۰۵ / آبان / ۱۴۰۵ - 27 October 2026
۰۶:۴۶
کد خبر : 9794449
۱۳:۰۶

۱۴۰۵/۰۸/۰۴

پارک جنگلی ۷۰ هکتاری؛ رؤیای سبز اردبیل

پارک جنگلی ۷۰ هکتاری؛ رؤیای سبز اردبیل
«ایجاد پارک جنگلی ۷۰ هکتاری در اردبیل آغاز شد»؛ خبری که می‌تواند فراتر از آغاز یک پروژه عمرانی، نویدبخش تحقق رؤیایی دیرینه برای شهروندان اردبیلی و مطالبه‌ای جدی برای دوستداران محیط زیست باشد.
خبرگزاری بسیج اردبیل: «ایجاد پارک جنگلی ۷۰ هکتاری در اردبیل آغاز شد»؛ خبری که می‌تواند فراتر از آغاز یک پروژه عمرانی، نویدبخش تحقق رؤیایی دیرینه برای شهروندان اردبیلی و مطالبه‌ای جدی برای دوستداران محیط زیست باشد. رؤیای برخورداری از پهنه‌ای گسترده از درختان و فضای سبز که در صورت تحقق، نه‌تنها به ریه‌ای تنفس‌بخش برای کلان‌شهر اردبیل تبدیل می‌شود، بلکه میراثی ارزشمند برای نسل‌های آینده خواهد بود؛ میراثی که در آن، طبیعت سهم بیشتری از زندگی شهری دارد و توسعه، معنایی فراتر از گسترش ساختمان‌ها و خیابان‌ها پیدا می‌کند.اما اهمیت این طرح تنها به وسعت ۷۰ هکتاری آن خلاصه نمی‌شود؛ مسئله اصلی، امیدی است که در پس این خبر شکل می‌گیرد: آیا اردبیل سرانجام صاحب پارک جنگلی بزرگی خواهد شد که بتواند بخشی از نیازهای زیست‌محیطی، تفریحی و تنفسی شهر را پاسخ دهد؟ و مهم‌تر از آن، این رؤیای سبز تا چه اندازه به واقعیت نزدیک شده و چه موانعی بر سر راه تحقق کامل آن قرار دارد؟
 
 

اردبیل، کلانهشری فاقد پارک جنگلی

 

کلان‌شهر اردبیل در مسیر گسترش جمعیت و توسعه کالبدی خود، با چالش‌هایی روبه‌روست که در صورت بی‌توجهی به الزامات زیست‌محیطی، می‌تواند کیفیت زندگی شهروندان را تحت تأثیر قرار دهد.افزایش روزافزون خودروها، تشدید ترددهای شهری، گسترش ساخت‌وسازها و افزایش فشار بر فضاهای طبیعی، ضرورت توجه به آینده سبز این شهر را بیش از گذشته برجسته می‌کند؛ آینده‌ای که بدون توسعه متوازن فضای سبز و پیش‌بینی پهنه‌های گسترده طبیعی، ممکن است با پیامدهایی همچون تشدید جزیره گرمایی شهری، افت کیفیت محیط زندگی و کمبود فضاهای مناسب برای تنفس و آرامش شهروندان همراه شود.در این میان، نبود پارک جنگلی در کلان‌شهر اردبیل، به‌عنوان یکی از محورهای قابل تأمل در بررسی وضعیت فضاهای سبز شهری، اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. پارک جنگلی صرفاً محلی برای تفریح و گذران اوقات فراغت نیست؛ چنین فضایی، در صورت طراحی اصولی و مدیریت پایدار، می‌تواند به تعدیل شرایط خرداقلیمی، تقویت پوشش گیاهی، ایجاد زیستگاه برای گونه‌های مختلف و افزایش فرصت ارتباط شهروندان با طبیعت کمک کند.
از این منظر، مسئله اردبیل تنها کمبود یک فضای تفریحی بزرگ نیست، بلکه ضرورت اندیشیدن به الگویی از توسعه شهری است که در آن، طبیعت نه حاشیه‌ای بر زندگی شهری، بلکه بخشی جدایی‌ناپذیر از آینده شهر باشد.
 
 

اینجا می‌تواند محل ایجاد پارک جنگلی 70 هکتاری اردبیل باشد

 

در این میان، ایده احداث پارک جنگلی ۷۰ هکتاری در محدوده حریم دریاچه شورگل تا پارک بام اندیشه، می‌تواند به‌عنوان یکی از گزینه‌های قابل بررسی برای تحقق رؤیای توسعه فضای سبز گسترده در کلان‌شهر اردبیل مطرح شود؛ ایده‌ای که در صورت برخورداری از امکان‌سنجی دقیق، تأمین زمین مناسب و رعایت الزامات زیست‌محیطی و قانونی، ظرفیت تبدیل‌شدن به طرحی ماندگار برای آینده شهر را دارد.شورگل، به‌عنوان یکی از پهنه‌های طبیعی ارزشمند اردبیل و برخوردار از ظرفیت‌های گردشگری و زیست‌محیطی، می‌تواند نقطه آغاز بحثی جدی درباره پیوند توسعه فضای سبز با حفاظت از طبیعت باشد.
 
 

مطالبه ایجاد پارک جنگلی از مسئولان

 

طرح احداث پارک جنگلی ۷۰ هکتاری در محدوده دریاچه شورگل، از ایده و مطالبه‌ای زیست‌محیطی فراتر رفته و برای بررسی امکان اجرای آن، با مسئولان مرتبط در شهرداری و میراث فرهنگی استان اردبیل مطرح شده است؛ طرحی که اگرچه هنوز در مراحل اولیه و در حد پیشنهاد قرار دارد، اما اظهارات مسئولان نشان می‌دهد امکان بررسی کارشناسی آن وجود دارد.مهدی خدمتی، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری اردبیل، با استقبال از این ایده و اعلام آمادگی برای بررسی و اجرای آن اظهار کرد: اردبیل به دلیل محدودیت فضا، فاقد پارک جنگلی وسیع است، اما امکان ایجاد پارک جنگلی در محدوده دریاچه شورگل به مساحت ۷۰ هکتار وجود دارد.وی با تشریح جزئیات اولیه این پیشنهاد که هنوز به مرحله تدوین و تصویب نهایی نرسیده است، افزود: این طرح می‌تواند با ایجاد پیوند میان پارک بام اندیشه و دریاچه شورگل اجرایی شود؛ به‌گونه‌ای که ۱۰ هکتار از محدوده پیشنهادی به مسیر اتصال این دو پهنه، ۱۰ هکتار به تپه‌های اطراف دریاچه و ۵۰ هکتار به محدوده حریم دریاچه اختصاص یابد تا با انتخاب گونه‌های درختی متناسب با شرایط منطقه، زمینه توسعه پوشش گیاهی فراهم شود.رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری اردبیل، ثبت ملی تپه‌های اطراف دریاچه و قرار گرفتن آن‌ها تحت نظارت میراث فرهنگی را از جمله ملاحظات پیش روی این ایده برشمرد و تأکید کرد: تحقق چنین طرحی، علاوه بر بررسی‌های کارشناسی، به همکاری و همراهی دستگاه‌های مسئول نیاز دارد.
 
 

موافقت تلویحی میراث فرهنگی با اجرای طرح

 

در ادامه، برای بررسی ملاحظات قانونی و میراثی این پیشنهاد، موضوع با علیرضا دباغ عبداللهی، معاون میراث فرهنگی استان اردبیل، در میان گذاشته شد. وی با اشاره به ثبت سه تپه در اطراف دریاچه شورگل اظهار کرد: این تپه‌ها به ثبت رسیده‌اند و هرگونه عملیات عمرانی در محدوده آن‌ها تابع ضوابط و مقررات مشخصی است که رعایت آن برای همه دستگاه‌ها و مجریان الزامی است.معاون میراث فرهنگی استان اردبیل با بیان اینکه ثبت این تپه‌ها لزوماً به معنای منتفی شدن ایده احداث پارک جنگلی نیست، افزود: با رعایت دستورالعمل‌ها و ضوابط مربوط، می‌توان امکان تبدیل این تپه‌ها به تپه‌پارک را نیز بررسی کرد؛ البته در این زمینه باید از گونه‌های گیاهی با ریشه‌های کوتاه و متناسب با شرایط حفاظتی منطقه استفاده شود.دباغ عبداللهی تصریح کرد: در گام نخست، لازم است طرح توسط مشاور ذی‌صلاح تکمیل و برای بررسی‌های فنی و کارشناسی به کمیسیون مربوطه ارائه شود. پس از بررسی و اعلام نظر کارشناسی، در صورت انطباق طرح با ضوابط و مقررات، امکان اجرای آن وجود خواهد داشت و ثبت این تپه‌ها به‌تنهایی مانعی برای بررسی و پیشبرد کل طرح محسوب نمی‌شود.
 
 

طرح در حال مطالعه است

 

فرزاد قلندری، فرماندار اردبیل نیز پیش از این، از آغاز مطالعات اجرای طرح گردشگری در دریاچه شورگل محدوده سد پیله‌سحران خبر داده بود.وی با اشاره به ظرفیت‌های طبیعی این منطقه اظهار کرد: توسعه گردشگری در محدوده سد پیله‌سحران می‌تواند زمینه‌ساز رونق اقتصادی و ایجاد فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری در منطقه باشد.فرماندار اردبیل با بیان اینکه در جریان بازدید میدانی از این منطقه، موضوعات و ظرفیت‌های موجود مورد بررسی قرار گرفت، افزود: تعیین تکلیف و مشخص شدن وضعیت اراضی از مهم‌ترین الزامات برای آغاز اجرای این طرح است.قلندری همچنین از آمادگی سرمایه‌گذاران برای حضور در این پروژه خبر داد و گفت: با فراهم شدن بسترهای قانونی و اداری، امکان جذب سرمایه‌گذاران و آغاز مراحل اجرایی طرح فراهم خواهد شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
captcha
x

عضو کانال روبیکا ما شوید