به گزارش خبرگزاری بسیج در قزوین، این روزها مسوولان دولتی در حالی پیروزمندانه و بی خبرانه از گرانی بنزین و عدم افزایش قیمت ها دم می زنند که التهاب و نوسانات دوباره به بازار ارز بازگشته و علاون بر تاثیر افزایش نرخ ارز بر قیمت مایحتاج روزانه مردم، گرانی بنزی نیز بر شدت این امر افزوده است.
متاسفانه سیاست های دولت ثابت کرده هرجا که مردم نیاز به حمایت دارند، خبری از مردان عمل نیست و بی تفاوتی برخی دولتمردان، هیزمی بر آتش فشارها و تحریم های اقتصادی حارجی است.
پرسشی که این روزها بارها از سوی عدهای مطرح شده و در رسانههای سراسری انعکاس یافته است، این است که چرا باوجود شعارهای برخی مسوولان امر مبنی بر عدم افزایش قیمت ها به ویژه در مایحتاج روزانه مردم، قیمت کالاهای کاهشی نیافته تا اندکی خیال سرپرستان خانوار از خرید اجناسی که طی ماههای گذشته از سبد کالایی آنها حذف شده است، آسوده شود؟
پاسخی که از سوی کارشناسان امر شنیده می شود در واقع مباحثی است که شاید برای خانوارهای ایرانی که این روزها قدرت خریدشان در پی التهابات قیمت ها به شدت کاهش یافته چندان قابل درک نباشد آن هم زمانی که دقیقا چند روزی بیشتر به آئین و سنت دیرینه شب یلدا باقی نمانده و خرید اقلام این شب باستانی، به دغدغه ای سخت برای سرپرستان خانوار تبدیل شده است.
با وجود هشدارهایی از سوی برخی نمایندگان جامعه کارگری که در مردادماه سال پیش در خانه ملت بیان شد و واکنش های را نیز به دنبال داشت، گویا مسوولان خود را به خواب زده اند تا زنگ خطر کاهش شدید قدرت خرید خانوار کارگری را نشنوند. باید گفت دیگر این زنگ خطر مختص جامعه کارگری نیست و اکثر قریب به اتفاق اقشار جامعه گرفتار این دغدغه معیشتی هستند و این در حالی است که دولت با وعده هایی، سعی در جبران این خواب زدگی است.
با حضور در بازار شهر به خوبی می توان دید که برخلاف شلوغی بازار و عرضه محصولات خوراکی، متاسفانه قدرت خرید کاهش یافته و نسبت به سال های گذشته تعریفی ندارد. گویا دولتمردان پله پله و در کمال آرامش هرچند وقت یکبار، شوک سختی را به جامعه وارد می کنند که این فشارها به صورت پلکانی شدت می گیرد و شدت شوک جدید، سختی تغییرات قبلی را از یاد می برد.
سال گذشته، خبر مربوط به قیمت آجیل بهویژه قیمت پسته در بازار کشور، خیلیها را مجاب به حذف این خشکبار از سفره رنگین شب یلدا و پویش آجیل نخریم در ایام نوروز باستانی کرد و این در حالی است که افزایش قیمت بنزین و تاثیر آن بر قیمت سایر اقلام، موجب شده دیگر کسی به گرانی آجیل نیندیشد.
بازار آجیل و خشکبار
جواد خشکباری رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار قزوین از کاهش 20 تا 30 درصدی قیمت آجیل و خشکبار در بازار شب یلدا خبر داده و در این زمینه به خبرنگار بسیج گفت که با توجه فرارسیدن شب یلدا، افزایش قیمتی در بازار آجیل و خشکبار وجود نداشته و حتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهشی بین 20 تا 30 درصد در این بازار وجود داشته است.
به گفته وی قیمت مصوب برخی اقلام همچون پسته از 100 هزار تا 170 هزار تومان، آجیل شیرین از 80 هزار تا 140 هزار تومان و آجیل شور از 40،هزار تا 195 هزار تومان می باشد. این در حالی است که قیمت آجیل شور با پسته و بادام 145 هزار تومان، تخمه آفتابگردان 28 هزار تومان، تخمه کدو 56 هزار تومان بوده و قیمت بادام زمینی از 35 و 40 هزار تومان به 42 هزار تومان افزایش داشته است.
میوه های پاییزی
یکی دیگر از خوراکیهای پرطرفدار شب یلدا، میوههای رنگارنگ پاییزی است. صادق پور رئیس اتحادیه میوه و سبزی قزوین در گفتگو با خبرنگار بسیج با اشاره به افزایش و یا کاهش قیمت ها در بازار میوه شب یلدا بیان کرد: هیچ واحد صنفی فروشنده میوه حق ندارد میوه را گرانتر از نرخ مصوب به مردم بفروشد.
صادق پور ادامه داد: برای تسهیل بازار میوه و ترهبار، قیمتهای کشفشده دارای انواع کف، میانگین و سقف است تا براساس کیفیت، نرخگذاری انجام شود و مردم هم باید بر همین اساس میوههای خوب یا دارای کیفیت پایین را از یکدیگر تشخیص داده و مراقب باشند تا برخی سودجویان در این بازار که اتفاقا مجوز رسمی هم از اتحادیه ندارند، هر میوهای را به آنها قالب نکنند.
طبق گفته وی گوجه فرنگی بین 5 تا 7 هزار تومان، خیار بین سه تا چهار هزار تومان و هندوانه بین 5 تا 7 هزار تومان در دسترس خرید مردم است که با توجه به بازار شب یلدا و بررسی خبرنگار بسیج، قیمت هندوانه حتی به ده هزار تومان هم رسیده است.
قیمت انواع شیرینی
شیرینی نیز که پای ثابت جشنهای ایرانیان به حساب میآید، افزایش قیمتی در بازار نداشته و بر همین اساس، قیمت مصوب اتحادیه برای عرضه «شیرینی تر» در واحدهای درجهیک، بین 19 تا 20 هزارتومان، «شیرینی دانمارکی» 16هزارتومان، «شیرینی زبان و پاپیون» 18 هزار تومان و «کیک یزدی» 28 هزارتومان تا پایان سال اعلام شده است. همچنین کیک کیلویی 28هزار و فوندانت 35 هزار تومان در قنادی ها عرضه می شود.
برخورد با گرانفروشان
هرچند روسای اتحادیهها تاکید کردهاند که با متخلفان و گرانفروشان در شب یلدا برخورد جدی میکنند اما هستند کسانی که از غفلت نهادهای نظارتی استفاده میکنند و کالاها را به قیمتی گرانتر به مردم میفروشند.
با این حال، سازمان تعزیرات حکومتی استان در راستای تنظیم بازار و جلوگیری از گرانفروشی در فروشگاهها، همزمان با ایام پایانی آذرماه(شب یلدا)، طرح ویژهای در دستور کار اداره تعزیرات حکومتی استان قرار گرفته است.
مسئول قیمتگذاری بر کالاهای بازار، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است که با توجه به شرایط موجود اقدام به قیمتگذاری کالاها میکنند. اما در این بین بهتر است مصرف کنندگان نیز با حقوق خود آشناتر شده و مواردی همچون گران فروشی را با دستگاه های ذیربط درمیان بگذارند.
1010/گ 30/ب