ابو تحسین النجاّر مسئول بخش قرآنی حشد الشعبی (بسیج مردمی عراق) و شیخ محمدعبدالقادرالنجّار مسئول آموزش این مرکز و هیأت همراه با مسئولان سازمان دارالقرآن به تبادل نظر پرداختند.
در ابتدای این مراسم «محمد مهدی بحرالعلوم» معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم ضمن خیر مقدم به حاضران ساختار سازمان دارالقرآن الکریم را برای آنها توضیح داد و گفت: سازمان دارالقرآن وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی است که از سازمانهای تحت نظر رهبر معظم انقلاب است و فعالیتهای قرآنی آن از بدو پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی آغاز شده است.
وی با بیان اینکه آموزش قرآن یکی از مهمترین برنامه این سازمان است، افزود: در کنار فعالیتهای آموزشی، فعالیتهای دیگری در حوزه تبلیغ و ترویج، برگزاری مسابقات قرآنی در داخل و خارج از کشور، ابلاغ طرحهای قرآنی به سازمانها و نهادهای دولتی و اجرای آن در دستگاههای اجرایی کشور از دیگر برنامههای این سازمان است.
بحرالعلوم با اشاره به فعالیتهای دارالقرآنهای استانی، خاطرنشان کرد: بیش از 400 شهرستان در سراسر کشور به صورت مستمر در بخشهای مختلف قرآنی فعالیت دارند که حاصل آن اخذ مجوز حدود 2 هزار موسسه مردمنهاد در کشور و بیش از 2 هزار خانه قرآنی در روستاهای کشور است.
معاون آموزش سازمان دارالقرآنالکریم همچنین از همکاری این سازمان با نهادهای دیگر کشور سخن گفت و افزود: سازمان دارالقرآن با دیگر نهادهای حاکمیتی در جمهوری اسلامی ایران نظیر وزارت آموزش و پرورش و سایر ادارات در راستای اجرای طرحهای قرآنی مشارکت و همکاری میکند.
تأسیس مرکز قرآنی حشدالشعبی با فتوای آیتالله سیستانی
در ادامه جلسه ابو تحسین النجاّر مسئول بخش قرآنی مرکز بسیج مردمی عراق ضمن تشکر از استقبال همکاران سازمان دارالقرآن الکریم برای ایجاد همکاری بین سازمان و مرکز بسیج مردمی کشور عراق ابراز امیدواری کرد و افزود: مجموعهای که ما در آن فعالیت میکنیم، مرکز نیروهای بسیج مردمی کشور عراق است که حدود یک سال پیش به دستور حضرت آیت الله سیستانی تأسیس شد و به صورت رسمی چهار ماه از آغاز فعالیت آن گذشته است.
وی فتوای آیتالله سیستانی را نقطه شروع فعالیتهای قرآنی در عراق برشمرد و گفت: طبق تأکید فرمانده مرکز بسیج نیروهای مردمی، موضوع آموزش قرآن کریم در چهار محور عملیاتی «سامرا»، «دیاله»، «کربلا» و «بغداد» در بخشهای صحیح خوانی ومفاهیم با محوریت تعلیم سوره مبارکه «فاتحه الکتاب» برای رزمندگان اسلام آغاز شد.
آموزش قرآن برای رزمندگان خط مقدم جبهه حق علیه باطل
النجاّر هدف از این سفر را بهرهمندی و تبادل تجارب با جمهوری اسلامی ایران در موضوع آموزش قرآن کریم اعلام کرد و اظهار داشت: ما در این 4 ماه تلاش کردیم تا مباحث قرآنی همچون حفظ، مفاهیم و قرائت را به رزمندگان تعلیم دهیم که تا کنون بیش از 500 رزمنده در این آموزشها تعلیم دیدهاند.
وی در همین رابطه افزود: در ماه مبارک رمضان محافل و مجالس قرآنی بسیاری در خط مقدم جبهه و در سنگرهای رزمندگان تشکیل شده است.
در ادامه بحرالعلوم در پاسخ به سوال ابو تحسین در مورد نحوه اجرای برنامههای قرآنی در نهادهای نظامی گفت: در حال حاضر یکی از شبکههای آموزشی قرآن در کشور بر عهده بسیج است که این موضوع به برکت وجود نظام مقدس جمهوری اسلامی صورت گرفته است.
معاون آموزش سازمان دارالقرآن الکریم در ادامه از طرحهای آموزشی این سازمان یاد کرد و افزود: طرح های آموزشی این سازمان در قالب یک جلد کتاب تهیه و تدوین شده است و به صورت مستمر در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه یکی از طرحهای اجرایی سازمان، موضوع فصیحخوانی و صحیحخوانی قرآن است، گفت: پایهایترین طرحهای سازمان، آموزش صحیحخوانی قرآن کریم است که فرزندان ما بتوانند قرآن را بدون تکلّف و راحت بخوانند.
این حافظ کل قرآن کریم تسلّط به موضوع تجوید را پس از گذراندن دوره فصیحخوانی از ضروریات بخش آموزش دانست و افزود: قاریان قرآن پس از گذراندن این دورهها با فراگیری قواعد و اصول قرائت وارد مسابقات و محافل قرآنی میشوند.
وی در بخش حفظ قرآن کریم نیز موضوعات کلیدی را مطرح کرد و گفت: در موضوع حفظ به نسبت سنین افراد، حفظ سورههای کوچک و منتخب همانند سورههای «حجرات»، «ملک» و «واقعه» که سورههای متداول در بین عموم است، استفاده شده است.
بحرالعلوم افزود: حفظ قرآن به صورت پیوسته 5 جزء، 10 جزء و کل قرآن و حفظ موضوعی که موضوع خاصی را پیگیری می کند از دیگر برنامههای این سازمان به شمار می آید.
مجموعه کتب آموزش قرآن کودکان مورد استقبال مسئولان قرآنی عراق قرار گرفت
معاون آموزش سازمان دارالقرآن الکریم همچنین با اشاره به مراحل آموزش قرآن به کودکان گفت: سازمان برای کودکان پیش دبستانی آموزش هایی را در سه مقطع سنّی 3 تا 6 سال در نظر گرفته است و حتی در این خصوص دوره هایی نیز برای تربیت مربیان کودکان تشکیل شده است.
در ادامه بحرالعلوم در پاسخ به سوال مسئول قرآنی مرکز نیروهای بسیج مردمی کشور عراق که در مورد نحوه آموزش به خردسالان و کودکان مطرح کرد، گفت: کتاب های آموزشی انگیزه خردسالان و کودکان همراه با ایجاد جذابیت و به کارگیری رنگها و سلایق این سنین تالیف شده است.
وی با اشاره به کتب تدوین شده برای سنین پیش دبستانی افزود: 18 جلد کتاب آموزش قرآن به نسبت فهم و درک کودکان و نوجوانان تالیف شده است که با ایجاد بستر مناسب این کتب در زبانهای مختلف دنیا از جمله زبان عربی منتشر و توزیع خواهد شد.
در ادامه جلسه، مجموعه کامل این کتب در اختیار حضّار قرار گرفت و ابو تحسین نجاّر ضمن استقبال از مجموعه کتابهای ویژه خردسالان و کودکان گفت: این کتب را به مسئولان آموزش و پرورش کشور عراق ارائه خواهم داد تا در صورت امکان دراختیار دانشآموزان عراقی قرار گیرد.
نحوه اجرای طرحهای مربوط به حفظ قرآن و چگونگی ارائه تسهیلات به حفّاظ
در ادامه پرسشی از سوی شیخ محمد النجّار مسئول آموزش این مرکز مردمی عراق در خصوص نحوه اجرای برنامههای مربوط به بخش حفظ کاربردی قرآن کریم مطرح شد که بحرالعلوم در پاسخ به این سوال گفت: در سال گذشته طرح حفظ قرآن کریم در رسانه ملی کشورمان اجرا شد که مخاطبان ضمن شرکت در این طرح، بیش از 70 آیه موضوعی قرآن را حفظ کردند.
وی در این خصوص افزود: آموزش حفظ قرآن به سه صورت حضوری، غیرحضوری از طریق صدا و سیما و غیر حضوری از طریق فضای مجازی اجرا و گواهیهای پایان دوره معتبری نیز به دریافت کنندگان مقام نخست اعطا میشود.
در ادامه جلسه سوالی در خصوص تعداد حافظان و نحوه برگزاری آزمون های حفظ قرآن در کشورمان مطرح شد که بحرالعلوم با بیان اینکه آمار مشخصی در خصوص تعداد دقیق حافظان در دست نیست، افزود: بیش از 40 هزار نفر تاکنون در آزمون اعطای مدرک به حفاّظ شرکت کرده اند که در ابتدا از تمامی متقاضیان آزمون مفاهیم گرفته می شود و افراد قبول شده به مرحله آزمون شفاهی راه پیدا می کنند.
معاون آموزش سازمان دارالقرآن الکریم در پاسخ به این سوال که چه تسهیلاتی برای شرکتکنندگان در این آزمونها در نظر گرفته شده است؟ اظهار داشت: مدرک لیسانس و دکترا برای افرادی که این مدرک تخصصی را کسب کنند، اعطا می شود؛ ضمن اینکه ادامه تحصیل برای آنان رایگان، کسب سنوات و تسهیلاتی در خدمت مقدّس سربازی از نکات دیگر آن است در ضمن مورد حمایت بنیاد ملّی نخبگان نیز قرار می گیرند.
بحرالعلوم با اشاره به تعداد شرکتکنندگان آزمون اعطای مدرک تخصصی به حفّاظ خاطرنشان کرد: تاکنون 1470 نفر مدرک حفظ قرآن را دریافت که از این افراد 1400 نفر مدرک تخصصی درجه 3، 60 نفر مدرک تخصصی درجه 2 و تنها 10 نفر قادر به دریافت مدرک تخصصی درجه یک شدهاند.
راهکار معاون آموزش سازمان دارالقرآن در خصوص تثبیت حفظ قرآن
ابو تحسین از معاون آموزش سازمان دارالقرآنالکریم راهکاری جهت استمرار و تثبیت حفظ قرآن طلب کرد که بحرالعلوم در پاسخ گفت: برگزاری مسابقات و جلسات مستمر به تثبیت حفظ قرآن کمک می کند؛ البته یادآوری محفوظات بستگی به انگیزه و تلاش خود حافظ قرآن نیز دارد.
دقت در صحت چاپ قرآن در ایران از دستاوردهای انقلاب اسلامی است
در ادامه جلسه «احمد حاجیشریف» عضو هیات امنای سازمان و مسئول معاونت نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم سازمان دارالقرآنالکریم با اشاره به سابقه فعالیت این معاونت، توضیحاتی را در رابطه با نحوه تصحیح مُصحَف قرآن بیان کرد و گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ نظارتی بر چاپ و نشر قرآنکریم در کشور وجود نداشت و هر ناشری که قصد نشر قرآن را داشت بدون نظارت و تصحیح، مصحف را چاپ می کرد و به همین دلیل اکثر نُسَخ چاپی قرآن پیش از انقلاب دارای غلطهای اعرابی سهوی هستند امّا این معاونت از سال 1364 مسئولیت نظارت بر چاپ قرآن را برعهده داشته و تاکنون نیز ادامه دارد.
وی به مراحل تصحیح نُسَخ قرآنی اشاره کرد و ضمن توضیحاتی در این خصوص گفت: نمونه قرآنهایی که می خواهند مجوز چاپ بگیرند در این معاونت از نظر محتوایی، کتابت، علامتگذاری و حتی خوشنویسی بررسی میشود، پس از بررسی و رفع نواقص و اشکالات، چاپ و سپس نسخه چاپ شده مجدداً بررسی و در صورت نبود اشکال، مجوز توزیع آن داده میشود.
حاجیشریف نمونهای از نسخ قرآن که دارای اغلاط مختلفی بودند را به حاضران نشان داد که مورد توجه آنان قرار گرفت.
هر قرآن پیش از چاپ در پنج نوبت غلط گیری میشوند
وی با بیان اینکه تصحیحکنندگان قرآن باید به انواع کتابت آشنایی داشته باشند، افزود: در این سازمان حدود 60 مُصحِح قرآن از فارغالتحصیلان قرآنی، طلاب و حافظان قرآنکریم مشغول تصحیح قرآن هستند و نسخههای قرآن در پنج مرحله در این سازمان بررسی و تصحیح میشوند.
مسئول معاونت نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم سازمان دارالقرآن در پاسخ به این سوال که در جهان چند نوع کتابت وجود دارد؟ با اشاره به انواع کتابت قرآن در جهان در برهه زمانی مختلف اظهار کرد: حدود 220 هزار قرآن خطّی در دنیا هست و 72 نفر از خوشنویسان کشورمان نیز تاکنون قرآن را خوشنویسی کردهاند.
در انتهای جلسه نیز ابوالحسین النجاّر و هیات همراه از محصولات سازمان داارالقرآنالکریم بازدید کردند و نمونه هایی از این محصولات به آنها اهدا شد.