۱۸ / تير / ۱۴۰۴ - 09 July 2025
20:46
کد خبر : 8522612
۱۵:۳۷

۱۳۹۴/۰۳/۰۶
رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران:

نقش مهم صدا و سیما و وزارت بهداشت در فرهنگ‌سازی پیشگیری از اعتیاد

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران با تاکید به پخش برنامه‌های آموزشی صدا و سیما در ساعت پربیننده برای پیشگیری از اعتیاد افزود: وزارت بهداشت می‌تواند بر تولید و توزیع سیگار نظارت کند.
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر محمد صالحی درباره بررسی علل شیوع اعتیاد در نوجوانان اظهار داشت: علل گرایش نوجوانان به مواد مخدر و به خصوص سیگار و قلیان به همانندسازی از بزرگتر‌ها مربوط می‌شود، در حال حاضر در بسیاری از خانواده‌ها مصرف سیگار و به ویژه قلیان بسیار معمول شده است که همین دلیلی برای شروع اعتیاد است.

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران گفت: آمار‌ها در دنیا نشان می‌دهد بچه‌هایی که در خانواده‌های مصرف کننده مواد پرورش می‌یابند بیشتر به سمت استفاده از مواد تمایل دارند.

صالحی افزود: یکی دیگر از علت‌های تمایل سنین پایین به مواد اعتیادآور نبود سرگرمی‌ها و تفریحات مناسب جوانان برای تخلیه هیجاناتشان است.

وی با اشاره به این‌که متأسفانه در کشور آموزش ناکافی مهارت‌های زندگی دیده می‌شود، تصریح کرد: ما باید به بچه‌ها آموزش دهیم که در برابر مشکلات چگونه رفتار کنند و یاد بگیرند که چگونه از خود در برابر مسائلی مانند تشویق به مصرف سیگار، قلیان یا مواد مخدر دفاع کنند.

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران با تأکید به این‌که اطلاع رسانی درباره مصرف موادمخدر و عوارض آن ناکافی است، گفت: معمولا برنامه‌های آموزشی که صداوسیما در این باره انجام می‌دهد در زمان‌های نامناسب پخش می‌شوند.

صالحی زمان مناسب این برنامه‌ها را زمانی دانست که والدین و بچه‌ها در کنار هم برنامه را ببینند و در یک محفل دوستانه تجزیه و تحلیل داشته باشند و بچه‌ها خود به نتیجه زیانبار بودن این مواد برسند.

اطلاع‌رسانی خوبی برای معرفی مراکز درمانی انجام نمی‌شود

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران بیان کرد: یکی از مشکلاتی جامعه ما این است که خانواده‌ها نمی‌دانند حتی برای ترک سیگار و قلیان به چه مراکزی باید مراجعه کنند یعنی اطلاع‌رسانی خوبی برای معرفی مراکز درمانی انجام نمی‌شود.

صالحی افزود: این ناآگاهی باعث می‌شود اشتباه به عطاری‌ها یا مراکز غیر مجاز برای درمان مراجعه کنند و در نتیجه درمان قطعی و درست برای فرد انجام نشود.

وی از فعالیت مراکز مجاز در کشور خبر داد: در حدود ۱۵ سال است این مراکز در کشور با تجربه لازم در این زمینه مشغول به ارایه خدمات درمانی هستند و می‌توانند بهترین کمک کننده به خانواده‌ها باشند.

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران در پاسخ به این‌که کدام دسته از عوامل اجتماعی را سبب رواج استفاده از سیگار و قلیان در بین نوجوانان و خانم‌ها می‌داند، گفت: وقتی بحث عوارض را کمتر معرفی و بررسی می‌کنیم و فقط به این متکی می‌شویم که قلیان کشیدن را برای خانم‌ها ممنوع کنیم در‌‌ همان قشر با مخالفت‌ها و حساسیت‌هایی روبرو می‌شویم.

صالحی معتقد است به جای استفاده از زور و اجبار و ممنوعیت به سمت آموزش درست حرکت کنیم و موقعیت تفریحات سالم و ارزان را برای جوانان فراهم کنیم.

وی گفت: ما باید شرایط فعالیت‌های اجتماعی برای حضور نوجوانان فراهم کنیم و تعداد باشگاه‌های ورزشی با هزینه‌های مناسب را افزایش دهیم.

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران با تاکید به ایجاد سرگرمی‌های جمعی در جامعه گفت: این نوع سرگرمی بسیاری از تنش‌ها و اضطراب‌های افراد را از بین می‌برد و مانع ورود جوانان و نوجوانان به محفل‌های خصوصی می‌شود.

نقش مادر در اعتیاد فرزندان

صالحی در ادامه به تأثیر نقش مادر بر خانواده پرداخت و گفت: از آن‌جایی که مادران زمان بیشتری را با بچه‌ها می‌گذرانند پس تأثیرپذیری فرزندان از مادر بیشتر است حال اگر این مادر عادت به استفاده از قلیان و امثال آن را داشته باشد ترس و حجب و حیای فرزند در مصرف مواد از بین می‌رود.

وی با بیان این‌که در این خانواده‌ها چنانچه بچه‌ها مصرف‌کننده شوند والدین نمی‌توانند اعتراضی به آن‌ها داشته باشند، افزود: در این حالت فرزندان عملکرد والدین خود را زیرسوال می‌برند، وقتی چنین نسلی را پرورش می‌‌دهیم مطمئنا در نسل‌های بعدی مشکلات پیچیدگی بیشتری خواهد داشت.

حدوداً مصرف یک قلیان معادل مصرف یک بسته سیگار است

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران به عوارض قلیان اشاره کرد: دودی که از قلیان وارد ریه فرد می‌شود برخلاف تصور عامه مردم که معتقدند چون از آب عبور می‌کند سم آن گرفته می‌شود صحت نداشته و حدودا مصرف یک قلیان معادل مصرف یک بسته سیگار است.

صالحی گفت: معمولا تنباکویی که در قلیان استفاده می‌شود با طعم‌های مختلف تهیه می‌شود که دارای مواد افزودنی شیمیایی و به شدت مضر و حاوی مواد سرطان‌زای بسیاری هستند.

وی افزود: باید درباره عوارض ریوی، سرطان‌ها، عوارض قلبی و گوارشی اطلاع‌رسانی شود تا آرام آرام به این سمت حرکت کنیم که مصرف این مواد در جامعه کمتر شود.

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران در پاسخ به این‌که کدام دستگاه‌ها در پیشگیری از اعتیاد در جامعه نقش مفیدی دارند، گفت: ما به یک حرکت گروهی نیاز داریم از طرفی باید آموزش مهارت‌های زندگی و خطرات مصرف مواداعتیادآور از طریق سیستم‌های آموزشی رسمی کشور و رسانه‌های جمعی انجام شود.

صالحی افزود: از طرف دیگر باید با توزیع این مواد در جامعه مقابله شود که در اینجا باید ستاد مبارزه با مواد مخدر به همراه بهزیستی، نیروانتظامی و دانشگاه‌ها انجام وظیفه کند.

رئیس انجمن صنفی مراکز درمان اعتیاد استان تهران با تأکید بر این‌که سیگار و قلیان شروعی برای سطوح بالا‌تر اعتیاد هستند، افزود: این دستگاه‌های مسئول باید حتی در این سطوح ورود جدی‌تری داشته باشند و از توسعه قهوه‌خانه‌های سنتی که در عمل تبدیل به محلی برای قلیان و سیگار کشیدن شده است جلوگیری کنند زیرا آمار‌ها نشان می‌دهد که آغاز اغلب اعتیاد‌ها از سیگار بوده است.

صالحی با اشاره به نقش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: این وزارت‌خانه می‌تواند از طریق دانشگاه‌های علوم پزشکی در این زمینه ورود پیدا کند و بر تولید و توزیع این مواد نظارت داشته باشد و موارد ناسالم و وارداتی را حذف کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید