به گزارش خبرگزاری بسیج از گرگان، آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی با ابلاغ سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» بر اساس بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، تأکید کردند.
تأمین شرایط و فعالسازی کلیه امکانات و منابع مالی و سرمایه های انسانی و علمی کشور به منظور توسعه کارآفرینی، محور قراردادن رشد بهرهوری در اقتصاد با تقویت عوامل تولید، توانمند سازی نیروی کار، تقویتِ رفاه پذیری اقتصادی ، کاهش شدت انرژی و ارتقاء شاخصهای عدالت اجتماعی، ارتقاء آموزش، مهارت، خلاقیت، کارآفرینی و تجربه، افزایش تولید داخلی نهادهها و کالاهای اساسی، تأمین امنیت غذایی و درمان و ایجاد ذخایر راهبردی با تأکید بر افزایش کمی و کیفی تولید، اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات در اقتصاد مقاومتی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی، حمایت همه جانبه هدفمند از صادرات کالاها و خدمات به تناسب ارزش افزوده و با خالص ارزآوری مثبت از اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی به شمار میرود.
همچنین افزایش قدرت مقاومت و کاهش آسیب پذیری اقتصاد کشور، مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز، افزایش ذخایر راهبردی نفت وگاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تأکید بر حفظ و توسعه ظرفیتهای تولید نفت و گاز، بویژه در میادین مشترک ، صرفه جویی در هزینههای عمومی کشور با تأکید بر تحول اساسی در ساختارها، منطقی سازی اندازه دولت و حذف دستگاههای موازی و غیرضرور و هزینههای زاید، اصلاح نظام درآمدی دولت با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی،افزایش سالانه سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز تا قطع وابستگی بودجه به نفت ، تقویت فرهنگ جهادی در ایجاد ارزش افزوده، تولید ثروت از سیاستهای دیگر اقتصادمقاومتی است.
دولت مکلف است برای تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با هماهنگ سازی و بسیج پویای همه امکانات کشور، اقدامات از قبیل،شناسایی و بکارگیری ظرفیتهای علمی، فنی و اقتصادی برای دسترسی به توان آفندی و اقدامات مناسب،رصد برنامه های تحریم و افزایش هزینه برای دشمن،مدیریت مخاطرات اقتصادی از طریق تهیه طرحهای واکنش هوشمند، فعال، سریع و به هنگام در برابر مخاطرات و اختلالهای داخلی و خارجی انجام دهد.
با وجود تاکید منویات مقام معظم رهبری و ابلاغ سیاست کلی اقتصاد مقاومتی از 29 بهمن ماه سال 1392 در کشور اما هنوز که هنوز اقتصاد کشور برای تبدیل شدن به اقتصادی که با تکانهای بین المللی از پا نیفتد فاصله زیادی دارد و در این مسیر روحیه جدی از مسئولان در راستای ایجاد بستر اقتصادی پایدار صورت نگرفته است.
اقتصاد مقاومتی اقتصاد تسهیلاتی نیست
امروز اقتصاد مقاومتی صرفا به اقتصاد تسهیلاتی مبدل شده است و ایجاد اشتغالزایی به خصوص اشتغالهای کوچک بازده به عنوان محور فعالیتهای اقتصادمقاومتی مطرح میشود.
اما تا زمانی سیستم مناسبی برای اقتصاد کشور تعریف نشود پرداختن به اقتصادهای کوچک بنیان نمیتواند دردی از دردهای اقتصادی کشور را درمان کند و اثرات آن زودگذر خواهد بود.
از طرفی بانکها با سودهای کلانی که در پرداخت تسهیلات از تولید کنندگان اخذ میکنند منجر شده که انگیزه تولید در نطفه فکری نیروی جوان و پویای کشور خشکیده شود.
بانکها به مسیر بنگاه داری اقتصادی روی آوردند و این امر باعث شده که اصل 44 قانون اساسی که به دنبال واگذاری امور به بخش خصوصی است تحت شعاع قرار بگیرد و شبه خصوصیها اصل 44 قانون اساسی را اشغال کرده باشند و سهم مردم از این اقتصاد ناچیز باشد.
امروز بیتوجهای به تولید باعث شده که کارخانههای ما با کمتر از ظرفیت 30 درصدی فعالیت کنند و متاسفانه سیاستگذاران کشور نیز نتوانستند با قوانین جامع و در برگیرنده دستی از تولیدکنندگان کشور بگیرند.
از طرفی در این اوضاع نابسامان دولت در زمان تولید کشور دست به واردات میزند و این باعث شده که انگیزه تولید در کشور کمتر و کمتر شود.
گمرک هم در مهار قاچاق کالا به داخل کشورمعلول بوده و یا شاید سیاست کنترل کالاهای خارجی در اولویت گمرک نیست و بیشتر به مسائل کنترل موادمخدر پرداخته شده است و در این مسیر گمرکهای بیسرو سامان چمدانی به داخل کشور باعث شده که مراکز استاندارد و بهداشت نتوانند به بازار فروش مسلط شوند.
امروز به فور جنسهای تقلبی در بازار کشف می شود و هیچ تولید کننده ایرانی نیست که از این بابت متضرر نشده باشد و این موارد همه و همه امروز به اقتصاد مقاومتی لطمه زده است.
گره اقتصادی مقاومتی در محصولات خوراکی آمریکایی نیست
خطری که امروز بیش از گذشته ما را در این اوضاع بیسروسامان تهدید میکند واگذاری امور اقتصادی به بخشهای خصوصی خارجی است و متاسفانه این ضمینه وجود دارد که اصل 44 قانون اساسی به جای آنکه بخش خصوصی داخلی را هدفگذاری کند به بخشهای خصوصی خارجی توجه کند.
دولت به بهانههای مختلف از جمله پنجره واحد در استانها سعی داشته که پای سرمایهگذاران خارجی را به کشور باز کند و دوران پسابرجام مسیر ورود تجار خارجی را به ایران ریل گذاری کرده است.
اما جای تامل دارد که گره اقتصاد کشور در بازار محصولات خوراکی آمریکایی از قبیل مک دونالدو نوشیدنیهای آمریکایی قرار دارد که امروز فروشگاههای زنجیرهای آمریکایی در تهران مسیر خود را پیدا کردند؟
آیا اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری از آن سخن میگفت این بود که امروز مسئولان ما به دنبال مدیران و صنعتگران خارجی باشند؟.
متاسفانه امروز اقتصاد مقاومتی ما از اقتصاد دانشبنیان فاصله گرفته و این خطر که بگویند اقتصاد مقاومتی ناکارآمد است وجود دارد و بهترین مسیر برای احیای اقتصاد مقاومتی روی آوردن به اقتصادهای مویرگی از بنگاههای اقتصادی کوچک است.
به گونه ای که هر تولید کننده ضامن و تضمین کننده فرد دیگر برای ایجاد اشتغال شود و به این ترتیب اقتصاد ما به اقتصاد دیگری زنجیر شود تا در برابر اقتصاد خارجی مقابله کند.
قطعا اقصاد تسهیلاتی نمیتواند در مسیر تولید راه حل مناسبی باشد چرا اقتصاد مقاومتی نیاز به یک بازده زمانی مناسب برای رسیدن به یک بازار فروش دارد.
از سوی دیگر اقتصاد مقاومتی باید به سمت تولید غذای سالم روی آورد و بهترین مسیری که اقتصاد مقاومتی میتواند دنبال کند که با علوم روز دنیا نیز قابل رقابت باشد تولید محصولات اورگانیک و فاقد مواد شمیایی و افزودنی است اما در این مسیر دولت باید زمینه صادرات را محیاء کند و مسئولان طرحهای اقتصاد مقاومتی باید به فکر ایجاد بازار محصولات اورگانیک باشند.
بانکها از رباه خواران بیشتر سود میگیرند
از سوی دیگر باید در مملکت اسلامی بساط بانکهای غیر اسلامی که حتی بیش از رباه خواران سود از مردم دریافت میکنند برچیده شود و جای تامل دارد چرا قانون گذاران اجازه میدهند سرمایهای نزدیک بر 860 هزار میلیارد تومان که صد برابر میزان سرمایهگذاریهای خارجی است در بانکها بماند و کمر تولید داخلی را بشکند.
آیا دریافت مالیات از پولهای بانکی و یا کاهش سودهای بانکی مسیر سرمایه را به سمت تولید هموار نمیکند که مسئولان از این موضوع فرار میکنند؟.
متاسفانه امروز سرمایههای کلان کشور دست گروههای اندکی قرار دارد و دولتها نتوانستند در مملکتی که به دنبال ایجاد عدالت و تعادل سرمایه در کشور، که یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی بوده گام بردارند و این موضوع باعث شد که اقتصاد ما در برابر فشار اقتصادی آسیب پذیر شود و دشمنان ما را به فکر تحریم بیندازند.
ادامه چنین روندی در کشور قطعا مسیر ایجاد فشار اقتصادی را برای دشمنان باز نگه خواهد داشت و باید مسئولان هر چه سریعتر نسبت به اصل 44 قانون اساسی اقدام کنند و امور مملکت را به دستان مردم واگذار کنند.
داود خاندوزی
انتهای پیام/