاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: عقیده و اخلاق مردم و میزان تعبدشان به احکام شرعی به سبک زندگی وابستگی تام دارد؛ مردم نمیتوانند اخلاقشان را تحت تأثیر سبک زندگی قرار ندهند.
کارشناس دینی رسانه ملی عنوان کرد: مردم نمیتوانند باورهای خودشان درباره قیامت را تحت تأثیر سبک زندگی خویش قرار ندهند؛ مادامی که سبک زندگی در خانوادهها اصلاح نشود، نمیتوان کودکانی معتقد و متدین تربیت کرد.
وی عنوان کرد: تا زمانی که سبک زندگی اصلاح نشود، نمیتوان از نشر شبهات جلوگیری کرد و عقاید مردم را علو بخشید؛ سبک زندگی که خراب باشد، آیات الهی را به مرور زمان تکذیب میکند.
حجتالاسلام پناهیان با بیان اینکه سبک از روش جاری و دائمی گرفته شده است، تأکید کرد: منظور از سبک زندگی، آداب رفتاری است که از فرم و شکل ثابت گرفته میشود.
سبک زندگی از عادت رفتاری حکایت میکند
وی با بیان اینکه سبک زندگی از عادت رفتاری حکایت میکند، خاطرنشان کرد: این در حالی است که اهلبیت معصومین(ع) روایات بسیاری در خصوص عادات زندگی بیان کردهاند.
مسؤول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه هنر تهران بیان کرد: رفتار انسانها متأثر از عقاید است اما به مرور زمان میتواند خود به غولی تبدیل شود تا عقاید را تغییر دهد؛ بدین جهت است که اسلام تأکید بسیاری بر رفتارهای انسان دارد و افعال واجب و حرام بسیاری را بر اساس آن قرار داده است.
وی با بیان اینکه سبک زندگی اندیشه انسان را میسازد، تأکید کرد: تأثیر رفتارهای انسان بر اندیشه بسیار بالا است؛ تا جایی که بر اساس رفتارهای انسانها میتوان پیش بینی کرد که فرد به چه چیزهایی فکر میکند و چه علاقههایی دارد.
مسجد محیطی برای اصلاح سبک زندگی است
حجتالاسلام پناهیان با بیان اینکه مسجد محلی برای اصلاح سبک زندگی است، خاطرنشان کرد: مسجد که محیطی دسته جمعی است، میتواند برای سبک زندگی دینی انگیزه سازی کرده و آن را میان خانوادهها ترویج دهد.
کارشناس دینی رسانه ملی اظهار داشت: کسی که عقیده دارد اما عمل نمیکند به سبب این است که عادت به انجام کارهای شایسته دینی نکرده است؛ سبک زندگی اسلامی باید طوری در مساجد رواج یابد که معتقدان به سایر ادیان فرزندانشان را برای تربیت صحیح به مسجد مسلمانان بفرستند.
وی با بیان اینکه نیازی نیست که تمام حواس خود را متمرکز افزایش دین مردم بکنیم، خاطرنشان کرد: نماز حال و عشق نمیخواهد، بلکه نیازمند ادب است تا در هر حالی در برابر خدا با ادب به تواضع و خضوع بپردازیم.
مسجد محل یادگیری ادب است
حجتالاسلام پناهیان با بیان اینکه مسجد محل یادگیری ادب است، تصریح کرد: بر اساس مبانی اسلامی، نماز که مناجات ما با خداست، سفارش شده تا به جماعت خوانده شود و در حین قرائت حمد و سوره از سوی امام جماعت، همگان باید سکوت کرده و کسی حق ندارد سخنی بگوید؛ این نشان از اهمیت ادب و تواضع است.
وی اضافه کرد: مناسکی که برای ادای نماز در روایات بیان شده است، از شیوه نگاه در حین نماز تا طریقه رکوع و سجود، همگی تأکید بر ادب در برابر خداوند دارند.
مسؤول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه هنر تهران با اشاره به آدابی که در روایات و مبانی دینی برای معاملات ذکر شده است، گفت: مسجد باید مرکز آموزش و یادگیری آداب اسلامی در تمام وجوه زندگی از جمله امور اقتصادی، رفتارهای اجتماعی و حتی طریقه درس خواندن باشد.
حجتالاسلام پناهیان عنوان کرد: در مبانی اسلامی مباحث بسیاری درباره شیوه درس خواندن آمده است که باید مبانی درس خواندنهای امروز را بر اساس آن اصلاح کرد.
علت حرکت و حلیت گوشت حیوانات در سبک زندگی اسلامی
وی افزود: در روایات اهلبیت معصومین(ع) درباره حرمت خوردن گوشت خوک و استحباب خوردن گوشت گوسفند آمده است که خوردن گوشت حیوانات، شاخصههای روحی آن حیوانات را در انسان پایه گذاری میکند؛ اما این در حالی است که در سبک زندگی غیر دینی تفاوتی میان خوردن گوشت حیوانات وجود ندارد.
کارشناس دینی رسانه ملی خاطرنشان کرد: مساجد باید جزئیات سبک زندگی مردم را تغییر داده و آن را بر اساس مبانی اسلامی اصلاح کنند؛ مسجد ضرار که بر اساس تقوا بناگذاری نشده بود، از سوی رسول خدا(ص) تخریب شد تا مسلمانان را از فرهنگ اسلامی دور نکرده و با اسلام به مقابله نپردازد.
وی با بیان اینکه خواندن نماز نافله و در دست کردن انگشتر از جمله آداب سبک زندگی اسلامی است، گفت: خواندن نوافل یومیه انسان را برای انجام کارها و برکت پیدا کردن در وقت، یاری میکند؛ اما در سبک زندگی غیر دینی، خواندن نوافل امری بیهوده است که مانع انجام کارهای روزمره میشود