۲۹ / تير / ۱۴۰۴ - 20 July 2025
21:40
کد خبر : 9699147
۰۵:۴۴

۱۴۰۴/۰۴/۲۹

جشنواره هامین / روایت آیین‌های بومی برداشت خرما در سرزمین نخل و آفتاب

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان از برگزاری 《جشنواره هامین》 به‌عنوان رویدادی فرهنگی با هدف معرفی آیین‌های بومی کاشت، داشت و برداشت خرما در استان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری  بسیج از زاهدان- عبدالسلام بلوچ‌زاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان اظهار داشت:《جشنواره هامین》 به‌عنوان رویدادی فرهنگی با هدف معرفی آیین‌های بومی کاشت، داشت و برداشت خرما و برندسازی این محصول، ۲۵ شهریورماه سالجاری در این استان برگزار خواهد شد 

وی افزود: جشنواره 《هامین》 با هدف معرفی فرهنگ، آیین‌ها، بازی‌ها و سنت‌های ویژه فصل برداشت خرما در سیستان و  بلوچستان برگزار می‌شود و تلاش داریم این رویداد را به یک برند فرهنگی و اقتصادی برای استان تبدیل کنیم.

بزرگزاده  تصریح کرد: واژه «هامین» ریشه‌ای کهن در زبان‌های ایرانی دارد؛ در پهلوی به صورت «همینه» و در کردی به صورت «هاوین» به‌کار می‌رفته است که این اشتراک زبانی نشان‌دهنده پیوند عمیق فرهنگی در ایران است.

این مسیول گفت: فرهنگ نخلستان در بلوچستان آیین‌های ویژه‌ای دارد؛ از گردافشانی و برداشت خرما گرفته تا بازی‌ها و رسوم ویژه، مانند بازی‌های «انجلاسکی» و «هشتی» که تنها در نخلستان‌ها برگزار می‌شوند.

بلوچ‌زاده، با اشاره به پیشینه مبادلات تجاری خرما در سیستان و بلوچستان ادامه داد: فرآورده‌ای به نام «پانیز» در گذشته که برخلاف تصور عمومی که آن را محصول نیشکر می‌دانند، در واقع شیره خرمایی است که با فرایندی خاص در خمره و مجاورت هوای سرد در این منطقه تولید و با قیمت بسیار بالایی به فروش می رفت.

وی  با بیان اینکه جشنواره هامین در قالب بخش‌های مختلفی برگزار می‌شود، اظهار کرد: تئاترهای خیابانی و آیینی، نمایش‌های مرتبط با برداشت خرما، اجرای موسیقی‌ها و شعرها و بازی های بومی مرتبط با این فصل و تولید فیلم‌های مستند کوتاه متعددی در این جشنواره اجرا خواهد شد.

وی تصریح کرد: برگزاری جشنواره هامین همزمان با هفته وحدت، فرصت مناسبی است تا آیین‌ها و فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان به‌ویژه در حوزه خرما و نخلستان در سطح ملی معرفی شود و بخشی از جشنواره ملی عکس «نگاران» نیز به این موضوع اختصاص خواهد یافت.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: در سال‌های گذشته به دلیل عدم استمرار و معرفی مناسب، جشنواره‌های خرما گستره ملی پیدا نکردند، اما هامین با احیای آیین‌ها و نمایش‌های بومی می‌تواند جایگاه واقعی خرما و فرهنگ نخلستان استان را به‌عنوان یک برند فرهنگی و اقتصادی ارتقا دهد.

بنا بر این گزارش، روز ۲۵ شهریورماه به عنوان روز رسمی خرما به ثبت رسیده است و این جشنواره  فرصتی است برای زنده‌کردن آیین‌های اصیل نخلستان‌های سیستان و بلوچستان، معرفی فرهنگ غنی مردم در فصل برداشت خرما و تبدیل این محصول ارزشمند به یک برند ملی؛ رویدادی که با نگاه فرهنگی-هنری، زمینه‌ساز رونق اقتصادی، گردشگری و تقویت هویت بومی استان خواهد بود.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
یادداشت
x

عضو کانال روبیکا ما شوید