۲۸ / تير / ۱۴۰۵ - 19 July 2026
00:48
کد خبر : 9771914
۱۷:۳۲

۱۴۰۵/۰۴/۲۷

گفتمان مقاومت ریشه در مبانی فکری انقلاب اسلامی دارد

نشست تخصصی «واکاوی تحولات منطقه و چشم‌انداز پیش‌رو» به همت کانون بسیج اساتید دانشگاه فردوسی مشهد و با حضور اعضای هیئت علمی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی از مشهد مقدس، در این نشست داریوش صفرنژاد، استاد دانشگاه‌های تهران و کارشناس مسائل اوراسیا، با اشاره به کتاب «جنود عقل و جنود جهل» اثر امام خمینی(ره) گفت: این اثر از جمله منابع مهم در تبیین ریشه‌های فکری انقلاب اسلامی و گفتمان مقاومت است.

وی با بیان اینکه این کتاب بر پایه کلام الهی و حدیثی از امام جعفر صادق(ع) به تبیین شاخصه‌های جبهه حق و باطل می‌پردازد، گفت: از منظر این مکتب، حرکت بشر در طول تاریخ در چارچوب دو مسیر اصلی، یعنی مسیر الهی و مسیر شیطانی، قابل تحلیل است.

صفرنژاد با اشاره به نمونه‌هایی از تاریخ انبیا و ادیان الهی افزود: اگرچه در مقاطع مختلف تاریخی، پیروان جبهه حق از نظر تعداد کمتر بوده‌اند، اما بر اساس وعده‌های الهی، غلبه نهایی از آنِ جبهه حق خواهد بود.

وی با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی موجب بازتولید مفاهیمی چون «اسلام اصیل»، «حزب‌الله» و «گفتمان مقاومت» در عرصه معاصر شد، اظهار کرد: معیار انقلابی‌بودن در اندیشه امام خمینی(ره)، تبعیت از دستورات الهی و پایبندی به اسلام اصیل است.

این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به تحولات پس از پیروزی انقلاب اسلامی اعلام کرد: شکل‌گیری و برجسته‌سازی برخی جریان‌های افراطی و تکفیری، تلاشی برای مخدوش کردن چهره اسلام اصیل است.

صفرنژاد در ادامه، «بیداری جهانی» را از پیامدهای مهم انقلاب اسلامی برشمرد و تصریح کرد: گفتمان مقاومت امروز به یک ادبیات فراملی تبدیل شده و جمهوری اسلامی ایران در کانون این جریان قرار دارد.

وی با اشاره به تحولات افکار عمومی در جهان، به‌ویژه پس از رویدادهای غزه، گفت: امروز در بسیاری از کشورها، ملت‌ها در حال تفکیک مواضع خود از سیاست‌های رسمی دولت‌هایشان هستند و همین مسئله، اهمیت مخاطب قرار دادن ملت‌ها را دوچندان کرده است.

کارشناس مسائل اوراسیا در بخش دیگری از سخنان خود، به مبانی حقوقی و سیاسی جمهوری اسلامی پرداخت و توضیح داد: مشروعیت الهی و مقبولیت مردمی، دو رکن اساسی در ساختار نظام جمهوری اسلامی به شمار می‌روند و این دو در کنار یکدیگر، چارچوب حکمرانی دینی را شکل می‌دهند.

وی همچنین با اشاره به تقابل جمهوری اسلامی با نظام سلطه، این رویارویی را برخاسته از یک تفاوت مبنایی و گفتمانی دانست و افزود: این تقابل صرفاً سیاسی نیست، بلکه به دو نوع نگاه متفاوت به انسان، جامعه و حاکمیت بازمی‌گردد.

صفرنژاد در ادامه به موضوع قدرت دفاعی و بازدارندگی اشاره کرد و بر اهمیت بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های مشروع برای حفظ امنیت ملی و صیانت از کشور در برابر تهدیدات خارجی تأکید کرد.

وی همچنین با اشاره به نقش شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی در مقابله با گروه تروریستی داعش، خاطرنشان کرد: نقش‌آفرینی جریان مقاومت در مهار تهدیدات منطقه‌ای، یکی از عوامل اصلی جلوگیری از گسترش ناامنی در منطقه بوده است.

صفرنژاد چهار نوع نگاه به تحولات سیاسی و اجتماعی را تشریح کرد و گفت: برای فهم صحیح روندهای منطقه‌ای و جهانی، باید از نگاه‌های سطحی عبور کرد و به تحلیل‌های راهبردی و کلان رسید.

وی تأکید کرد: تحلیل دقیق پدیده‌ها در عرصه بین‌الملل، مستلزم نگاهی جامع، تمدنی و راهبردی است؛ نگاهی که بتواند نسبت هر رخداد را با روندهای بزرگ‌تر منطقه‌ای و جهانی تبیین کند.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید