معاون حقوقى قوه قضاييه در مراسم گرامیداشت پیروزی شکوهمند انقلاب:

بسیج تابع جناح و گروه خاصی نیست

خداییان گفت: بسیج نهادی چند بعدی است که تابعی از جناح و گروه خاصی نیست بلکه یک نهاد مردمی است و در خصوص نیازهای مختلف جامعه به میدان می آید.
کد خبر: ۸۸۲۰۳۴۳
|
۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۲
به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج، ذبيح‌الله خداييان معاون حقوقى قوه قضاييه در مراسم گرامیداشت پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی که در کانون وکلای دادگستری با حضور نمایندگانی از قوای سه گانه و حقودانان در حال برگزاری است، با تبریک فرارسیدن ایام الله دهه  فجر گفت:تشکیل این مراسم را برای حقوقدانان و وکلا به فال نیک می گیرم و معتقدم که بسیج نهادی چند بعدی است که تابعی از جناح و گروه خاصی نیست بلکه یک نهاد مردمی است و در خصوص نیازهای مختلف جامعه به میدان می آید.
 
وی ادامه داد: یک زمان در جنگ، زمانی در سازندگی و یک زمانی در بهداشت و امر واکسیناسیون فعالیت داشت و حال که در جنگ نرم با دشمن دست و پنجه نرم می کند.
دکتر خداییان گفت:در بسیج هم اصولگرا و هم اصلاح طلب حضور دارد و کشور ما مظهر شیعه است اما در بسیج هم مسلمان است و هم مسیجی و هم اهل تسنن؛ پس بسیج برای همه مردم است و از این ظرفیت برای خدمت رسانی می بایست استفاده کرد.
 
معاون حقوقی قوه قضائیه تاکید کرد: تعامل قوه سه گانه در جهت اصلاح قوانین وکالت که موضوع اصلی این محفل است، سعی می کنم به تاریخچه ای از قوانین وضوع شده در خصوص وکلا اشاره ای داشته باشم.
 
وی افزود: تاریخ وکالت به درازای عمر جامعه بشریت است و هر کسی که عقدی را منعقد می کرد، امر وکالت وجود داشت و شخص دیگری به نیابت از زیان دیده دفاع می کرد و در اسلام هم وکیل و هم امر حقوقی، یک امر جدایی ناپذیریند و اگر عقد صحیح و سالمی در امر حقوقی صورت بگیرد، هیچ مانعی برای وکیل نبوده است.
 
دکتر خداییان گفت: در سال 1288 یک نظام نامه ای برای وکلا تنظیم شد و به تصویب رسید که هیچ قاعده و قانون خاصی در آن وجود نداشت و در سال 1290 قوانین دیگری وضع شد و در همان سال، قانون موقتی اصول محاکمات حقوقی به تصویب رسید که به مواردی چون حضور وکلا، شرایط وکیل برای قضاوت و موارد دیگر برای وکیلان پیش بینی شد.
 
معاون حقوقی قوه قضائیه اظهار داشت: تمامی قانون های وضع شده قوه قضائیه و کانون وکلا را از هم جدا نمی کند، در همان سال های 1288 تا 1290 اعتراض وکلا نسبت به قانون وضع شده به گونه ای نبود که چرا زیر نظر مجامع دولتی قرار می گیرد بلکه آنها اعتقاد داشتند که وکالت یک امر خصوصی است و از اینکه خصوصی بودن آن مورد حمله قرار می گیرد،با آن مخالف بودند.
 

وی ابراز داشت: با روندی که پیش رفت، در زمانی داور را رئیس و ناظر بر امور وکیلان و قضات انتخاب کردند که دادگستری و کانون وکلا را منحل کرد و در ادامه هم با اعتراض شدید وکلا و قضات وقت قرار گرفت که در مجاور مجلس هم تحصن کردند و در ادامه کار در سال 1315 که قانون وکالت تصویب شد، تا حدودی توانستند به وکیل یک شخصیت دهند که البته ظاهری بود و در آن حتی رئیس هم می توانست غیروکیل باشد.

خداییان خاطر نشان کرد: در سال 1333 استقلال قانون وکلا به تصویب رسید که این روند دیگر تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت و تمامی تصمیمات بر اساس آن صورت می گرفت و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بر اساس بند 13 قانون اساسی،قوه قضائیه تشکیل شد و شرایط آن براساس قوانین اسلام وضع می شد تا به همه امور رسیدگی کند و در اجرای آن امور نظارت داشته باشد اما برای روشن شدن تکلیف کانون وکلا، قوه قضائیه به دستور مجلس، لایحه ای را وضع کرد که جنجال ها به پا شد.

معاون حقوقی قوه قضائیه اضافه کرد: آنها اعتقاد داشتند که براساس این لایحه، استقلال وکلا زیر سوال می رفت یا حقوق وکلا در امور وکالت رعایت نمی شود و بحث های دیگری که باعث تنش مثل سالیان قبل شد اما اگر لایحه ای تنظیم شد به دستور مجلس بود و قوه قضائیه در این ماجرا دخالتی نداشت.

وی گفت: قوه قضائیه که تمامی بحث های حقوقی را بررسی می کند، در این مدت ها بعضی ها می خواستند بین کانون وکلا و قوه قضائیه اختلاف بیندازند که هر کدام سیاست مختلفی در بحث های حقوقی دارند اما با اشاره به لایحه ای که در مجلس بررسی شد، طبیعی بود که کانون، نظرات مختلفی داشته باشند و این مخالفت در تمامی دنیا یک امر بدیهی است.

خداییان ادامه داد: در تمامی این کشمکش ها که به نوعی بحث بر سر استقلال کانون وکلا بود، نکته دیگری هم مد نظر است و آن، استقلال شخص وکیل است و برای قضاوت یا انتخاب وکیل، باید کسی را انتخاب کنیم که هم با سواد و خداترس باشد تا در امر اجرایی قانون، سست نشود که اگر تزلزلی پیدا کند، در اجرای حکم اشتباه رخ می دهد.

معاون حقوقی قوه قضائیه در پایان تصریح کرد: در تعیین قاضی و در امر قضاوت،نباید به صورت انتخابی، افراد گزینش شوند چرا که اگر انتخابی باشد نمی تواند استقلال خود را حفظ کند، پس باید قاضی را به گونه ای انتخاب کنیم تا برای اجرای حکم دچار سیاست های مختلف و گروه و جناح خاصی قرار نگیرند.


ارسال نظرات
آخرین اخبار