به گزارش بسیج، سد ماملو که بر روی رودخانه جاجرود در حدود 45 کیلومتری شرق تهران واقع شده، یکی از 5 سد اصلی و مهم تأمین آب شرب استان تهران است. مساحت حوضه آبریز این سد که در سال 1386 به بهره برداری رسیده؛ 1750 کیلومتر مربع و متوسط جریان آب سالانه آن 283 میلیون و 800 هزار متر مکعب است. روستاهای بسیاری در بالادست این سد و در جوار رودخانه جاجرود قرار دارند که هیچ کدام به تأسیسات تصفیه فاضلاب مجهز نیستند. فاضلاب ساکنان این روستاها، برخی به چاههای جذبی نیمه عمیق می ریزد و برخی مستقیما به نهرها و رودخانه های جاری وارد می شود.
فاضلاب های خام انسانی یا پساب های مجتمع های تجاری و رستوران های حاشیه
رودخانه جاجرود که مستقیما وارد رودخانه شده، از سد ماملو که یکی از منابع
اصلی تأمین آب شرب استان تهران است سردرمیاورند. فاضلابی که به چاههای جذبی
ریخته می شوند نیز با تصفیه ای فیزیکی در خاک، بسته به میزان نزدیکی به
منابع آبی منطقه، تا حدودی وارد منابع آبی این حوضه آبریز شده و همراه با
آب در جریان در عمق کم، به رودخانه جاجرود و سپس سد ماملو می ریزند.
رودخانه جاجرود در طول 40 کیلومتری خود، نقش بسزایی در بقای محیط زیست منطقه دارد. اما آلاینده های همراه خود را نیز، از جمله فاضلاب های ریخته شده در آن را با خود در تمام مسیر حمل کرده و در باغات میوه، دامنه های سرسبز و زمین های کشاورزی پخش می کند.
همچنین در بخش شرب، اگرچه منابع آبی سدماملو پیش از انتقال به لوله های آب شرب شهر تهران و شهرهای حاشیه این کلانشهر در تصفیه خانه هفت تهران تصفیه می شوند اما مواد آلی موجود در فاضلاب های خام انسانی، خطراتی را برای استفاده کنندگان از آب آلوده به همراه دارد.
امروز «رضا پوررجب» مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان تهران از انجام مطالعات در زمینه جمعآوری و احداث تصفیهخانه فاضلاب 23 روستا در بالادست سد ماملو خبر داد.
وی با اشاره به مصوبات شورای عالی امنیت ملی در خصوص جلوگیری از آلودگی آب شرب اظهار داشت: یکی از اساسیترین شاخصها در حفظ سلامت جوامع روستایی، محیط زیست و حفاظت از آن است و تخلیه بیرویه فاضلاب بدون انجام مراحل تصفیه باعث ایجاد شرایط نامطلوب شده و تاثیر مستقیم بر محیط زیست خواهد داشت.
وی با توجه به انواع مشکلات بهداشتی که توسط فاضلابها تولید میشوند و
نقش حیاتی رودخانهها در تامین آب و ضرورت پیشگیری از آلودگی آن گفت: در
این زمینه اقدامها و مطالعات گستردهای برای جمعآوری، تصفیه، استفاده
مجدد و دفع نهایی فاضلاب مناطق روستایی تحت پوشش انجام شده است.
پوررجب تصریح کرد: پس از بررسی و مطالعات انجام شده هزینه احداث شبکه 50
میلیارد ریال و هزینه احداث تصفیهخانه 60 میلیارد ریال و هزینه کل اجرای
طرح 110 میلیارد ریال برآورد شده است.
از لحاظ تقسیمات زیر استانی، این 23 روستا که شامل نیکنامده، حصار پایین ،حصار بالا، چناران، مبارک آب، کرشت، کالدشت ابوطالب، وسکاره، سعید آباد، خسرو آباد و ... هستند با مجموع 14 هزار و 106 نفر جمعیت در محدوده شهرستان شمیران، دماوند، پردیس قرار دارند.