کسب رتبه نخست تولید دارو در سطح منطقه بعد از انقلاب اسلامی

كارشناسان همواره اذعان داشته‌اند كه انقلاب اسلامی، کشور را در زمینه پزشکی همچون ساير عرصه‌ها سرآمد منطقه کرده است؛ مباحث مربوط به سلامت يكي از شاخص‌هاي توسعه كشورها به شمار مي‌رود که امروز ایران اسلامی از پیشتازان ارتقای شاخص‌های سلامت در منطقه به شمار می‌رود.
کد خبر: ۸۸۲۲۱۹۵
|
۲۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۷

به گزارش سرویس بسیج جامعه پزشکی خبرگزاری بسیج، بهمن ماه سال 1357 یادآور روزهای سخت و در عین حال شیرینی است که به خوبی در یاد مردمان آن روزگار حک شده و خاطراتش در اذهان ملت ایران باقی مانده است.

این روزها در هر کوی و برزن که قدم می‌گذاری پرچم 3 رنگ جمهوری اسلامی ایران چشمت را نوازش می‌دهد که با اقتدار بر فراز آسمان کشور نشان از عظمت و از خودگذشتگی ملتی سرافراز دارد، مردمانی که بعد از 38 سال‌ بر عهد و میثاق خود با امام راحل و ولایت فقیه باقی مانده‌اند و برای حفظ آن همچنان آماده ایثار و جان فشانی هستند.

پیروزی انقلاب اسلامی دستارودهای بی‌شماری در حوزه‌های مختلف برای ملت ایران در پی داشت ثمره‌هایی که طی 38 سال گذشته کشور ایران را به عنوان یک ابرقدرت در منطقه شناسانده به شکلی که مورد توجه کشورها و ملت‌های جهان قرار گرفته است.

در این گزارش به اجمال به دستاوردهای اجتماعی به ویژه در حوزه بهداشت و درمان کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می‌پردازیم.

براساس آمار محافل علمی بین‌‌المللی سرعت پیشرفت علمی در ایران، 11 برابر سرعت متوسط رشد علم در جهان است، در حالی که قبل از انقلاب اسلامی، نزدیک به 70 درصد بزرگسالان کشور بی‌سواد بودند و کم‌تر از 40 درصد کودکان می‌توانستند به مدرسه بروند.

اکنون رقم باسوادی در کشور به عدد 100 درصدی در حال نزدیک شدن است، در دوران قبل از انقلاب اسلامی، تعداد 154 هزار دانشجو در تعداد محدودی دانشگاه یا مراکز آموزش عالی و آن هم در چند کلان‌شهر کشور تحصیل می‌کردند.

همچنین بیش از 120 دانشگاه و مرکز آموزش عالی دولتی، بالغ بر 30 مرکز آموزش عالی وابسته به دستگاه‌های اجرایی، 300 دانشگاه غیرانتفاعی، 600 دانشگاه پیام نور، 40دانشگاه آزاد اسلامی، 800 مرکز آموزش عالی علمی و کاربردی، 300 مرکز آموزش فنی حرفه‌ای و تربیت علم در کشور فعال بوده و در این دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی، بیش از 4 میلیون دانشجو به تحصیل اشتغال دارند.

از طرفی تا سال 1391 بیش از 26196 اختراع در کشور ثبت شده است، همچنین پژوهشگران ایرانی از نظر پژوهشی با ثبت 8513 مقاله علمی، در ردیف 16 تولید علم و در زمره دانشمندان و پژوهشگران ممتاز جهان قرار گرفته‌اند.

افزایش تعداد مدارس از 47 هزار به 194 هزار واحد برای پاسخگویی به رشد دویست درصدی دانش آموزان و مقابله با بیسوادی و ارتقاء سطح سواد از مصادیق دیگر پیشرفت کشور در حوزه علمی - آموزشی در دوران بعد از انقلاب است.

ایران قطب منطقه‌ای توریسم سلامت

افزایش تعداد پزشکان از 15 هزار نفر به بیش از111000 نفر و رفع کامل نیاز کشور به جذب پزشک خارجی و همچنین تغییر و تبدیل کشور به قطب منطقه‌ای توریسم سلامت و پذیرش و درمان بیماران خارجی در انواع بیماری‌ها و همچنین دستیابی به دانش کشت سلول‌های بنیادین، قرار گرفتن در ردیف کشورهای برتر پیوند کلیه و درمان بیماری‌های چشمی، کسب تجارب ارزشمند برای مقابله با انواع عوارض و بیماری‌های ناشی از عوامل شیمیائی، بخشی از مهمترین دستاوردهای نوین بخش پزشکی کشور است.

کسب رتبه نخست تولید دارو در سطح منطقه بعد از انقلاب اسلامی

کسب رتبه نخست تولید دارو در سطح منطقه، تولید 97 درصد از داروهای مورد نیاز و صادرات دارو از جمله داروهای بیوتکنولوژی، خودکفایی در ساخت انواع واکسن، ریشه‌کنی فلج اطفال و سایر بیماری‌های فراگیر، پوشش واکسیناسیون از30 درصد به 100 درصد، افرایش تعداد بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، توسعه بهداشتی کشور و موفقیت در اولویت به پیشگیری بر درمان و در نهایت افزایش امید به زندگی از 57 سال به 74 سال و کاهش مرگ و میر کودکان زیر یک سال از بیش 12 درصد در سال 57 به کمتر از 5/1 درصد و کاهش مرگ و میر مادران از 54 درصد به 24/0 درصد در بعد از انقلاب، از دیگر دستاوردهای علمی در شاخه پزشکی محسوب می‌شود که می‌توان از آن به‌عنوان انقلاب پزشکی نام برد.

 

 

قبل از انقلاب عمدتاً با کمک شرکت‌های خارجی کمتر از 25درصد داروی مورد نیاز در داخل کشور تولید می‌شد و از طرفی نیز بسیاری از بیماران برای معالجه به خارج از کشور اعزام می‌شدند، اکنون با تکیه بر توان داخلی بیش از 96 درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور تولید می‌شود و جمهوری اسلامی ایران نیز به یکی از صادرکنندگان دارو تبدیل شده است.

علاوه بر اینها ایران مقام چهارم تولید داروهای نوترکیب را درسطح آسیا داراست و تاکنون 14 دارو از این نوع در کشور تولید شده است,داروی نوترکیب به طور عمده در درمان بیماری‌های صعب العلاج مانند سرطان‌ها، برخی بیماری‌های ویروسی، ام اس و هموفیلی به کار گرفته می‌شود.

تولید چهار ماده اولیه دارویی برای ساخت داروهای جدید فشار خون ریوی، ساخت داروهای درمان مشکلات انعقادی و ساخت داروهای شیمی درمانی، ساخت و تولید نخستین نانوداروی تزریقی ضدسرطان با نام تجاری «سینا دوکسوزوم» قابل استفاده در انواع سرطان ناحیه شکمی، تولید داخلی داروی «لووفلوکساسین» برای درمان بیماری‌های عفونی از دیگر افتخارات پیروزی شکوهمند اسلامی در عرصه دارو بوده است.

همچنین تولید داروی ضد سرطان «پکلی تاکسل» برای درمان انواع سرطان‌های ریه، پوست، تخمدان و سینه، داروی ضد سرطان «دوکسوروبیسین» با فناوری نانو، داروی «سترورلیکس استات» برای درمان نازایی، ‌داروهای نو ترکیبی برای بیماران ام اس (با عنوان‌‌ ‌سینووکس)، بیماران خاص (با عنوان اینترفرون بتا، گاما و آلفا) و مبتلایان به هپاتیت c با‌ ‌عنوان اینترفرون پگنیله تنها نمونه‌ای از تلاش محققان هستند.

این در حالی است که در سال 1357 تنها 25 درصد داروهای کشور از داخل تأمین می‌شد اما این رقم اکنون به بیش از 95 درصد رسیده و بیش از 1200 قلم دارویی در کشور تولید می‌شود.

همچنین ساخت نای مصنوعی (مجرای تنفسی) به کمک مهندسی بافت توسط محققان کشور؛ ساخت نخستین چسب بافتی هوشمند دنیا؛ تولید رگ مصنوعی به کمک نانوالیاف؛ تولید رده سلول‌های بنیادی جنینی و قرار گرفتن ایران در میان 10 کشور برتر دنیا؛ تولد اولین کودک حاصل از روش لقاح مصنوعی در ایران در سال 1371؛ تولد اولین گوسفند شبیه سازی شده در ایران در سال 1385؛ تولید موش از سلولهای بنیادی جنینی موشی از دیگر صفحات پرافتخار بعد از انقلاب اسلامی در ایران است.

تولید داروی کاملاً گیاهی درمان ایدز برای اولین بار در جهان توسط دانشمندان ایرانی

از سویی خودکفایی در تولید پروتئین فاکتور رشد فیبروبلاستی انسانی؛ تزریق سلول‌های شوآن برای ترمیم آسیب‌های نخاعی؛ آغاز پیوند مغز استخوان در ایران در سال 1369؛ ایجاد خانه‌های بهداشت؛ دستیابی به فناوری تولید داروهای اساسی؛ تولید داروی کاملاً گیاهی درمان ایدز برای اولین بار جهان و دستیابی به نانوکریستال های مؤثر درترمیم بافت‌های آسیب دیده داخل بدن از نمونه‌های کوچکی از دهها دستاورد انقلاب در حوزه بهداشت است.

البته در این گزارش تنها به گوشه‌ی کوچکی از حاصل تلاش اندیشمندان و ایرانی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه پزشکی پرداخته شده است؛ كارشناسان همواره اذعان داشته‌اند كه انقلاب اسلامی، کشور را در زمینه پزشکی همچون ساير عرصه‌ها سرآمد منطقه کرده است مباحث مربوط به سلامت يكي از شاخص‌هاي توسعه كشورها به شمار مي‌رود که امروز ایران اسلامی از پیشتازان ارتقای شاخص‌های سلامتی در منطقه به شمار می‌رود.

 

ارسال نظرات
آخرین اخبار