به گزارش خبرگزاری بسیج،بعد از موج دوم سامانهٔ بارشی در لرستان سیلاب خسارتهای شدیدی در شهرستانهای استان لرستان بوجود آورد و باعث به زیر آب رفتن بخشهایی از درود، خرم آباد، معمولان و پلدختر شد.
به دلیل تخریب راهها بخصوص در پلدختر امدادرسانی زمینی با مشکل مواجه شد و همچنین به دلیل شرایط بد جوی امکان امداد هوایی در برخی از نقاط وجود نداشت. اما با این حال نیروهای جهادی و دانشجویان دست روی دست نگذاشته و آماده اعزام به مناطق سیل زده شدند.
مسعود ناصری، مسئول جهادی بسیج دانشجویی استان لرستان ۱۲ فروردین در خصوص آخرین وضعیت سیلاب پلدختر به خبرنگار ما گفته بود: بر اثر بروز سیلاب در شهرستان پلدختر، اوضاع این منطقه بحرانیتر شده. ارتباطات تلفنی این شهرستان به طور کامل قطع شده و با توجه به اینکه راههای ارتباطی نیز مسدود شده اند، در حال حاضر از اوضاع بحرانی پلدختر اطلاعاتی در دست نیست و فعلا منتظر آرام شدن اوضاع هستیم. ناصری گفته بود به محض رفع این بحران، گروههای جهادی دانشجویی برای امدادرسانی به این منطقه اعزام میشوند.
مفرد، مسئول حرکتهای جهادی سازمان بسیج دانشجویی فردای همان روز، از حضور ۸۰ گروه جهادی استان لرستان و گروههای محله محور خبر داد و از جهادگران خواست از اعزام انفرادی جلوگیری کنند. او گفت: با توجه به شرایط سخت و بحرانی در استان، گروههای جهادیای میتوانند در منطقه حضور داشته باشند که نیاز به میزبانی نداشته باشند، یعنی لوازم رفت و آمد و حتی غذا برعهده خودشان باشد. مفرد تصریح کرد که تیمهای عمرانی با تجهیزات ویژه و یا تیمهای پزشکی درمانی با این ویژگیها با مجمع جهادگران استان لرستان در ارتباط باشند و از طریق سازندگی استان اعزام شوند.
در استان قم که معین لرستان قرار داده شد، ۹۰ جهادگران دانشجو غیر دانشجو عازم پلدختر شدند. مسئول گروه جهادی بسیج دانشجویی قم گفته تا یک ماه آینده نیز هر هفته اعزام خواهیم داشت. لازم به ذکر است که همراه با اولین گروهی که از قم اعزام شد، تجهیزاتی مانند بیل، کلنگ، لجن کش و دیگر ابزار مورد نیاز برای پاکسازی خانهها از گل و کمکهای دانشجویی نیز به منطقه ارسال شد.
البته چهار گروه ۱۲ نفره متشکل از دانشجویان دانشگاههای آزاد، فنی و حرفهای و دانشگاه اراک نیز راهی پلدختر شدند. مسئول جهادسازندگی بسیج دانشجویی همدان هم از حضور ۱۲۰ دانشجوی جهادگر همدانی در پلدختر در قالب ۱۰ گروه جهادی خبر داد.
عزیزوند، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد زنجان نیز به خبرنگار
خبرگزاری دانشجو گفته که ۱۷ نفر از جهادگران بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد زنجان از ۱۵ فروردین به مناطق سیل زده لرستان اعزام شدند که همراه این جهادگران اقلامی همچون یک دستگاه لجن کش، ۲۵ جفت چکمه، ۱۰ عدد بیل، ۳۰ عدد دستکش، ۲۴ عدد ماسک، ۱۵ دست لباس کار، ۲ کارتون نودالیت نیمه آماده، ۱۵ بسته نوار بهداشتی، ۱۲ کارتون کلوچه، ۸ کارتون پودر لباسشویی، ۵ بسته پوشاک بچه، ۲۰ عدد پتو و ۸ بسته نان به مناطق سیل زده لرستان ارسال کردیم.
دانشجویان قزوین هم خودشان را به لرستان رساندند؛ دانشجویان بسیجی، شورای صنفی، انجمن اسلامی و جامعه اسلامی دانشگاه امام خمینی (ره) قزوین به منظور کمک به سیلزدگان در شهر معمولان حضور یافتند و به صورت عملیاتی و اجرایی در بخشهای مختلف پخش موادغذایی، لایروبی و بهسازی منازل، تسهیل در امدادرسانی به فعالیت مشغول هستند.
یک تیم ۱۹ نفره دانشجویان جهادی دانشگاه آزاد قزوین نیز به مدت ۱۰ روز به مناطق سیل زده معمولان اعزام شدند؛ نوروزی، مسئول بسیج این دانشگاه به خبرنگار دانشگاه
خبرگزاری دانشجو، گفته: با کمک دکتر موسی خانی یک سری تجهیزات مکانیکی خودروی سواری در اختیار بچهها قرار گرفت و بچهها در منطقه مستقر شدند و به مدت یک هفته در منطقه معمولان و در خیابان هایش مستقرند و فعالیت میکنند.
البته کمک دانشجویان دانشگاه آزاد محدود به حضور در منطقه سیل زده نشد. به دستور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی دانشجویان و مخترعان واحد قزوین دستگاهی برای حفاری ِگل و لای ساختند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد قزوین در این خصوص گفته عملکرد خوبی که دانشگاه آزاد داشته، این بود که در تماس تلفنی دکتر طهرانچی با رئیس دانشگاه قزوین، درخواست ساخت یک دستگاه حفاری داده شد که به مدت سه روز دستگاه طراحی شد؛ یعنی یک خرده مهندسی معکوس شد و این اتفاق افتاد. او گفته که این دستگاه در منطقه تست شد و ان شالله در اختیار جهادگران قرار میگیرد. دستگاه میتواند خاک را بشکافد و رسوبات را بیرون بکشد و مسیر را برای بیل زدن هموار کند.
بیشتر بخوانید:
شهر ایلام هم در این ایام که استان لرستان درگیر سیل شد، با رانش زمین و زلزله حدود ۵ ریشتری مواجه بود، اما این موضوع باعث نشد که دانشجویان ایلامی به فکر دیگر هموطنان سیل زده کشور نباشند؛ گروه جهادی شهید محبت اله شفیعی به همراه گروه جهادی امام رضا «ع» شهرستان ایوان در اطلاعیهای اعلام کردند که در حال آماده باش جهت خدمات رسانی به سیل زدگان هستند و در صورت لزوم همزمان با هماهنگیهای لازم با فرماندار شهرستان ایوان و نهادها مربوطه، تعداد ۳۰ جهادگر برادر آماده خدمات رسانی هستند.
همچنین این گروه اعلام کرد که آشپزخانه موکب شهدای مدافع حرم در صورت لزوم جهت طبخ غذا برای سیل زدگان آمادگی طبخ هر وعده ۲۰۰۰ هزار پرس غذای گرم «درصورت تامین مواد غذایی» را دارد.
گروههای جهادی دانشجویی یزد نیز در مناطق سیلزده لرستان حضور دارند اینها را اکبر عابدی، مسئول سازندگی بسیج دانشجویی استان یزد گفته: اولین گروه از جهادگران دانشجویی یزدی در هفته دوم عید راهی مناطق سیلزده غرب کشور شدند. هم اکنون نیز نیروهای جهادی قرارگاه شهید محمدخانی بسیج دانشجویی و جهادگران دانشگاه آزاد یزد در قالب گروه جهادی ابناءالسبیل در مناطق پلدختر حضور دارند.
او میگفت: جهادگران عضو جمعیت دانشجویی امام حسن (ع) یزد با کسب اطلاعات از مناطق سیلزده، بهطور پیوسته در حال تلاش برای تهیه اقلام موردنیاز هموطنان در غرب و شمال کشور هستند و با کمیته امداد نیز در جمعآوری کمکهای خیریه همکاری دارند. این اقدامات تا روزی که نیاز به کمکرسانی در مناطق سیلزده وجود دارد، تداوم خواهد داشت.
البته جمعی از دانشجویان جهادی گیلانی نیز در قالب سه کاروان خودرویی، برای ارائه اقلام جمعآوری شده از سوی مردم و دانشجویان، به مناطق سیل زده پلدختر روستای معمولان اعزام شدند. این دانشجویان جهادگر در مرحله اول به مدت ۱۰ روز در استان لرستان حضور خواهند داشت.
جعفری، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد لاهیجان که در بین جهادگران در معمولان حضور داشت، از عدم حضور مسئولان در بین مردم گلایه کرده و گفت: مسئولین از پشت میز بین مردم برگردند و با حضور با چکمه در وسط میدان بهترین امید را به مردم بدهند. او همچنین گفته ادوات انتقال گل و لای و بیل و کلنگ برای ما در اولویت است و مردم هم به آب معدنی و آب و آرد برای تولید نان نیاز دارند.
دانشگاه آزاد هم برای کمک به هموطنان لرستانی اقدام به تشکیل و استقرار قرارگاه جهادی دانشگاه آزاد اسلامی در دانشگاه آزاد پلدختر کرد. طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در حکمی بیژن رنجبر، قائم مقام رئیس دانشگاه در امور آموزش عالی و ساماندهی پژوهشهای تحصیلات تکمیلی و مدیر مرکز جذب و امور هیأت علمی را به عنوان «رئیس قرارگاه جهادی دانشگاه آزاد اسلامی» منصوب کرد و از وی خواست با هماهنگی استانداریها، فرماندهان نیروهای نظامی و انتظامی مستقر در مناطق سیلزده و ستاد مدیریت بحران استانها، اقدامات لازم را در خصوص رفع این مشکلات انجام دهد.
طهرانچی همچنین طی دو سفر در هفته گذشته به پلدختر از نزدیک در جریان اقدامات این قرارگاه وتلاش نیروهای جهادی قرار گرفت. وی پنجشنبه جلسهای برگزار کرد و بر تسریع امدادرسانی دانشگاه آزاد اسلامی و حضور فعالتر نیروهای جهادی این دانشگاه در مناطق سیلزده به ویژه شهر پلدختر تأکید کرد.
و، اما دانشجویان شیرازی بعد از سرو سامان دادن به محله سعدی شیراز که همزمان با وقوع سیل در لرستان اتفاق افتاده بود و تلفات جانی بسیاری داشت، راهی لرستان شدند. اسماعیل قزل سفلی، مسئول بسیج دانشگاههای استان فارس در گفتگو با
خبرگزاری دانشجو، با اشاره به حضور گروهای جهادی در مناطق سیل زده گفت: از روزهای وقوع سیل در استان لرستان تقریبا ۲۵ گروه متشکل از ۵۰۰ دانشجویان جهادگر ساماندهی شدند که ۶ گروه جهادی متشکل از ۸۶ نفر به مناطق سیل زده لرستان اعزام شدند. مهمترین فعالیت گروههای جهادی در مناطق پلدختر، معمولان و روستاهای اطراف پاکسازی منازل، معابر از گِل و لای است.
به گفته وی برخی گروههای جهادی در این مناطق سیل زده آشپزخانه راه اندازی کردند و با کمک گروههای جهادی دیگر و غذا بین مردم سیل زده توزیع کردند.
مسئول بسیج دانشگاههای استان فارس تاکید کرده که بسیج دانشجویی استان فارس توانایی اعزام ۱۰۰۰ جهادگر را به مناطق سیل زده دارد.
بیشتر بخوانید:
زبرجد، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد شیراز هم که در این مناطق کمک رسانی میکند، پلدختر را یک شهر متروکه از گل و لای و نیروهای جهادی و مردم عنوان کرده و از عدم حضور مسئولان گلایه میکند. او میگوید اینجا هیچ آثاری از دولتیها نمیبینید. نه فرماندار نه استاندار و نه نیروهایش دیده نمیشوند و این نیروهای جهادی هستند که شهر را به حالت عادی درآوردند.
زبرجد می گوید: اکنون مهمترین نیاز ما تجهیزات سنگین است، چون برای پاکسازی و بازگشایی خیلی از معابر باید لدر باشد و دیگر نمیشود با دست کاری انجام داد. شاید ۹۰ درصد خانهها و مغازهها تاکنون توسط نیروهای جهادی پاکسازی شده، ولی برای حجم سنگین گل و لای در معابر به ماشین سنگین نیاز داریم. ان شاالله با این تجهیزات و همکاری جهادیها با بسیج و سپاه تا یک ماه دیگر شهر کامل پاکسازی میشود.
محمود نبویان، نماینده سابق مردم تهران مجلس نیز در همین روزها در با حضور در مناطق سیلزده لرستان، در جمع دانشجویان دانشگاه آزاد شیراز حضور یافت و از تلاش آنها قدردانی کرد.
از تهران هم دانشجویان دانشگاه تهران، علم و صنعت و شریف به یاری لرستانیها رفتند؛ جودی، مسئول گروه جهادی دانشگاه علم و صنعت گفته قرار شده تا تجهیزات را با تیمهای کوچک به منطقه ببریم و در آنجا کار خود را آغاز کنیم. زمانی حدود یک هفته در منطقه خواهیم ماند و بعد از آن رفت و آمدهای پشت سر هم به منطقه خواهیم داشت. حدودا آخر هر هفته یک تیم سه چهار نفره به منطقه اعزام میشوند، اقدامات لازم را انجام میدهند و بازمیگردند و تا زمانی که مشکلات به صورت کامل حل شود به منطقه رفت و آمد خواهیم داشت.
یکی از جهادگران هیئت الزهرا (س) دانشگاه شریف در منطقه پلدختر هم گفته تیم اولی که وارد منطقه شد، یک کامیون شامل اقلام خوراکی نیز با خود داشت که در یکی از روستاهای اطراف پل دختر ساکن شده و در آن منطقه یک آشپزخانه پخت غذای گرم دایر کرده است. او یادآور شده که گل زدایی از منازل و شستن فرشها و وسایل با ورود نیروهای تازه نفس به زودی انجام خواهد شد.
نیک روش، مسئول سازمان بسیج دانشجویی نیز در این چند روز اخیر راهی این مناطق سیل زده شد و از نزدیک درر جرین امدادرسانی به مردم قرارگرفت. وی با حضور در جمع دانشجوین جهادی از تلاشهای آنها قدردانی کرد.
با این حال که به نظر می رسد نیروهای جهادی بیشماری در مناطق سیل زده در حال کمک رسانی به هموطنان لرستانی هستند، کم کم به نیروی فنی جهادی در این مناطق نیاز است. با صحبت با مسئولان جهادی در این شهرها دریافتیم بعد از پاکسازی، نیاز به حضور گروه های جهادی عمرانی است تا بخشی از این خانه ها که نیاز به مرمت و یا بازسازی دارند با تلاش جهادگران زودتر آماده زندگی برای مردم شوند. همچنین مردم منطقه به جیره خشک، حبوبات، آرد و برنج نیاز دارند تا پاسخگوی حدود یک ماه آینده از برنامه غذاییشان باشد.
به گفته مسئولان جهادی در روزهای آینده دمای هوا به شدت افزایش مییابد و زندگی بدون وسایل سرمایشی طاقت فرسا خواهد بود. ضمن اینکه گرم شدن هوا و گذشت حدود دوهفته از وقوع سیل و شیوع بیماری های عفونی، بر حضور نیروهای جهادی بهداشت و درمان و همچنین مسئولان وزارت بهداشت در منطقه تاکید میکند.