۲۰ / تير / ۱۴۰۵ - 11 July 2026
17:01
کد خبر : 9710570
۱۱:۱۶

۱۴۰۴/۰۶/۳۰

دروغ سفید، بدتر از دروغ سیاه

کارشناس رسانه و معلم، در یادداشتی به نقش رسانه‌ها و فضای مجازی و دروغ سفید، بدتر از دروغ سیاه پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری بسیج از البرز، عطاران کارشناس رسانه و معلم، در یادداشتی به نقش رسانه‌ها و فضای مجازی و دروغ سفید، بدتر از دروغ سیاه پرداخته است.

در متن این یادداشت آمده است؛

دروغ سفید، بدتر از دروغ سیاه

آیا رسانه‌ها و فضای مجازی در تمایل انسان‌ها به دروغ گفتن نقش دارند؟!

آیا رسانه‌ها در تقویت دروغ سفید و سیاه تاثیرگذار هستند؟!

در تحقیقات انجام شده در دانشگاه ماساچوست نقش رسانه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، توئیتر، اینستاگرام و دیگر اپکیشن‌ها در افزایش و تمایل افراد به دروغگویی مورد ملاحظه و تایید قرار گرفته است.

دردنیای سونامی اطلاعات و فضای مجازی، رسانه ها به دنبال آن هستند، تا با هر شیوه‌ای ذهن مخاطب را کنترل و تسخیر کنند.

از این رو یکی از تکنیک‌هایی که در جنگ رسانه‌ای بکار می‌برند دروغ پردازی و دروغ سازی است.

رسانه‌ها می‌دانند، از طریق دروغ راحت‌تر و بهتر می‌توانند، روی مخاطب تاثیر بگذارند و او را تحت کنترل درآورند وشبکه ذهنی او را تسخیر کنند.

از این رو رسانه‌ها با رفتارشناسی مخاطب او را دچار دروغ سفید می‌کنند، به گونه‌ای که تصویر ذهنی مخاطب ازخودش را برخلاف آنچه است و متفاوت از واقعیتتش می‌سازند.

در این حالت مخاطب گمان می‌کند، همه چیز را میداند در حالی که او کمتر از آن چیزی که می‌پندارد، می‌داند.

مخاطب گمان می‌کند، با کسب اطلاعات سطحی همه چیز را می‌دانند، در حالیکه که در عین نادانی دچار غرور دانایی شده و برای اثبات خود به خویشتنِ خود دروغ می‌گوید.

در دروغ سفید فرد خودش را بالاتر از آن چیزی که هست می‌بیند و اینگونه خود را فریب می‌دهد.

در این مدل رسانه‌های زرد و خاکستری در تلاشند مخاطب را از عقلانیت خارج نموده و با هیجان سازی مخاطب او را وادار می‌کنند که به خود دروغ بگوید و خلاف آن چیزی که هست خود را نشان دهد.

در واقع این نوع از دروغ، از دروغ سیاه بدتر است چرا که در دروغ سفید فرد خود را فریب می‌دهد و به خود دروغ می‌گوید، در حالیکه در دروغ سیاه فرد دیگری را فریب می‌دهد و فردی که خود را فریب می‌دهد به راحتی قابل هدایت نیست.

امروز در جنگ رسانه‌ای و هژمونی فرهنگی، رسانه‌های دشمن چه از طریق دروغ سفید و چه دروغ سیاه می‌خواهند عقلانیت را از جامعه بگیرند و عزت نفس و هویت جامعه را دچار تنزل کنند تا آنجا که مردم از درک حقیقت و راستی بازمانند.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید