۲۲ / اسفند / ۱۴۰۳ - 12 March 2025
16:00
۱۳:۴۱

۱۴۰۲/۰۷/۲۵
گذر هنر به معابر مردمی رسید

نقش هنر در امید آفرینی و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه

«گذر هنر» عنوان نمایش‌های خیابانی است که سازمان بسیج هنرمندان در معابر و اماکن عمومی برای اقشار مختلف جامعه در سراسر کشور برگزار کرده است.

نقش هنر در زندگی این است که به مردم امید و نشاط می‌دهد؛ و دوست داشتن زندگی را به انسان می‌فهماند هنر پدیده‌ای است که از دیرباز نقش موثری در زندگی انسان دارد واز آن به عنوان وسیله‌ای کارآمد و موثر، در جهت ترویج و تبلیغ اندیشه‌ها و رفتار‌ها استفاده می‌شود.

نقش هنر در امید آفرینی و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه

نمایش خیابانی چیست؟

یکی از ابزار هنر تئاتر یا نمایش خیابانی است.

نمایش خیابانی، گونه‌ای از هنر‌های نمایشی است که از متن اقشار مختلف اجتماع برخاسته و با توجه به انگیزه‌های بروز و ظهور آن، همواره کارکرد‌های مختلفی از جمله اصلاح رفتار‌های اجتماعی دارد.

خالقان و بازیگران این عرصه، با زبان هنری خود باید‌ها و نباید‌های زندگی بشری را به فراخور فهم مردم کوچه و بازار بیان کرده‌اند.

در تئاتر خیابانی بازیگر به دور از تمامی عناصر دست و پاگیر صحنه‌ای در تلاش است تا مخاطب خود را نسبت به موضوعی خاص به هیجان و گاه به تفکر و تعمق در آن مسئله وادارد.

مصاحبه اختصاصی با خانم زینب احمدی

خبرنگار خبرگزاری بسیج اینبار با بررسی فعالیت متفاوت و تاثیرگذار سازمان بسیج هنرمندان تحت عنوان: «گذر هنر» که تاکنون دو مرحله از آن اجرایی شده است، شما مخاطب عزیز را از نحوه اجرا این فعالیت پرشور مردمی آشنا خواهد کرد.

زینب احمدی دبیر نمایشنامه خیابانی «گذر هنر» با موضوع عفاف و حجاب در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری بسیج گفت:

تکریم خانواده با زبان هنر

با توجه به ضرورت بحث تکریم خانواده و امنیت بنیان خانواده و همچنین هویت اجتماعی در خانواده تصمیم گرفتیم با بیان هنر که یکی از بهترین ابزار برای پرداختن به موضوعات فرهنگی است بهره‌مند شده و این کار را با زبان مردمی بیان کنیم.

احمدی با اشاره به مرحله اول گذر هنر که در تیر ماه امسال اجرا شد ادامه داد: بسیجیان هنرمند با انگیزه انقلابی و به صورت خودجوش در طی یک ماه در این رویداد شرکت کرده و با اجرای ۳۰۰ نمایش خیابانی در جای جای کشور اسلامی ایران، و در کنار خیابان‌ها و معابر عمومی گذری مردمی، پارک‌ها، پاساژ‌ها سواحل دریا، هنر و توان و ظرفیت سازمان بسیج هنرمندان استان خود را به نمایش گذاشتند.

استفاده از هنر در مقابله با هتک حرمت به قرآن

مرحله دوم گذر هنر در واکنش به هتک حرمت به ساحت مقدس قرآن کریم با کتابت سوره منتسب به امام حسین علیه السلام سوره فجر و با حضور ۳۰۰ هنرمند در حرم مطهر حضرت معصومه به صورت پویش با عنوان حسین تصویرگر قرآن آغاز شد؛ و در ادامه حدود ۳۰ روز تقریباً از عاشورا تا اربعین حسینی با شرکت هنرمندان رشته‌های عکاسی، سفالگری، کارگردانی و سایر رشته‌ها به طور خودجوش و کاملاً مردمی انجام شد.

استفاده از قالب‌های هنری در انتقال مفاهیم دینی

مدیر امور بانوان سازمان بسیج هنرمندان ضمن اشاره به نقش مهم و تاثیرگذار انواع قالب‌های هنری در انتقال مفاهیم دینی و به صورت خاص عفاف و حجاب ادامه داد:

پرداختن به موضوعات اجتماعی اگر با زبان صریح اتفاق افتاد تاثیرگذاری مطلوب را نخواهد داشت، اما بیان هنر با لطایف الحیلی به خاطر خاصیت هنری مستقیم به موضوعات نپرداخته و طرح موضوع می‌کند، لذا در بحث عفاف و حجاب ما مستقیم به موضوع نپرداخته و با القای بحث هویت و خودشناسی که علت حفظ حیاست، پرداختیم که نهایتاً منجر به آرامش خانواده می‌شود.

وی با اشاره به نقش نمایش خیابانی برای مردم و با توجه به بحث مالی و رفت و آمد و امکان حضور مردم در سالن سینما گفت: نمایش خیابانی در دسترس‌تر است و نیز برای مخاطب جذاب است، چون بیان مردمی و ارتباط چهره به چهره که با مخاطب برقرار می‌کند قابل پذیرش‌تر است.

احمدی با بیان اینکه؛ بیشترین مخاطب نمایش خیابانی ما جوانان و نوجوانان بوده است گفت: باید زبان مشترک را در تعامل با نسل جوان پیدا کرد با توجه به این مهم انتخاب موضوع داستان، مکان و لوکیشن انتخابی برای اجرای نمایش خیابانی نباید کلیشه‌ای باشد و به طور خاص به این موضوع توجه نموده‌ایم.

این بانوی هنرمند دهه شصتی در جواب خبرنگار خبرگزاری بسیج که آیا در اجرای نمایشنامه نمایشنامه‌ها در اقصی نقاط کشور به آیین‌ها و فرهنگ بومی آن منطقه هم پرداخته‌اید گفت: بعضی از اجرا‌های استان‌ها به طور مثال استان همدان آذربایجان شرقی با توجه به گویش‌های محلی و حتی لباس و آداب و سنن خود استان اجرا شده است.

دبیر نمایشنامه خیابانی خاطره انگیزترین اجرا را اجرای تک نفره‌ای دانست و گفت: این هنرمند بسیجی اهل خراسان شمالی که سابقه اجرای تئاتر نیز داشت، از بازماندگان دوران جنگ تحمیلی بود و به همین دلیل کاملاً نقش واقعی خود را در نمایش ایفا کرده و باعث استقبال مردمی و آفریدن صحنه‌های احساسی شد. 

وی درباره چگونگی بازخورد کار گفت:
تعدادی از گروه‌های نمایشی از مخاطبان‌شان مصاحبه داشتند و این مصاحبه‌ها بعد از پایان نمایش از تماشاگران صورت می‌گرفت.

همچنین از عکس‌العمل و پا به پا آمدن مخاطبان هم می‌شد استقبال مخاطبان را متوجه شد. مثلاً ما نمایش‌هایی داشتیم که تئاتر کاربردی و تعاملی بود. من خودم مخاطب یکی از این نمایش‌ها در محوطه شورای تئاتر شهر بودم و می‌دیدم که مخاطب چطور از ابتدا تا انتهای کار پا به پای بازیگران جلو می‌آمد و وارد بازی می‌شد.

این نشان‌دهنده ارتباطی بود که مخاطب با کار برقرار می‌کرد و می‌توانست آن تأثیرگذاری را شکل دهد.

احمدی در انتها با اشاره به مساعدت معاونت فرهنگی بسیج، نقش خودجوش مردمی در اجرای این رویداد بدون هیچ چشمداشت مالی را، بسیار موثر دانست.

انتهای پیام/ل.عابدینی

امیر رحمانی
نویسنده: امیر رحمانی

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید