قاچاق میوه، مرگ خاموش تولید داخلی است
مجتبی شادلو رئیس اتحادیه باغداران در گفتگو با خبرنگار سرویس بسیج مهندسین خبرگزاری بسیج با اعلام این خبر که میزان تولید سیب طی سال جاری حدود سه میلیون و 400 هزار تن پیش بینی میشود، اظهار داشت: این میزان تولید سیب با توجه به آماری است که از سوی استان ها اعلام شده و امید است که این محصول به مرحله نهایی از جمله؛ بسته بندی و ذخیره سازی و در نهایت برای عرضه به بازار برسد.
وی افزود: متاسفانه امسال در برخی شهرستانها بدلیل شرایط نامساعد جوی، محصول مذکور قابلیت نگه داری و ذخیره سازی نداشته و حتی برای عرضه مستقیم مشکل ساز خواهد بود.
شادلو با تاکید بر اینکه، میزان تولید سیب در سال زراعی جاری نسبت به سال گذشته رشد 15 درصدی داشته، عنوان کرد: امسال وضعیت این محصول باتوجه به تداوم بارش و شرایط دمای هوا، از لحاظ کیفی بسیار بالا است.
صادرات 50 درصدی در جهت تعادل نسبی بازار
وی در پاسخ به این سوال که آیا بازار داخلی جوابگوی این میزان تولید است، بیان کرد: خیر، ما حداقل به صادرات 50 درصدی محصول نیاز داریم تا بازار به تعادل نسبی رسیده و حداقل انتظارات تولید کننده نیز تامین شود.
وی ادامه داد:این امر حاکی از آن است که، فزونی محصول و اشباع در بازار باعث کاهش قیمت و در نهایت خسارت تولید کننده و برهم ریختن چرخه تولید خواهد شد.
رئیس اتحادیه باغداران، با بیان اینکه در عرصه قیمت گذاری سیب سر درختی چالش های شدید در کشور وجود دارد گفت: در این راستا بحث عرضه و تقاضا مطرح است و متاسفانه اتحادیه ها نمی توانند قیمتی را برای محصول مشخص کنند و هنوز این فرآیند در کشور عملیاتی نشده است.
وی به دلایل افت قیمت و عدم استقبال از خرید سیب در سال جاری پرداخت و عنوان کرد: افزایش تولید، شرایط بازار سالهای گذشته، عدم اجرای قانون و بحث رکود اقتصادی همه از دلایل این امر است.
وی افزود:امید است تا با حمایت باغداران و فعالان در عرصه تجارت و بازرگانی این محصول طی روزهای باقی مانده جمع آوری شود.
دهه 80، رکورددار واردات سیب
وی با اشاره به اینکه، از نیمه دوم دهه هشتاد و طی دو سال اخیر شاهد واردات بی رویه محصولات سر درختی بودیم یادآور شد: در واقع کشور ما نه تنها در منطقه آسیای میانه و حوزه خلیج فارس بلکه در اروپا جزء صادرکنندههای شاخص دنیا بوده که بعد از دهه 80 با توجه به اینکه هر سال افزایش تولید 10 الی 20 درصد داشتیم ولی در نهایت واردکننده سیب می شویم و میتوان گفت بیشترین خسارتهای که هم اکنون به بازار عرضه زده شده مربوط به دهه 80 و حتی تا 2 سال گذشته بوده است.
توجیحات مسئولین در خصوص واردات بیرویه سیب
وی به پارهای از توجیحات مسئولین وقت در خصوص این امر اشاره کرد و گفت: مسئولان عرصه کشاورزی معتقد بودند که ما نباید محصولاتمان را زیاد نگه داریم چرا که ضایعات و خسارات آن نیز افزایش می یابد، بنابراین محصولات باید در زمان خود برای مصرف به بازار داخلی عرضه و سپس واردات آن انجام شود.
شادلو با اشاره به اینکه، متاسفانه با وجود ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی، هرساله اواخر دی ماه اجازه واردات داده میشوداظهار داشت: از این رو، نبود اجرای قانون و واردات بی رویه موجب برهم ریختگی بازار و از طرفی این مهم جرات را از گروه سرمایه گذار در این بخش خواهد گرفت.
قاچاق میوه، زنگ خطر بازار فعلی محصولات و آینده تولید
وی با اظهار تاسف از اینکه، قاچاق میوه در کشور ریشه دیرینه دارد بیان کرد: بنده قبول ندارم که بحث قاچاق فقط بدون هماهنگی بخشهای نظارتی صورت میگیرد در هر صورت این موضوع یک روزنهای است که توسط مجریان این امر ایجاد شده و اکنون مقدار میوهای که در بازار وجود دارد قابل توجه است بنابراین در کل قاچاق میوه، معضلی برای بازار فعلی محصولات و آینده تولید می باشد.
رئیس اتحادیه باغداران، واردات محصولات قاچاق را آثار فاجعه باری برای کشور خواند و تصریح کرد: متاسفانه واردات محصولات قاچاق شرایط قرنطینه، بازرسی و نظارت دقیق قانونی و کارشناسی ندارند این در حالی است که ورود این محصولات بدون گذر از این شرایط میتواند آثار فاجعه باری برای کشور داشته باشد و در هر صورت چون اسم آن قاچاق است در مقایسه با انچه که اجازه واردات میدهند بسیار ناچیز است.
وی با بیان اینکه اگر در این راستا مسئولین بخواهند قاچاق را در بازار جمع آوری کنند تنها در یک روز میتوانند این کار را به اتمام برسانند تصریح کرد: دو ارگان نظارتی در بحث بازار کالا هم چون، سازمان حمایت از تولید و مصرف و تعزیرات میتوانند در کنار هم بخش نظارت و بازرسی را برعهد بگیرند.
تدبیر بدون اقدام وزارتخانه
وی در پاسخ به این سوال که تا کنون تدابیری برای حل این مسئله اندیشیده شده است خاطر نشان کرد: اواخر شهریورماه پس از رویت مسئله عدم استقبال از خرید سیب و مشکل بازار، وزارتخانه جلسه ای را با حضور معاون وزیر و روسای استانهای شاخص در بحث تولید سیب و مرکبات، تشکیل داد و در این باره اطلاع رسانی انجام شد همچنین هفته گذشته جلسهای در این خصوص برگزارشد، اما تا کنون هیچ اقدام عملی صورت نگرفته است.
وی در پایان تاکید کرد: دولت باید در کوتاهترین زمان و در راستای تسریع روند جمع آوری محصول سیب حمایتهای لازم از باغداران و کشاورزان انجام دهد.
انتهای پیام/